Zdravnica svetuje, kaj storiti ob piku žuželke ali ugrizu klopa

ZDRAVJE

Zdravnica svetuje, kaj storiti ob piku žuželke ali ugrizu klopa

L. E.
15.07.2019, 11:05
0

Poleti več časa preživimo v naravi. To koristi tako našemu telesnemu kot duševnemu zdravju. Je pa res, da se nam lahko pripeti, da nas piči žuželka ali ugrizne klop. Zdravnico doc. dr. Neno Kopčavar Guček, dr. med., spec. druž. med, primarijko, smo vprašali, kakšen je najprimernejši odziv.

Zdravnica poudari, da je ob piku žuželke treba ostati zbran ter prepoznati, kaj nas je pičilo. "Osa lahko po piku želo izvleče ter zopet piči tudi istega človeka. Čebela pa žela ne more izveči, kar pomeni, da ga moramo odstraniti sami. To storimo čim prej, saj je nanj pritrjen mešiček s strupom, ki se sprosti v dveh do treh minutah." Če ostanemo zbrani, lahko to preprečimo.

Mesto pika hladimo. Lahko najprej tudi nanesemo nekaj vročega, vročo žlico denimo, ter nato hladimo.
Mesto pika hladimo. Lahko najprej tudi nanesemo nekaj vročega, vročo žlico denimo, ter nato hladimo. / FOTO: Shutterstock

"Želo je videti kot drobna črna točka. Najbolje ga je odstraniti s pinceto." Če te nimamo pri roki, se je treba znajti. "Želo lahko previdno odstranimo s kakšno plastično kartico, morda tudi z bolj topim rezilom noža. Takoj ko nam ga uspe izvleči, začnemo hladiti. V primeru, da je pičila osa in žela ni, seveda s hlajenjem začnemo takoj." Če smo sredi narave in nimamo možnosti, da bi nekaj ledu zavili v krpo, lahko uporabimo kakšen mrzel kamen iz potoka. 

Nekateri strupi naj bi bili občutljivi na višjo temperaturo. "Ker je strup čebele, ose, čmrlja ali sršena beljakovina, lahko reakcijo zmanjšamo tako, da čim hitreje na mesto pika položimo nekaj vročega – vroč vosek, vročo žlico ... Tako bo strup prenehal delovati." Toda zatem mesto pika spet hladimo. Ko smo ga dovolj ohladili, ga še razkužimo. Če te možnosti spet nimamo, mesto pika vsaj očistimo z vodo in milom. 

Če ste alergični ali vas žuželka piči na neprijetno mesto

Če ima oseba, ki jo je žuželka pičila, znano alergijo, je treba pri priči poklicati reševalno vozilo. “Če ima pri sebi zdravila, naj ne čaka na reakcijo, temveč naj jih takoj vzame," poudari zdravnica. Pri alergiji lahko pride do anafilaktičnega šoka, ki se lahko konča s smrtjo. "Pomaga dovolj hiter vbrizg adrenalina, ki ga tisti, ki vedo, da so alergični, v obliki tako imenovanega svinčnika pogosto nosijo s seboj.”

Pri čebeli je treba čim prej izvleči želo, najbolje prej kot v dveh minutah.
Pri čebeli je treba čim prej izvleči želo, najbolje prej kot v dveh minutah. / FOTO: Shutterstock

Pik je lahko nevaren tudi, če nismo alergični, vendar se je pripetil na neprijetnem mestu, kot je grlo ali jezik. V tem primeru lahko pride do dihalne stiske, zato je treba ravno tako nemudoma poiskati zdravniško pomoč. 

Manjši zaplet je lahko tudi okužba, ki se pojavi zaradi onesnaženega žela ali ker smo se praskali. "Reakcija je lokalna - rdečina, oteklina, srbečica ... in jo lahko pozdravimo sami z mazili s protivnetnim učinkom."

Če vas je ugriznil klop

“Primite ga s posebej temu namenjeno pinceto čim bližje pri koži in pinceto nežno zavrtite v smeri urinega kazalca. Nekateri priporočajo tudi poteg naravnost v pravokotni smeri glede na kožo. Uporabne so tudi pincete za odstranjevanje klopov pri psih,” razlaga zdravnica. “Nato si z vodo in milom dobro umijte roke in območje kože okrog ugriza. Če klopa niste uspeli povsem odstraniti, to ni urgentno stanje, zato ni treba do dežurne ambulante. Del klopa, ki je ostal v koži, lahko povzroči ognojitev, kar pa običajno ni nevarno. S tem telo samo poskuša odstraniti tujek. Najbolje je počakati in ostanek klopa poskušati odstraniti čez nekaj ur oziroma naslednji dan."

Ugriz klopa je nevaren, če ta prenaša bolezen. “Vsi klopi niso okuženi, a dobro je nekaj časa opazovati mesto ugriza in splošno počutje.”

Borelioza se pokaže na mestu ugriza, klopni meningoencefalitis prepoznamo po spremembi počutja.
Borelioza se pokaže na mestu ugriza, klopni meningoencefalitis prepoznamo po spremembi počutja. / FOTO: Shutterstock

Znaki klopnega meningoencefalitisa:

- po sedmih do štirinajstih dneh se pojavijo gripi podobne težave: utrujenost, slabo počutje, bolečine v mišicah, vročina in glavobol,

- sledi nekaj dni do tri tedne trajajoče obdobje brez znakov bolezni,

- naslednja faza je pojav visoke temperature, močan glavobol, slabost in bruhanje, lahko pride do nezavesti in celo smrti,

- na samem mesto ugriza praviloma ni opaznih sprememb.

Znaki borelioze:

- po nekaj tednih se na mestu ugriza pojavi značilna obročasta rdečina, ki se širi navzven, na sredini pa bledi,

- znak borelioze NI rdečina, ki se pojavi prvi dan po ugrizu klopa in običajno ostane do pet dni, ta ni nevarna, se ne veča, počasi obledi in izgine, 

- kasneje lahko borelioza vpliva na srce, živčevje in sklepe, še pove zdravnica.