Vizita.si
Uživate veliko ocvrtega krompirčka?

Zdravje

Poglejte, kaj povzroča pogosto uživanje ocvrtega krompirja

L. E.
15. 06. 2017 08.22
5

Že dolgo vemo, da pomfri ni najboljši za naše zdravje. Zdaj pa je študija pokazala, da imajo tisti, ki uživajo ocvrt krompirček vsaj dvakrat na teden, res povečano tveganje za prezgodnjo smrt.

Uživate veliko ocvrtega krompirčka?
Uživate veliko ocvrtega krompirčka?FOTO: iStock
Študija, ki je bila objavljena v zborniku American Journal of Clinical Nutrition (Ameriški zbornik o klinični nutricistiki), je osem let spremljala 4.400 ljudi, ki so bili stari od 45 do 79 let. Do konca študije jih je preminilo 236.
Tisti, ki so uživali ocvrt krompir več kot dvakrat na teden, so imeli dvakrat večje tveganje za prezgodnjo smrt.

Upoštevali so tudi druge dejavnike tveganja in na splošno ugotovili, da uživanje krompirja (tudi velikih količin) ne poveča tveganje, ki ga ima oseba za prezgodnjo smrt. Toda, ko so raziskovalci preverili, kako vpliva priprava krompirja, so ugotovili, da bi bilo bolje, da bi krompir čim manjkrat cvrli. Tisti, ki so uživali ocvrt krompir več kot dvakrat na teden, so imeli dvakrat večje tveganje za prezgodnjo smrt. Kuhan krompir ali krompir, pečen v pečici, pa ni povečal tveganja.

Nasprotno – krompir je, če ga ne cvremo, zdravo živilo, ki vsebuje vlaknine, vitamine in druga koristna hranila. Raziskovalci niso pogledali, kaj točno v ocvrtem krompirju na naše telo vpliva škodljivo. Ugotovili so le, da več kot uživamo takšnega krompirja, bolj povečujemo svoje tveganje za prezgodnjo smrt. Zato bi bilo pametno uživati ga pripravljenega na bolj zdrav način.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662