1. Zelena
Zelena je skoraj v 95 odstotkih sestavljena iz vode, a to ne pomeni, da nima številnih pozitivnih učinkov na zdravje. Zelena vsebuje kalij, folate, vlaknine in 30 odstokov dnevnih potreb po vitaminu K. Najbolje je, da jeste zeleno, ko je sveža, saj večina zelenjave izgubi večino antioksidantov pet do sedem dni po tem, ko smo jo nabrali.
2. Jagode
Jagode so bogate z vitaminom C in ga vsebujejo več kot pomaranče. Poleg tega so bogate s polifenoli, vrsto antioksidantov. So še dober vir kalija, vlaknin in ne vsebujejo maščobe, soli ali holesterola, zaradi česar so izjemno zdrave za naše srce.
3. Cvetača
Cvetača vsebuje veliko antioksidantov in fitokemikalij, ki pomagajo preprečevati in premagovati kronične bolezni. So tudi bogat vir folatov, vlaknin, vitamina C in K.
4. Borovnice
Tako kot drugo jagodičevje, imajo tudi borovnice nizko energetsko vrednost in so bogate z antioksidanti. Vsebujejo veliko vitamina C in antioksidante bioflavonoide. Uživanje borovnic lahko izboljša našo prebavo, utrdi tkivo in izboljša strukturo kože.
5. Solata
Solata je bogata z beljakovinami in vsebuje veliko vitaminov in drugih zdravih hranil, kot so folati, železo, vitamin A in C.
6. Paradižnik
Paradižniki so najbolj poznani po močnem antioksidantu likopenu, ki varuje pred rakom prostate in drugimi oblikami raka. Poleg tega tudi karotenoide, ki pomagajo v boju proti kroničnim boleznim. Vsebuje tudi veliko vitamina A, C, B2, folate, krom, kalij in vlaknine.
7. Grenivke
Študije so pokazale, da z dodajanjem grenivk v svojo prehrano lažje izgubite odvečne kilograme. Grenivke so zato pogosto opisane kot dietetično živilo. To je zato, ker vsebujejo veliko vlaknin in tako pomagajo uravnavati nivo krvnega sladkorja in dajejo občutek sitosti. Vsebujejo še veliko vitamina C, ki pomaga zmanjšati tveganje za številne zdravstvene težave, vključno z rakom in boleznimi srca in ožilja. Poleg tega grenivke znižujejo še holesterol, izboljšujejo prebavo in vsebujejo folate, zato so odlične za nosečnice.
8. Brokoli
Brokoli je najbolj hranljiv, ko ga jeste le kuhanega na pari. Je superživilo, saj vsebuje sulforafane, ki imajo protirakave učinke. Bogati so še z vitaminom A, C, E, K, vsebujejo pa veliko vlaknin.
KOMENTARJI (11)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV