Je lahko pokanje sklepov nevarno?
ZDRAVJE

Je lahko pokanje sklepov nevarno?

Pokanje sklepov, imenovano tudi krepitacija, je normalen pojav, obstajajo pa tudi takšna pokanja sklepov, zaradi katerih je potrebno obiskati zdravnika.

Občasen pojav pokanja ali krepitacije v sklepih je normalen pojav. Pri ženskah so zaradi šibkejšega vezivnega tkiva ženskega telesa pogostejše neboleče krepitacije, medtem ko vezivno tkivo moškega lahko močno podpira sklepe.

Pokanje ali škripanje?

Krepitacija je pri mlajših ljudeh zelo pogosta, medtem ko so v starosti sklepi zaradi obrabe manj gibljivi in takrat ne govorimo več o krepitacijah, temveč se zvočni pojav škripanja pojavi zaradi trenja ene sklepne površine ob drugo. Krepitacija se pojavi pri ljudeh, ki imajo disfunkcijo. Starejši imajo zaradi dotrajanih sklepov poškodovano strukturo.

Krepitacija se lahko pojavi na katerem koli skeletnem sklepu. Najpogosteje so zaradi visoke stopnje gibljivosti prizadeti sklepi prstov, ramen in kolen.

Sklepi
Sklepi / FOTO: Adobe Stock

Vzroki za pokanje v sklepih

Obstaja več vzrokov, ki vodijo do pokanja v sklepih. Površina spoja se za trenutek loči in vrnitev v prvotni položaj povzroči pokanje.

Ko se v predelu okrog sklepa kopičijo plini (kisik O2, dušik N2 in ogljikov monoksid CO), se v sinovialni tekočini tvorijo majhni mehurčki. Najdemo ga v vseh sklepih v telesu in olajša gibanje, maže sklep in neguje hrustanec. Plini se oblikujejo v obliki mehurčkov, dokler sklepne površine ponovno ne pridejo v stik. Ko se denimo koleno upogne, ta mehurček poči in povzroči krepitacije v kolenu (pokanje, škrtanje in škripanje).

Kaj se dogaja, ko pokate členke v prstih in vratu?
PREBERI ŠE
Kaj se dogaja, ko pokate členke v prstih in vratu?

Včasih se krepitacije v stopalih, kolenih ali na primer ramenih pojavijo same od sebe, na primer v daljšem ležečem položaju se kite pogosto nagibajo k napačni postavitvi: Ko človek vstane in premakne sklep, prilagoditev tetive povzroči zvočni pojav.

Za boleče krepitacije se domneva obrabo ali manjšo poškodbo sklepnega hrustanca. Krepitacija se lahko pojavi tudi pri revmatsko spremenjenih sklepih, vendar zaradi bolečih vnetnih revmatskih procesov.

Sklepi
Sklepi / FOTO: Adobe Stock

Zdravljenje krepitacije

Če krepitacije ne spremljajo bolečine, v večini primerov ne gre za resno bolezen ali poškodbo, temveč za normalno gibanje sklepnih komponent. Če pa krepitacije vztrajajo in začnejo povzročati bolečino, se mora oseba posvetovati z zdravnikom ali fizioterapevtom.

Če je pokanje sklepov posledica bolezni ali poškodbe, bo zdravljenje usmerjeno v osnovni vzrok, zdravnik pa bo glede na vzrok predpisal fizikalno terapijo z zdravili.

Kdaj se morate obrniti na zdravnika?

Obiščite svojega zdravnika, če imate katerega od naslednjih simptomov:

- bolečino med hojo,

- bolečino v pogačici kolena,

- ponavljajoča se vnetja kolena,

- otekanje v predelu kolenskega sklepa.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Povzeto po Adiva.hr