Vizita.si
Sadje

Zdravje

Poletno sadje, ki ga vsi obožujemo, je odlično za naše zdravje

N.R.A.
10. 07. 2024 04.44
0

Že dolgo vemo, da češnje in drugo koščičasto sadje zagotavljajo vrsto osnovnih vitaminov in mineralov. Toda tu je še nekaj razlogov, da poskrbite, da so na vašem jedilniku.

Flavonoidi

Flavonoidi so hranila, ki vsebujejo več kot 6000 edinstvenih spojin. Razširjeni so v rastlinah in so razvrščeni v pet podrazredov: flavonoli, flavan-3-oli, flavoni, flavononi in antocianini.

Glavni viri flavonoidov v prehrani so črni čaj (89 %), pomaranče in pomarančni sok (2,7 %), zeleni čaj (1,3 %) in banane (0,9 %).

Flavonoidi ščitijo rastline pred poškodbami mikrobov in insektov, kar lahko pojasni nekatere njihove opažene zdravstvene koristi pri ljudeh. Prispevajo k senzoričnim lastnostim živil, kot so okus, trpkost in barva.

Pomaranče
PomarančeFOTO: Profimedia

Antocianini na primer zagotavljajo rdeče, modre in vijolične pigmente v sadju, kot so jagode, češnje, borovnice in slive. Najdemo jih tudi v rdečem vinu, čaju, kavi in nekateri zelenjavi, kot sta rdeča čebula in zelje.

Kako jagode izboljšujejo zdravje možganov?

Sadje, bogato z antocianini, dokazano vpliva na možgane na več načinov. Menijo, da številne poti sodelujejo pri izboljšanju kognicije in preprečevanju degeneracije možganov.

Prvič, visoka vsebnost antioksidantov v tem sadju lahko odstrani proste radikale in zmanjša vnetje v možganih.

Poleg tega lahko flavonoidi v sadju zavirajo celično smrt živčnih celic (nevronov) in izboljšajo povezave med nevroni, zlasti v predelih možganov, povezanih z učenjem in spominom (hipokampus).

Jagode
JagodeFOTO: Dreamstime

Flavonoidi lahko tudi zmotijo agregacijo amiloida beta (A) v možganih in s tem preprečijo nastanek amiloidnih plakov. Amiloidni plaki so lepljivi nastanki teh beljakovin, ki se kopičijo zunaj nevronov in so vpleteni tudi denimo v razvoj Alzheimerjeve bolezni.

Uživanje velike količine sadja, bogatega z antocianini, lahko poveča sposobnost učenja, spomin in motorične sposobnosti.

Kaj kažejo raziskave?

Raziskave kažejo, da imajo ljudje, ki redno uživajo jagode (dva- do trikrat na teden), boljše delovanje možganov in manjšo verjetnost, da bi zboleli za demenco kot drugi njihove starosti.

Študije, ki temeljijo na hrani, so zapletene. Najprej moramo razumeti, kako telo presnavlja bioaktivne spojine.

Posezite po hrani, ki je bogata s pomembnimi vitamini.
Posezite po hrani, ki je bogata s pomembnimi vitamini.FOTO: Dreamstime

Antocianini se v prebavnem traktu hitro razgradijo v vrsto različnih prebavnih snovi (imenovanih metaboliti), od katerih se jih veliko izloči z urinom v približno šestih urah. Morda je prav nepoškodovana spojina antocian sama tista, ki izvaja fiziološke učinke. Ali pa je lahko eden od njegovih številnih metabolitov.

Velika verjetnost je, da lahko antocianini v hrani medsebojno delujejo z drugimi hranili, kombinacije živil pa lahko kažejo sinergijske učinke. Z drugimi besedami, lahko imajo večji skupni učinek, kot če bi jih uživali ločeno.

Medtem ko je vloga prehrane za izboljšanje kognitivnega zdravja še nekoliko nejasna, pa je splošno prepričanje, da nanj vpliva kombinacija več dejavnikov. Opustitev kajenja, zmanjšanje nasičenih maščob in fizična aktivnost so denimo ključni za ohranjanje zdravja starajočih se možganov.

Vir: theconversation

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 631