Raziskovalci z univerze v Copenhagenu so odkrili, da uživanje polnomastnega mleka izboljša ravni dobrega HDL holesterola v krvi. Po drugi strani posneto mleko tega učinka ni imelo. Ko govorimo o holesterolu, ločimo HDL in LDL holesterol. O slednjem se pogovarjamo, ko nam zdravnik pove, da imamo preveč holesterola. To poveča tveganje za koronarno bolezen srca, za kap in bolezni ožilja. Še posebej nas ogroža, če ga ne diagnoziramo in ne zdravimo. Dober holesterol pa dejansko slab holesterol pomaga odplavljati iz krvi v jetra, ki ga lahko razgradijo in kot toksin izločijo iz telesa. Potrebujemo torej hrano, ki spodbuja ravni našega HDL holesterola.
Tudi raziskovalci s Harvarda pravijo, da bi morali izbrati polnomastno mleko.
"Desetletja so prehranske smernice predlagale, da izberemo mleko in mlečne izdelke z manj maščobe," pišejo raziskovalci v svojem poročilu. "Velike količine nasičene maščobe namreč lahko povečajo raven LDL holesterola. Toda študije niso pokazale, da bi obstajala povezava med uživanjem polnomastnih izdelkov in kardiovaskularno boleznijo. Celo obratno – uživanje polnomastnih izdelkov je bilo povezano z manjšim tveganjem za sladkorno bolezen. Naša študija je pokazala, da je polnomastno mleko lahko del zdrave prehrane."
Udeleženci študije so tri tedne uživali 500 ml ali posnetega ali polnomastnega mleka na dan. Nato so jim še za tri tedne zamenjali mleko, ki so ga uživali. Tisti, ki so uživali posnetega, so dobili polnomastnega. In obratno. Preverjali so njihove ravni holesterola.
Je pa treba še dodati, da polnomastno mleko dejansko ni res mastna hrana, kot je denimo ocvrt krompirček. V mlečni maščobi so poleg tega vitamini A, D, E in K, ki so vitamini, topni le v maščobi. To so za naše telo pomembni vitamini in škoda bi bilo, da jih ne bi zaužili. Hkrati z njimi namreč res ne zaužijemo še veliko maščobe.
Preberite še, kaj so dobri učinki tako imenovanega zlatega mleka.
KOMENTARJI (4)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV