Ameriška študija je pokazala, da lahko z uživanjem več sadja in zelenjave zmanjšate tveganje za bolezen perifernih arterij. Ta se najpogosteje pojavi na nogah, lahko pa tudi na rokah. Gre za zamašitev arterij v teh delih telesa, ki se pojavi kot posledica kopičenja holesterola. Pacienti so zaradi tega v nevarnosti za srčni in možganski infarkt.
"Upamo, da bodo študije, kot je ta, pomembno opozorilo o vlogi, ki jo kot potrošniki igramo pri pojavu bolezni srca in infarktu," pove dr. Jeffrey S. Berger z medicinske fakultete univerze v New Yorku, kjer so študijo izvedli. S tem, kakšno hrano izbiramo, močno vplivamo na svoje zdravje. "Spomnimo se vzeti zdravila, toda študije, kot je ta, nas opominjajo, da bi morali vsak dan uživati tudi sadje in zelenjavo. Morali bi tudi opominjati mlade, kako pomembno se je tako prehranjevati, še preden se pojavijo težave."
Že prejšnje študije so povezale uživanje sadja in zelenjave z nižjim tveganjem za koronarno srčno bolezen in infarkt. Toda ni še bilo opravljenih veliko študij o tem, kako uživanje sadja in zelenjave vpliva na arterije v rokah in nogah. Berger in njegova ekipa so analizirali podatke več kot 3,6 milijona moških in žensk, ki so bili v povprečju stari 65 let. Upoštevali so tudi druge dejavnike, ki lahko vplivajo na pojav bolezni. To pa so starost, kajenje, sladkorna bolezen, previsok krvni tlak, povečana telesna teža, zvišan slab holesterol.
Opozorilni znak, da se je lahko pojavila bolezen perifernih arterij, so krči, ki se pojavijo ob telesni aktivnosti in izginejo ob počitku. Ko bolezen napreduje, pa nastajajo tudi v mirovanju. Lahko imamo bolečine v mišicah oziroma občutimo njihovo šibkost, zaradi tega lahko čutimo splošno šibkost v nogah. Simptomi so lahko še hladna koža, spremembe v barvi kože in poraščenosti, rane, ki se slabo celijo, lahko se pojavi tudi gangrena. |
Ko so raziskovalci upoštevali vse dejavnike, ki lahko povzročijo bolezen perifernih arterij, je bil njihov zaključek, da več sadja in zelenjave, kot pojemo, manjše imamo tveganje za pojav te bolezni. "Nekaj tako preprostega, kot je uživanje zadostnih količin sadja in zelenjave, ima lahko velik vpliv na to, ali se bo pojavila bolezen, ki lahko močno spremeni naše življenje," poudarja Berger. "Pomembno je, kako se prehranjujemo. Sadje in zelenjavo je treba uživati čisto vsak dan." In zadostno uživanje sadja in zelenjave ne bo preprečilo le te bolezni, ampak še veliko drugih. Treba se je jasno zavedati, da s hrano, ki jo izbiramo, vplivamo na svoje zdravje.
KOMENTARJI (2)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV