Raziskovalci z univerze Imperial College London so preučili 95 študij, ki so bile narejene o uživanju sadja in zelenjave. Ugotovili so, da ima tudi pet porcij sadja in zelenjave na dan zelo dobre rezultate pri zmanjševanju tveganja za srčne infarkte, možganske kapi, rakava obolenja in prezgodnjo smrt.
Pregledali so raziskave s celega sveta, ki so jim bile dostopne. To je vključevalo podatke o kar 2 milijona ljudeh. Od tega jih je 43.000 zbolelo za boleznimi srca, 47.000 jih je imelo možgansko kap, 81.000 kardiovaskularne bolezni, 112.000 raka, 94.000 jih je preminilo. Študija je objavljena v zborniku International Journal of Epidemiology.
Raziskovalci so tudi ugotovili, katero sadje in zelenjava sta bila še posebej blagodejna pri preprečevanju bolezni srca, možganske kapi, kardiovaskularnih bolezni in prezgodnje smrti: jabolka, hruške, citrusi, solate in zelena listnata zelenjava, kot sta špinača in radič, brokoli, zelje in cvetača.
Zelenjava, ki zmanjšuje tveganje za raka, pa je: zelena listnata zelenjava, kot je špinača, rumena paprika, korenje, brokoli, zelje, cvetača.
To seveda ne pomeni, da proti tem tegobam ne pomaga tudi drugo sadje in zelenjava. Vsa še niso bila raziskana. In raziskovalci pravijo, da bi si želeli še več takšnih študij.
Pogledali pa so tudi, ali nam kakor koli pomaga že minimalna količina sadja in zelenjave. In ugotovili so, da že 200 gramov na dan zmanjša tveganje za bolezni srca za 16 odstotkov, za možgansko kap za 18 odstotkov, za kardiovaskularne bolezni za 13 odstotkov, za raka za 4 odstotke in za prezgodnjo smrt za 15 odstotkov. Ti odstotki so izračunani glede na ljudi, ki sadja in zelenjave sploh ne uživajo. 200 gramov pa sta približno dve porciji in pol sadja in zelenjave. |
Snovi, ki jih sadje in zelenjava vsebujeta, imajo vrsto dobrodejnih učinkov. Zmanjšujejo previsok holesterol in krvni tlak. Izboljšajo zdravje ožilja in imunskega sistema ter stanje mikrobiote v črevesju. Lahko preprečujejo, da bi prosti radikali poškodovali celice. Raka preprečujejo že zaradi tega. Poleg tega so študije pokazale, da določeno sadje in zelenjava (recimo brokoli, zelje in cvetača) tudi aktivirajo encime, ki lahko pomagajo preprečiti raka.
V raziskavah so bili upoštevani tudi drugi dejavniki – teža, kajenje, koliko se ljudje gibajo ... Ampak raziskovalci poudarjajo, da so vsakič znova ugotovili, da ima uživanje sadja in zelenjave vedno učinek.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV