Za razstrupljanje telesa in krepitev jeter
Regrat je odličen za razstrupljanje telesa. Raziskave so pokazale, da antioksidanti v regratu varujejo jetra pred virusi, kot je hepatitis, in da preprečujejo poškodbe zaradi paracetamola in jetrnih toksinov. Raziskava, objavljena leta 2012, je preiskovala vpliv ekstraktov regratovih listov na mišja jetra, obremenjena s paracetamolom. Čeprav gre za običajno protibolečinsko zdravilo, ki ga dobimo tudi brez recepta, lahko dolgotrajna in nepravilna uporaba škodi jetrom. Rezultati omenjene raziskave so pokazali, da so ekstrakti regrata izničili nekatere škodljive učinke paracetamola na jetra, med drugim spremembe tkiva, povečan oksidativni stres in povišane vrednosti encimov, ki so povezane z jetrno odpovedjo.
Za močne kosti
Regrat je odličen tudi za močne kosti. Ena skodelica svežih regratovih listov vsebuje tudi več kot 100 miligramov kalcija – kar je približno toliko, kot je kalcija v skodelici mleka. Poleg tega je regrat bogat z vitaminom K, ki skrbi za močne kosti in preprečuje mašenje žil. Raziskave so pokazale, da se pri ženskah, ki dnevno zaužijejo vsaj 110 mikrogramov vitamina K (to je približno 14 gramov regrata), tveganje za zlom kolka zmanjša za 30 odstotkov v primerjavi s tistimi, ki ga zaužijejo manj.
Za zdravje srca, proti raku
Ker je regrat bogat s karotenoidi in polifenoli, pozitivno deluje tudi na zdravje našega srca in ožilja in ima proti rakav učinek. Študije so pokazale, da lahko snovi v regratu zavrejo rast in proliferacijo rakavih celic, med drugim na dojkah in prostati. Redno uživanje regrata pa pripomore tudi k optimalnim vrednostim lipidov v krvi, saj znižuje koncentracijo skupnega in LDL ('slabega') holesterola, hkrati pa zvišuje nivo HDL ('dobrega') holesterola. To pa so pomembni dejavniki pri preprečevanju srčno-žilnih obolenj.
Naštete zdravilne lastnosti so vas morda prepričale, da boste letos znova posegli po regratu. Iz njega si lahko pripravite solato, smutije ali pa ga sočite. Uporabite ga lahko tudi tako kot katerokoli drugo zelenolistnato zelenjavo in ga nežno dušite ali soparite. Če v svoj jedilnik vsak dan vključite vsaj eno porcijo zelenja – lahko tudi regrata – boste telesu zagotovili več antioksidantov, vlaknin in za kosti pomembnih snovi, kot sta kalcij in vitamin K.
KOMENTARJI (8)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV