Vizita.si
Kostanj nas pred zimo dobro okrepi z mikronutrienti, ki jih potrebujemo za boljšo imunsko odpornost.

Zdravje

Veste, kako zdrav je kostanj?

Katja Benčina
08. 10. 2018 08.00
1

Jesen je čas, ko po mestnih ulicah zadiši po pečenem kostanju. Mnogi ga naberejo tudi kar sami in ga pripravijo kuhanega, pečenega ali kot dodatek k jedem. Ta okusni dar naraven pa ni namenjen le razvajanju brbončic, a je tudi izjemno zdrav.

Kostanj nas pred zimo dobro okrepi z mikronutrienti, ki jih potrebujemo za boljšo imunsko odpornost.
Kostanj nas pred zimo dobro okrepi z mikronutrienti, ki jih potrebujemo za boljšo imunsko odpornost.FOTO: Thinkstock


Kostanj je plod narave, katerega glavna sestavina je škrob in ima zato večjo energetsko vrednost. 100 gramov pečenega kostanja vsebuje 245 kcal (1025 kJ), kuhan kostanj pa precej manj, okoli 170 kcal (711 kJ).Tako je kostanj še posebej primeren za tiste, ki so izpostavljeni večjim telesnim naporom. Bogat je tudi z vitamini iz skupine B, vitaminom C in A, vsebuje še minerale, kot so kalcij, fosfor, magnezij in kalij. V njem je tudi veliko folne kisline. Prav zato nas pred zimo dobro okrepi z mikronutrienti, ki jih potrebujemo za boljšo imunsko odpornost.

Kostanj je hranljiv in okusen sadež, ki si ga lahko pripravite kot samostojni obrok. Zaradi sladkega okusa je izjemno priljubljen tudi med otroki. Ker vsebuje veliko kalija in malo natrija, je primeren tudi za bolnike z okvarami ledvic in srčno-žilnega sistema. Pripravite lahko kostanjev pire ali iz njega naredite moko, ki se jo lahko uporabljate za pripravo peciva ali kruha. Znane so tudi kostanjeve sladice, kot so kostanjeva torta, sladoled in kocke. Če ga zamrznete, je lahko na voljo vso zimo in ga uporabite tudi za pripravo božičnih in novoletnih kolačev. Kljub temu pri tem pazite na zaužito količino, saj kolači običajno vsebujejo tudi sladkor in druge kalorične sestavine.

Sicer pa se v zdravilstvu pripravlja tudi čaj iz kostanjevih lupin, ki se ga uporabljajo za lajšanje črevesnih težav, predvsem driske. Poparki in prevretki iz listov kostanja se uporabljajo tudi za zdravljenje želodčnih težav in za blaženje vnetega grla, pripravki iz surovih plodov pa lahko pomagajo pri težavah s krčnimi žilami.

Zelo cenjen je tudi kostanjev med, ki ima nekoliko bolj grenkast okus, a je odličen za blaženje bolečin ob vnetem grlu. Ker vsebuje veliko mineralov in cvetnega prahu je znan tudi po blagodejnem učinku na dihala. Kostanj pa izjemno ceni tudi tradicionalna kitajska medicina, kjer naj bi hrano izbirali na podlagi letnega časa. Kostanj je po njihovem izročilu izjemno dobra jed v jesenskem času, saj telo greje in krepi želodec, in ledvice – organa, ki sta jesen in pozimi 'energetsko šibkejša'.

To jesen naj se tako kostanj le znajde na vašem jedilniku.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587