Pojeste veliko stročnic in zelenjave
Jeste veliko brokolija, fižola, zelja, cvetače, brstičnega ohrovta ali otrobov? Vsa ta živila so dobra za vas, saj vsebujejo vlaknine, ki skrbijo za gibanje vašega prebavnega sistema, pomagajo uravnavati raven sladkorja in holesterola v krvi ter vzdržujejo vašo težo.
Manj idealen stranski učinek? Po jedi imate zelo verjetno močne vetrove, kar je povsem normalno in zdravo početje - če se zaradi in ob tem seveda počutite bolje. To je zato, ker želodec in tanko črevo ne moreta absorbirati nekaterih ogljikovih hidratov v hrani, ki jo jemo. Razvpiti proizvajalci plinov, kot sta brokoli in fižol, vsebujejo veliko ogljikovih hidratov, imenovanih rafinoza.
Ko neprebavljivi sladkorji, kot je rafinoza, dosežejo debelo črevo, se bakterije, ki naseljujejo ta del našega prebavnega trakta, hranijo z njimi in proizvajajo pline kot stranski produkt.
Ni pomembno, kaj jeste, če pretiravate s hitrostjo hranjenja, lahko zraven požirate preveč zraka. Zrak pogoltnete vsakič, ko jeste ali pijete, zato hitreje kot to storite, več zraka pogoltnete. Z riganjem se zrak običajno spravi ven iz trebuha, a tisti, ki ostane, se znajde v spodnjem delu prebavnega trakta in skozi vetrove pride ven na drugi strani. Dodaten zrak lahko pogoltnete tudi, ko žvečite žvečilni gumi, sesate sladkarije ali pijete po slamici.
Vaše črevesne bakterije so neuravnotežene
Predstavljajte si svoj prebavni trakt kot eno dolgo mišično cev; hrana gre na vrh in mišica se skrči, da jo potisne vzdolž dna. Običajno se tanko črevo močno skrči, da pometa hrano v debelo črevo, pravi dr. Gross. Toda včasih lahko zdravila, okužbe, nekatere bolezni - kot je sladkorna bolezen ali živčno-mišična stanja, ali zapleti po operacijah motijo ta 'očiščevalni val', kar bakterijam omogoči, da se zadržijo v tankem črevesju in se prekomerno razrastejo ter povzročijo dodatni plin.
Sindrom razdražljivega črevesa
Sindrom razdražljivega črevesa je kronično stanje, ki prizadene debelo črevo. Usklajene mišične kontrakcije, zaradi katerih se hrana premika iz želodca v danko, so lahko pri IBS močnejše ali trajajo dlje, kar povzroča pline, napihnjenost, vetrove in drisko. Ali pa postanejo šibkejši od običajnega in upočasnijo stvari do točke zaprtja.
Enako velja za uživanje drugih vrst mlečnih izdelkov, kot sta jogurt in sir. Za to krivite majhen encim, imenovan laktazo: nastaja v tankem črevesu in je odgovoren za razgradnjo laktoze, sladkorja v mleku, v enostavnejše oblike, ki jih telo lahko absorbira.
Nizka raven laktaze pomeni, da pride laktoza neprebavljena v debelo črevo, kjer jo bakterije razgradijo in začnejo se težave s plini. Intoleranca na laktozo je po mnenju dr. Grossa zelo pogosta in se običajno začne v odrasli dobi, ko proizvodnja laktaze upade.
Občutljivost na gluten
Nihče ne more prebaviti te beljakovine, ki jo najdemo v pšenici, ječmenu in rži, a če imate celiakijo, uživanje glutena dejansko sproži imunski odziv v vašem tankem črevesu. Reakcija lahko povzroči okvaro sluznice črevesja, kar vpliva na njegovo sposobnost absorpcije hranil. Škoda lahko povzroči prekomerno nastajanje plinov, drisko, izgubo teže, prehranske pomanjkljivosti in druge zdravstvene težave. Ljudje brez celiakije nimajo enakih sprememb v tankem črevesu, vendar lahko kljub temu dobijo pline in napihnjenost kot reakcijo na gluten, ki ga ne morejo razgraditi.
Kdaj so vetrovi znak, da se nekaj dogaja z našim črevesjem?
Kot že omenjeno, so včasih vetrovi lahko znak, da se nekaj dogaja z našim črevesjem. Kako prepoznati znake? O tem so pisali na MOSKISVET.SI. Več pa si lahko preberete tudi v spodnjem članku:
Vizita e-novice
Vir: thehealthy
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV