V zadnjih tridesetih letih se je naš življenjski slog močno spremenil. Vse bolj se posvečamo delu, posledično smo nenehno v stresu, premalo časa preživimo na svežem zraku, pa še tisto malo, kar ga, običajno presedimo. Spanje postaja vse večji luksuz, utrujenost pa stalna praksa, zato ne čudi, da nimamo niti časa niti volje za razmišljanje o tem, kaj bomo jedli. Običajno pograbimo prvo, kar nam pride pod roke in ne zahteva dolgotrajne priprave, naša prehrana pa zaradi tega postaja vse bolj enolična, polna rafiniranega sladkorja in predelanih živil, primanjkuje ji vlaknin, vitaminov in mineralov.
Najpogostejša posledica tovrstnega načina življenja so funkcionalne tegobe prebavnega sistema: neurejena prebava, zaprtje, zgaga in napihnjenost. Prebava je namreč središče našega počutja in skrbi za pravilno delovanje celotnega organizma, zato se najbolj glasno odziva na izrazitejša odstopanja od zdravega življenjskega sloga. Pri tem ne gre zgolj za tanko in debelo črevo – prebavni trakt namreč sestavljajo še želodec, žolč in trebušna slinavka, ob tem pa v našem prebavnem traktu prebiva še več kot 38 milijard bakterij, ki tvorijo črevesno mikrobioto in jih je potrebno ves čas ohranjati v ravnovesju.
Kako si lahko pomagate sami?
Organizmu lahko v največji meri pomagate tako, da spremenite svoj življenjski slog – kolikor ga v danih okoliščinah pač lahko. Veliko lahko storite že s tem, da več časa namenite gibanju, sproščanju in spanju ter se izogibate stresnim situacijam, prav tako je potrebno več pozornosti nameniti izbiri živil, ki se znajdejo na vašem krožniku. Slabe prehranske navade so namreč eden glavnih vzrokov za težave. Po eni strani je kriva vrsta hrane, po drugi pa čas in način, kako se prehranjujete. Hrano je treba uživati počasi, sproščeno in jo dobro prežvečiti. Prav tako ni pametno izpuščati obrokov ali jesti zelo pozno zvečer, saj takrat v telesu ni dovolj encimov, hrana pa zastaja v želodcu in moti spanec.
Na jedilnik je pametno umestiti raznoliko in uravnoteženo prehrano z dovolj hranili. Ne moremo reči, da so neke točno določene jedi ali sestavine ključnega pomena za našo prebavo, a rezultati številnih raziskav kažejo, da velja staviti na mediteranski način prehranjevanja, ki je znan po tem, da ohranja dobro razmerje med slabimi in koristnimi bakterijami. Za zdrav prebavni sistem naj se tako na krožniku večkrat znajdejo avokado, izdelki iz polnozrnatih žitaric, modra riba, hruške, buče, zelje, stročnice, ohrovt, polenta in gobe. Vsak obrok mora biti ob tem tudi bogat s kompleksnimi ogljikovimi hidrati, beljakovinami, vlakninami, vitamini in minerali, pozabiti pa ne smemo niti na zadosten vnos tekočine v telo – vsaj 2,5 litra na dan. Ta namreč podpira vse naše vitalne funkcije in zagotavlja, da lahko jasno in hitro razmišljamo ter normalno delujemo.
Ne le koliko, pomembno je tudi, kaj pijete
Med napitki je najboljša in najbolj naravna izbira seveda voda, ki ji lahko za okus dodate malo limone ali mete, ter zeliščni čaji, ki naj bodo le dodatek k vodi. Svoj dnevni ritual vnosa tekočine v telo lahko dopolnite še z rednim pitjem naravne mineralne vode Donat, ki na naraven način podpira delovanje prebavnega sistema. Pri tem ji je v največjo pomoč edinstvena kombinacija petih mineralov iz raztapljajočih se kamnin – magnezija, kalcija, natrija, hidrogenkarbonatov in sulfatov. Kalcij igra pomembno vlogo pri razgradnji hranilnih snovi, sulfati posrkajo vodo iz celic črevesne stene, zaradi česar se volumen vsebine črevesja poveča, ob tem pa izboljšuje krvni obtok želodčne sluznice. Magnezij dodatno sprošča mišice prebavnega trakta ter tako sulfatom pomaga, da spodbudijo in pospešijo peristaltiko, hidrogenkarbonati pa skrbijo za pravo pH ravnovesje požiralnika in želodca. Nase vežejo kisline in tako zmanjšujejo pekoči občutek zgage.
Za zdrav življenjski slog ter v pomoč pri tegobah prebavnega sistema
Poleg tega da deluje na prebavo v njeni zadnji fazi, Donat podpira tudi ostale prebavne organe – želodec, jetra, žolčnik in tanko črevo. Prav zaradi tega je lahko odličen sopotnik pri vzdrževanju zdravega življenjskega sloga. Za nemoteno delovanje celotnega prebavnega sistema je zadovoljiva količina 0,5 l Donata dnevno – zjutraj na tešče dva do tri decilitre, dodaten deciliter pred kosilom ter deciliter ali dva pred večerjo. Najbolje je, da ima sobno temperaturo, saj mrzli napitki še dodatno upočasnijo prebavni proces. Poleg tega se na učinke te naravne mineralne vode telo ne navadi, saj so ti mehanski. V kolikor pa bi radi, da vam Donat pomaga pri kateri izmed težav prebavnega sistema, pa si lahko prilagojene programe optimalnega pitja te mineralne vode za različne potrebe ogledate TUKAJ.
Zavedanje o pozitivnih učinkih Donata, ki se že več stoletij prenaša iz roda v rod, je bilo leta 2015 tudi znanstveno dokazano s klinično študijo, izvedeno v Nemčiji, skladno z vsemi pravili stroke, ki veljajo za klinična preskušanja zdravil. Med študijo je več kot 94 odstotkov udeležencev, ki glede na klinične parametre trpijo zaradi funkcionalnega zaprtja, ocenilo, da je Donat učinkovit, da ga telo dobro prenaša in da se je ob rednem pitju te naravne mineralne vode kakovost njihovega življenja znatno izboljšala. Z rednim pitjem te edinstvene naravne mineralne vode lahko torej ob zdravih življenjskih navadah ohranjate močan prebavni sistem in telesu zagotovite vse snovi, ki jih potrebuje za premagovanje vsakodnevnih izzivov.
Sponzorirana objava