Vizita.si
Kivi
Prebava

Gastroenterolog priporoča pet vrst sadja, ki pozitivno vpliva na delovanje prebavnega sistema

N.R.A.
13. 09. 2025 03.42
0

Magnezij, čeprav pogosto spregledan pri obravnavi zdravja prebavil, igra ključno vlogo pri optimalnem delovanju prebavnega sistema.

Poleg splošno znanih dejavnikov, kot so vnos vlaknin in tekočin, magnezij bistveno prispeva k pravilni funkciji črevesja, piše index.hr. Njegova sposobnost sproščanja gladkih mišic prebavnega trakta namreč spodbuja redno in učinkovito odvajanje. Ameriški gastroenterolog dr. Joseph Salhab poudarja, da je sadje, bogato z magnezijem, lahko preprosta in naravna rešitev za boljšo prebavo. Dobra novica je, da je večina teh živil že v naši vsakodnevni prehrani.

Zato lubenica ne sme biti vaš edini vir hidracije
Preberi še
Zato lubenica ne sme biti vaš edini vir hidracije

Lubenica

Lubenica je sicer splošno poznana kot osvežujoče poletno sadje, bogato z vodo in naravnimi sladkorji, vendar predstavlja tudi pomemben vir magnezija, saj vsebuje približno 10 mg magnezija na rezino. Visoka vsebnost vode blagodejno vpliva na mehkobo blata, medtem ko magnezij pospešuje peristaltiko črevesnih mišic. Ta sinergistični učinek, kot poudarja dr. Salhab, predstavlja izjemno učinkovito sredstvo za vzdrževanje redne in zdrave prebave.

Avokado
AvokadoFOTO: Adobe Stock

Avokado

Kljub temu da je avokado poznan po vsebnosti zdravih maščob in vlaknin, predstavlja tudi izjemen vir magnezija med sadjem, saj povprečen sadež vsebuje približno 58 mg tega pomembnega minerala. Njegova nežna, kremasta tekstura zagotavlja lahko prebavljivost, medtem ko kombinacija zdravih maščob, vlaknin in magnezija učinkovito pripomore k odpravljanju zaprtja.

Aronija: Jesensko jagodičevje za srce in ožilje
Preberi še
Aronija: Jesensko jagodičevje za srce in ožilje

Jagodičevje

Robide in maline ne le, da so bogate z antioksidanti, ampak vsebujejo tudi znatne količine magnezija, natančneje približno 29 mg na skodelico robid. Prav tako so bogate s topnimi vlakninami, ki pozitivno vplivajo na prebavo z mehčanjem blata in spodbujanjem rasti koristnih črevesnih bakterij. Dr. Salhab jih upravičeno opisuje kot nepogrešljive prebavne pospeševalce, ki so v naši prehrani žal pogosto spregledani.

Ananas
AnanasFOTO: iStock

Ananas

Ananas je cenjen zaradi prisotnosti encima bromelain, ki aktivno pripomore k razgradnji hranil in deluje protivnetno na črevesno floro. Poleg tega 100 gramov ananasa vsebuje približno 10 mg magnezija. Ta sinergistični vpliv encima, prehranskih vlaknin in magnezija ananasu daje dvakratni pozitivni učinek na vaš prebavni sistem: lajša neprijetne občutke in spodbuja redno odvajanje.

Katero vrsto sadja lahko jemo pred spanjem?
Preberi še
Katero vrsto sadja lahko jemo pred spanjem?

Kivi

Kivi predstavlja izvrsten vir vitamina C in magnezija (približno 17 mg na plod). Poleg tega vsebuje encim aktinidin, ki znanstveno dokazano pripomore k lažji razgradnji beljakovin. Raziskave nakazujejo, da lahko uživanje kivija učinkovito blaži težave z zaprtjem, vključno pri posameznikih, ki se soočajo s sindromom razdražljivega črevesja. Glede na te ugotovitve, dr. Salhab upravičeno poudarja, da gre za "neprepoznano oazo zdravja za črevesje".

Previdno: Takšni so simptomi, če hrana ne prehaja dobro skozi želodec
Preberi še
Previdno: Takšni so simptomi, če hrana ne prehaja dobro skozi želodec

Če si prizadevate za naraven pristop k izboljšanju prebavnega sistema, vam priporočamo povečan vnos sadja, ki je bogato z magnezijem. Omenjena živila, ki so sestavni del naše dnevne prehrane, niso zgolj okusna in bogata z bistvenimi hranili, temveč lahko predstavljajo tudi pomemben dejavnik pri vzdrževanju optimalnega zdravja črevesja.

Vir: index.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1251