Poleg splošno znanih dejavnikov, kot so vnos vlaknin in tekočin, magnezij bistveno prispeva k pravilni funkciji črevesja, piše index.hr. Njegova sposobnost sproščanja gladkih mišic prebavnega trakta namreč spodbuja redno in učinkovito odvajanje. Ameriški gastroenterolog dr. Joseph Salhab poudarja, da je sadje, bogato z magnezijem, lahko preprosta in naravna rešitev za boljšo prebavo. Dobra novica je, da je večina teh živil že v naši vsakodnevni prehrani.

Lubenica
Lubenica je sicer splošno poznana kot osvežujoče poletno sadje, bogato z vodo in naravnimi sladkorji, vendar predstavlja tudi pomemben vir magnezija, saj vsebuje približno 10 mg magnezija na rezino. Visoka vsebnost vode blagodejno vpliva na mehkobo blata, medtem ko magnezij pospešuje peristaltiko črevesnih mišic. Ta sinergistični učinek, kot poudarja dr. Salhab, predstavlja izjemno učinkovito sredstvo za vzdrževanje redne in zdrave prebave.

Avokado
Kljub temu da je avokado poznan po vsebnosti zdravih maščob in vlaknin, predstavlja tudi izjemen vir magnezija med sadjem, saj povprečen sadež vsebuje približno 58 mg tega pomembnega minerala. Njegova nežna, kremasta tekstura zagotavlja lahko prebavljivost, medtem ko kombinacija zdravih maščob, vlaknin in magnezija učinkovito pripomore k odpravljanju zaprtja.

Jagodičevje
Robide in maline ne le, da so bogate z antioksidanti, ampak vsebujejo tudi znatne količine magnezija, natančneje približno 29 mg na skodelico robid. Prav tako so bogate s topnimi vlakninami, ki pozitivno vplivajo na prebavo z mehčanjem blata in spodbujanjem rasti koristnih črevesnih bakterij. Dr. Salhab jih upravičeno opisuje kot nepogrešljive prebavne pospeševalce, ki so v naši prehrani žal pogosto spregledani.

Ananas
Ananas je cenjen zaradi prisotnosti encima bromelain, ki aktivno pripomore k razgradnji hranil in deluje protivnetno na črevesno floro. Poleg tega 100 gramov ananasa vsebuje približno 10 mg magnezija. Ta sinergistični vpliv encima, prehranskih vlaknin in magnezija ananasu daje dvakratni pozitivni učinek na vaš prebavni sistem: lajša neprijetne občutke in spodbuja redno odvajanje.

Kivi
Kivi predstavlja izvrsten vir vitamina C in magnezija (približno 17 mg na plod). Poleg tega vsebuje encim aktinidin, ki znanstveno dokazano pripomore k lažji razgradnji beljakovin. Raziskave nakazujejo, da lahko uživanje kivija učinkovito blaži težave z zaprtjem, vključno pri posameznikih, ki se soočajo s sindromom razdražljivega črevesja. Glede na te ugotovitve, dr. Salhab upravičeno poudarja, da gre za "neprepoznano oazo zdravja za črevesje".

Če si prizadevate za naraven pristop k izboljšanju prebavnega sistema, vam priporočamo povečan vnos sadja, ki je bogato z magnezijem. Omenjena živila, ki so sestavni del naše dnevne prehrane, niso zgolj okusna in bogata z bistvenimi hranili, temveč lahko predstavljajo tudi pomemben dejavnik pri vzdrževanju optimalnega zdravja črevesja.
Vir: index.hr
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV