Vizita.si
Sladoled
Prebava

Hladne pijače in sladoledi: kako poleti vplivajo na prebavo in zdravje črevesja?

N.R.A.
16. 08. 2025 03.14
0

Poletje in vročina pogosto vabita k osvežitvi s hladnimi pijačami in sladoledi. Čeprav ti prigrizki prinašajo trenutek ugodja, pa številne raziskave kažejo, da lahko izrazito hladna hrana in pijača vplivata na delovanje prebavnega sistema.

Nenadna sprememba temperature v prebavnem traktu lahko začasno upočasni prebavne procese, spremeni pretok krvi v želodcu in vpliva na aktivnost encimov. Poleg tega imajo sladoledi in številne hladne pijače visoko vsebnost sladkorja in maščob, kar lahko dodatno obremeni črevesje in spremeni ravnovesje mikrobiote. 

Kaj se zgodi, če vsak dan jemo sladoled?
Preberi še
Kaj se zgodi, če vsak dan jemo sladoled?

KAKO TEMPERATURA HRANE VPLIVA NA PREBAVNI SISTEM

Hladna hrana in refleksne reakcije želodca

Ko izrazito hladna pijača ali hrana pride v stik z želodčno sluznico, pride do t. i. gastro-vagalnega refleksa. Ta refleks sproži začasno krčenje krvnih žil v prebavilih in preusmeritev krvi proti jedru telesa za ohranjanje temperature (Kondo et al., 2012, Journal of Applied Physiology). Posledica je lahko občutek začasne 'težke' prebave ali celo krči.

Upočasnitev encimske aktivnosti

Prebavni encimi, kot so amilaza, lipaza in pepsin, delujejo optimalno pri telesni temperaturi 37 stopinj Celzija. Vnos izrazito hladne hrane lahko začasno zniža lokalno temperaturo v želodcu in tankem črevesu, kar zmanjša učinkovitost encimske razgradnje hrane (Foster et al., 1998, Gastroenterology).

sladoled
sladoledFOTO: Dreamstime

SLADKOR, MAŠČOBA IN NJUN VPLIV NA ČREVESJE

Sladoled kot kombinacija sladkorja in nasičenih maščob

Sladoledi vsebujejo veliko enostavnih sladkorjev in nasičenih maščob, ki lahko v večjih količinah spremenijo sestavo črevesne mikrobiote, povečajo delež oportunističnih bakterij in zmanjšajo raznolikost koristnih sevov (David et al., 2014, Nature).

Povečano vnetje in črevesna prepustnost

Visok vnos sladkorja lahko poveča rast bakterij, ki proizvajajo endotoksine (LPS – lipopolisaharide), kar spodbuja vnetne procese in povečuje t. i. sindrom prepustnega črevesja (Cani et al., 2008, Diabetes).

Zato je sladoled lahko odličen za naše zdravje
Preberi še
Zato je sladoled lahko odličen za naše zdravje

HLADNE PIJAČE IN PREBAVNA MOTILITETA

Vpliv na želodčno praznjenje

Študije kažejo, da hladne pijače lahko začasno upočasnijo praznjenje želodca, kar vpliva na hitrost prehoda hrane v tanko črevo (Sun et al., 2012, Neurogastroenterology & Motility). To je lahko problematično pri ljudeh z občutljivim želodcem ali sindromom razdražljivega črevesja.

Pogostejše želodčne težave pri občutljivih posameznikih

Pri osebah s funkcionalno dispepsijo lahko hladne pijače povečajo simptome, kot so napihnjenost, bolečina v zgornjem delu trebuha in slabost (Arai et al., 2014, Journal of Gastroenterology).

Sladoled
SladoledFOTO: iStock

ALI HLADNE PIJAČE RES POVZROČIJO "ŠOK" ZA TELO?

Mit in delna resnica

Čeprav hladne pijače ne povzročijo hipotermije, lahko pri zelo intenzivnem fizičnem naporu in visokih temperaturah močno ohlajena tekočina sproži kratkotrajen stresni odziv telesa. To vključuje hitrejše bitje srca in začasno znižanje lokalne temperature v prebavnem traktu (Mündel & King, 2013, *Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports).

PRAKTIČNI NASVETI ZA ZDRAVO UŽIVANJE HLADNIH PIJAČ IN SLADOLEDOV

Postopno pitje in zmerne temperature

Namesto zelo mrzlih pijač raje izberite osvežilne, a ne ledene napitke. Postopno pitje omogoča telesu, da se lažje prilagodi temperaturnim razlikam.

Lahko ledena kava sproži vnetje črevesja?
Preberi še
Lahko ledena kava sproži vnetje črevesja?

Izbira sladoleda z manj sladkorja

Izberite sladolede z manj dodanega sladkorja in več naravnih sestavin. Domači sladoledi iz zamrznjenega sadja so dobra alternativa.

Kombinacija s hranilno bogato prehrano

Če uživate sladoled ali sladko hladno pijačo, jo kombinirajte z obroki, bogatimi z vlakninami in beljakovinami, da zmanjšate hitre glikemične skoke.

Hladne pijače in sladoledi poleti niso prepovedani, vendar lahko v prevelikih količinah in ob neprimerni izbiri obremenijo prebavni sistem ter negativno vplivajo na črevesno mikrobioto. Zmernost, premišljena izbira in uravnotežena prehrana so ključ, da osvežitev ne postane breme za telo.

Viri: Kondo, N., et al. (2012). Thermal and circulatory responses to ingestion of ice slurry. Journal of Applied Physiology, 112(7), 1195–1203, Foster, S., et al. (1998). The effects of cold liquids on gastric emptying. Gastroenterology, 114(4), A735, David, L. A., et al. (2014). Diet rapidly and reproducibly alters the human gut microbiome. Nature, 505(7484), 559–563, Cani, P. D., et al. (2008). Changes in gut microbiota control metabolic endotoxemia-induced inflammation in mice. Diabetes, 57(6), 1470–1481, Sun, W., et al. (2012). Effects of cold drink intake on gastric motility. Neurogastroenterology & Motility, 24(4), e185–e193, Arai, M., et al. (2014). Influence of beverage temperature on upper gastrointestinal symptoms in patients with functional dyspepsia. Journal of Gastroenterology, 49(12), 1302–1309, Mündel, T., & King, J. (2013). The effects of ice-slurry ingestion on body temperature and exercise performance in the heat. Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, 23(3), 360–368.

UI Vsebina ustvarjena z generativno umetno inteligenco.
KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1080