Nenadna sprememba temperature v prebavnem traktu lahko začasno upočasni prebavne procese, spremeni pretok krvi v želodcu in vpliva na aktivnost encimov. Poleg tega imajo sladoledi in številne hladne pijače visoko vsebnost sladkorja in maščob, kar lahko dodatno obremeni črevesje in spremeni ravnovesje mikrobiote.

KAKO TEMPERATURA HRANE VPLIVA NA PREBAVNI SISTEM
Hladna hrana in refleksne reakcije želodca
Ko izrazito hladna pijača ali hrana pride v stik z želodčno sluznico, pride do t. i. gastro-vagalnega refleksa. Ta refleks sproži začasno krčenje krvnih žil v prebavilih in preusmeritev krvi proti jedru telesa za ohranjanje temperature (Kondo et al., 2012, Journal of Applied Physiology). Posledica je lahko občutek začasne 'težke' prebave ali celo krči.
Upočasnitev encimske aktivnosti
Prebavni encimi, kot so amilaza, lipaza in pepsin, delujejo optimalno pri telesni temperaturi 37 stopinj Celzija. Vnos izrazito hladne hrane lahko začasno zniža lokalno temperaturo v želodcu in tankem črevesu, kar zmanjša učinkovitost encimske razgradnje hrane (Foster et al., 1998, Gastroenterology).

SLADKOR, MAŠČOBA IN NJUN VPLIV NA ČREVESJE
Sladoled kot kombinacija sladkorja in nasičenih maščob
Sladoledi vsebujejo veliko enostavnih sladkorjev in nasičenih maščob, ki lahko v večjih količinah spremenijo sestavo črevesne mikrobiote, povečajo delež oportunističnih bakterij in zmanjšajo raznolikost koristnih sevov (David et al., 2014, Nature).
Povečano vnetje in črevesna prepustnost
Visok vnos sladkorja lahko poveča rast bakterij, ki proizvajajo endotoksine (LPS – lipopolisaharide), kar spodbuja vnetne procese in povečuje t. i. sindrom prepustnega črevesja (Cani et al., 2008, Diabetes).

HLADNE PIJAČE IN PREBAVNA MOTILITETA
Vpliv na želodčno praznjenje
Študije kažejo, da hladne pijače lahko začasno upočasnijo praznjenje želodca, kar vpliva na hitrost prehoda hrane v tanko črevo (Sun et al., 2012, Neurogastroenterology & Motility). To je lahko problematično pri ljudeh z občutljivim želodcem ali sindromom razdražljivega črevesja.
Pogostejše želodčne težave pri občutljivih posameznikih
Pri osebah s funkcionalno dispepsijo lahko hladne pijače povečajo simptome, kot so napihnjenost, bolečina v zgornjem delu trebuha in slabost (Arai et al., 2014, Journal of Gastroenterology).

ALI HLADNE PIJAČE RES POVZROČIJO "ŠOK" ZA TELO?
Mit in delna resnica
Čeprav hladne pijače ne povzročijo hipotermije, lahko pri zelo intenzivnem fizičnem naporu in visokih temperaturah močno ohlajena tekočina sproži kratkotrajen stresni odziv telesa. To vključuje hitrejše bitje srca in začasno znižanje lokalne temperature v prebavnem traktu (Mündel & King, 2013, *Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports).
PRAKTIČNI NASVETI ZA ZDRAVO UŽIVANJE HLADNIH PIJAČ IN SLADOLEDOV
Postopno pitje in zmerne temperature
Namesto zelo mrzlih pijač raje izberite osvežilne, a ne ledene napitke. Postopno pitje omogoča telesu, da se lažje prilagodi temperaturnim razlikam.

Izbira sladoleda z manj sladkorja
Izberite sladolede z manj dodanega sladkorja in več naravnih sestavin. Domači sladoledi iz zamrznjenega sadja so dobra alternativa.
Kombinacija s hranilno bogato prehrano
Če uživate sladoled ali sladko hladno pijačo, jo kombinirajte z obroki, bogatimi z vlakninami in beljakovinami, da zmanjšate hitre glikemične skoke.
Hladne pijače in sladoledi poleti niso prepovedani, vendar lahko v prevelikih količinah in ob neprimerni izbiri obremenijo prebavni sistem ter negativno vplivajo na črevesno mikrobioto. Zmernost, premišljena izbira in uravnotežena prehrana so ključ, da osvežitev ne postane breme za telo.
Viri: Kondo, N., et al. (2012). Thermal and circulatory responses to ingestion of ice slurry. Journal of Applied Physiology, 112(7), 1195–1203, Foster, S., et al. (1998). The effects of cold liquids on gastric emptying. Gastroenterology, 114(4), A735, David, L. A., et al. (2014). Diet rapidly and reproducibly alters the human gut microbiome. Nature, 505(7484), 559–563, Cani, P. D., et al. (2008). Changes in gut microbiota control metabolic endotoxemia-induced inflammation in mice. Diabetes, 57(6), 1470–1481, Sun, W., et al. (2012). Effects of cold drink intake on gastric motility. Neurogastroenterology & Motility, 24(4), e185–e193, Arai, M., et al. (2014). Influence of beverage temperature on upper gastrointestinal symptoms in patients with functional dyspepsia. Journal of Gastroenterology, 49(12), 1302–1309, Mündel, T., & King, J. (2013). The effects of ice-slurry ingestion on body temperature and exercise performance in the heat. Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, 23(3), 360–368.
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV