Kako povečati vnos vlaknin brez napihnjenosti?

PREBAVA

Kako povečati vnos vlaknin brez napihnjenosti?

N.R.A.
14.05.2024, 4:32
0

Ko govorimo o zdravi prehrani, so vlaknine vsekakor eden izmed najpomembnejših elementov le-te. So pomemben del neprebavljivih ogljikovih hidratov, ki pa podpirajo zdravje srca, spodbujajo občutek sitosti in tako rekoč 'čistijo' prebavni trakt.

Vaše črevesje je znano po tem, da ne mara velikih sprememb. Tudi če dodate vlaknine, ki so odlične za vaše črevesje, lahko še vedno traja določen čas, da se nanje navadite, je povedala Amanda Sauceda, registrirana dietetičarka in nutricionistka za zdravje črevesja iz Long Beacha v Kaliforniji. To velja še posebej, če jih poprej niste tako uživali. Poglejmo si, kako lahko zmanjšamo napihnjenost in uživamo v vlakninah. 

10 najbolj zdravih živil, ki vsebujejo veliko vlaknin
PREBERI ŠE

10 najbolj zdravih živil, ki vsebujejo veliko vlaknin

Postopoma dodajte vlaknine

Vaše telo ne prebavlja vlaknin. Ko uživate hrano, bogato z vlakninami, kot sta zelenjava in sadje, vlaknine potujejo skozi večino vašega prebavil, ne da bi se razgradile. Ko dosežejo debelo črevo, jih zdrave črevesne bakterije, probiotiki, pomagajo razgraditi ali fermentirati za hranila.

Vlaknine
Vlaknine / FOTO: iStockphoto

Ko se to zgodi, pride do proizvodnje plinov in drugih zdravih hranil, kot so kratkoverižne maščobne kisline. Zato bi opazili malo napihnjenosti, je za verywell povedala Jessica Sylvester, registrirana dietetičarka. Prehitro povečanje vnosa vlaknin ne daje vašemu črevesju časa, da bi se prilagodilo. Če ste navajeni diete z nizko vsebnostjo vlaknin, lahko naletite na težave, ko poskušate vsakemu obroku dodati hrano z veliko vlakninami.

Začnite dan s takšno energijsko bombo
PREBERI ŠE

Začnite dan s takšno energijsko bombo

Pijte veliko vode

Živila z visoko vsebnostjo vlaknin vsebujejo tako topne kot netopne vlaknine, ki skupaj zmehčajo in povečajo količino blata. Če si dajete to hranilo, ki vam bo povzročilo gosto blato, ga morate pomagati izločiti iz telesa. Ne more samo sedeti v vašem tankem črevesu.

Vlaknine so bistveno makrohranilo, ki ga v prehrani pogosto zanemarjamo.
Vlaknine so bistveno makrohranilo, ki ga v prehrani pogosto zanemarjamo. / FOTO: Adobe Stock

Kdor poveča vnos prehranskih vlaknin ali začne jemati prehranska dopolnila z vlakninami, mora piti veliko tekočine in redno telovaditi, da se stvari v prebavnem traktu premikajo. 

Če se po zaužitju vlaknin počutite napihnjene, se poskusite odpraviti na kratek sprehod ali popiti več vode. Nelagodje bi moralo tudi izginiti, ko se vaše telo prilagodi vaši novi dieti z veliko vlakninami.

Poznate najbolj 'popolno' živilo, ko je govora o kombinaciji vlaknin in ...
PREBERI ŠE

Poznate najbolj 'popolno' živilo, ko je govora o kombinaciji vlaknin in beljakovin?

Vsekakor pa se zavedajte, da so, kljub napihnjenosti, vlaknine izjemno pomemben in zdrav del uravnotežene prehrane! 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vir: verywellhealth