Kaj so prebavni encimi in kaj počnejo?
Naravni prebavni encimi so beljakovine, ki jih vaše telo tvori za razgradnjo hrane in pomoč pri prebavi. Prebava je proces uporabe hranil, ki jih najdemo v hrani, da vašemu telesu dajo energijo, mu pomagajo pri rasti in opravljanju vitalnih funkcij.
Ko jeste obrok ali prigrizek, se prebava začne v ustih. Naša slina začne hrano takoj razgrajevati v obliko, ki jo telo lahko absorbira. V prebavnem procesu je veliko različnih točk, kjer se sproščajo in aktivirajo encimi.
Vaš želodec, tanko črevo in trebušna slinavka proizvajajo prebavne encime. Trebušna slinavka je v resnici encimska 'elektrarna' prebave. Proizvaja najpomembnejše prebavne encime, ki razgrajujejo ogljikove hidrate, beljakovine in maščobe.
Vrste prebavnih encimov
Obstaja veliko prebavnih encimov. Glavni prebavni encimi, ki nastajajo v trebušni slinavki, vključujejo:
- Amilaza (nastaja v ustih in trebušni slinavki; razgrajuje kompleksne ogljikove hidrate)
- Lipaza (nastaja v trebušni slinavki; razgrajuje maščobe)
- Proteaza (nastaja v trebušni slinavki; razgrajuje beljakovine)
Nekateri drugi pogosti encimi nastajajo v tankem črevesu, vključno z:
- Laktaza (razgrajuje laktozo)
- Saharoza (razgrajuje saharozo)
Zakaj pride do pomanjkanja prebavnih encimov?
Nekateri ljudje nimajo dovolj prebavnih encimov ali pa njihova telesa ne sproščajo encimov, kot bi jih morala. To pomeni, da ne morejo razgraditi določenih živil in absorbirati hranil. Nekaj vrst pomanjkanja prebavnih encimov vključuje:
Prirojeno pomanjkanje saharaze-izomaltaze: nimate dovolj saharaze za prebavo določenih sladkorjev.
Eksokrina insuficienca trebušne slinavke: se pojavi, ko trebušna slinavka ne proizvede dovolj encimov, potrebnih za prebavo ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob.
Laktozna intoleranca: Vaše telo ne proizvaja dovolj laktaze, zato imate morda težave s prebavo sladkorja, ki je naravno v mleku in mlečnih izdelkih.
Simptomi pomanjkanja prebavnih encimov
Pomanjkanje prebavnih encimov lahko povzroči podhranjenost ali draženje prebavil. Pogosti simptomi vključujejo:
- Bolečine v trebuhu ali krči.
- Napenjanje.
- Driska.
- Vetrovi.
- Mastno blato.
- Nepojasnjena izguba teže.
Če ti simptomi ne izginejo, se posvetujte s svojim zdravnikom. To so lahko znaki draženja črevesja ali lahko kažejo na resnejše stanje.
Prebavni encimi proti probiotikom: Kakšna je razlika?
Včasih ljudje zamenjujejo encime in probiotike. Oboji vplivajo na prebavo, vendar na zelo različne načine. Probiotiki so živi organizmi, ki sestavljajo dobre bakterije v črevesju. Pomagajo ohranjati vaš prebavni trakt zdrav, zato podpirajo delo vaših encimov. Za razliko od encimov probiotiki nimajo sposobnosti razgradnje ali prebave sestavin hrane.
Brez dobrih črevesnih bakterij se lahko pojavijo simptomi, podobni tistim pri pomanjkanju encimov, kot je napenjanje ali plini, zaradi nenormalne prekomerne rasti bakterij ali neravnovesja v črevesju.
Kakšna stanja lahko povzročijo pomanjkanje prebavnih encimov?
Nekatere encimske pomanjkljivosti so genetske, kar pomeni, da so posledica nenormalnega gena. Takšen gen je lahko podedovan od staršev ali pa do mutacije pride brez znanega vzroka. Pomanjkanje encimov je lahko prirojeno (prisotno ob rojstvu) ali se razvije sčasoma. Nekatere motnje ali zdravljenje lahko vodijo do pomanjkanja encima trebušne slinavke:
- Kronični pankreatitis.
- Cistična fibroza.
- Kirurški posegi na prebavilih.
- Rak trebušne slinavke.
- Vsako stanje, ki moti trebušno slinavko.
Ali obstajajo zunanji viri prebavnih encimov?
Ljudje z diagnozo pomanjkanja encimov morajo pogosto jemati prebavne encime na recept. Ti dodatki pomagajo telesu predelati hrano in bolje absorbirati hranila.
Približno 90 odstotkov bolnikov s cistično fibrozo ima pomanjkanje encima trebušne slinavke. Mnogi od njih potrebujejo dodatke, ker njihova trebušna slinavka razvije sluz in sčasoma brazgotinsko tkivo. Zato ne more sprostiti encimov, kot bi morala. Encime predpisujejo tudi bolnikom s pogostimi pankreatitisom.
Trenutno potekajo raziskave o vlogi prebavnih encimov pri zdravljenju sindroma razdražljivega črevesja, vendar zaenkrat ni dokončnih dokazov, ki bi kazali, da lahko encimi pomagajo pri tem stanju.
Na splošno zdravemu človeku ni treba jemati dodatkov prebavnih encimov. Najboljši prebavni encimi so tisti, ki jih naše telo proizvede naravno, najbolje pa delujejo, če uživate polnovredno hrano.
Vizita e-novice
Vir: hopkinsmedicine
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV