Vizita.si
Laktozna intoleranca

Prebava

Zakaj pride do laktozne intolerance?

Ma.K.
13. 08. 2024 09.07
0

S staranjem se postopno slabšajo fiziološke funkcije organizma, s tem pa tudi vzdrževanje ravnovesja v telesu. Kar zadeva prebavo, se pojavijo pomembne strukturne spremembe organov oziroma žlez, ki proizvajajo prebavne sokove, kot so želodčna kislina, bikarbonat, encimi in slina. Pri encimih velja še posebej izpostaviti laktozno intoleranco, ki velja za najbolj znano in eno najpogostejših s starostjo povezanih prebavnih težav. Žal, ni edina!

Opažate, da vas po uživanju mleka in mlečnih izdelkov boli trebuh, vas napenja, vam je slabo ali imate drisko? Potem je zelo verjetno, da imate laktozno intoleranco. To je tegoba, o kateri se v zadnjih letih vse več govori, zato ne čudi, da gre po mnenju mnogih za še eno 'modno muho' sodobnega sveta. A dejstvo je, da včasih informacije niso bile na dosegu roke v trenutku, zato glede na precej splošne simptome ljudje niso niti vedeli, da (več) ne prenašajo laktoze.

Kaj je laktozna intoleranca?

Ločiti je potrebno med prirojeno laktozno intoleranco, v primeru katere gre za gensko nepravilnost, ki ima za posledico nezmožnost proizvajanja laktaze že od rojstva, primarno laktozno intoleranco, ki se pojavi zaradi zmanjšanja aktivnosti encima laktaze v odrasli dobi ter sekundarno laktozno intoleranco, do katere običajno pride zaradi raznih bolezni, strupov, zdravljenj in operacij v odrasli dobi in lahko z dieto celo izzveni. 

Najpogostejša med vsemi tremi vrstami je primarna laktozna intoleranca, na katero vpliva zlasti z naraščajočo starostjo povezana zmanjšana produkcija encima laktaze v črevesju. Glede na to, da je laktaza zadolžena za prebavo laktoze, glavnega sladkorja v mleku in mlečnih izdelkih, v tankem črevesju, zmanjšana dejavnost tega encima ob uživanju mlečnih izdelkov povzroči prebavne težave, kot so bolečine v trebuhu, napihnjenost, napenjanje, diareja, slabost in bruhanje.

Kdaj in zakaj pride do laktozne intolerance?

Kot pojasnjuje prehranska terapevtka Simona Fabjan, laktozna intoleranca ni nobena redkost, saj naj bi povzročala prebavne težave kar pri približno 70 % svetovnega prebivalstva. Zaradi pomanjkanja encima laktaza se namreč laktoza ne prebavi in absorbira v tankem črevesju, ampak potuje do debelega črevesja, kjer deluje osmotsko in povzroča diarejo. Poleg tega jo fermentira črevesna mikrobiota, kar lahko sproži simptome, kot so napenjanje, abdominalne bolečine in tudi bolečine v sklepih, glavobol, slabša koncentracija ... 

Laktozna intoleranca
Laktozna intolerancaFOTO: Dreamstime

Prisotnost laktozne intolerance lahko preverite z domačim testom. Izvedete ga tako, da se najprej za teden dni odrečete zauživanju mleka, nato pa zjutraj na tešče popijete pol litra mleka. Sum na diagnozo lahko zanesljivo potrdite z obiskom zdravnika, ki opravi laktozno intolerančni test ali dihalni vodikov test. V kolikor se izkaže, da je produkcija encima laktaze v vašem črevesju zmajšana, bo treba omejiti uživanje mleka in mlečnih izdelkov.

A laktozna intoleranca ni edina težava, ki se pojavi z leti!

Staranje ne vpliva zgolj na delovanje encimov v telesu, temveč se z leti pojavijo pomembne strukturne spremembe organov oziroma žlez, ki proizvajajo različne prebavne sokove. S starostjo se denimo zmanjšuje število žlez, ki proizvajajo slino, pomembno za začetek razgradnje hranil. Prav tako se v ustih zmanjšuje število receptorjev, kar otežuje dobro zaznavanje zaužite hrane in zmanjša stimulacijo izločanja sline, nam pove prehranska strokovnjakinja, gospa Fabjan. 

Spremembe se z leti pojavijo tudi na delovanju trebušne slinavke, ki je pomembna zlasti pri presnovi maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov. Zmanjšuje se število sekretornih žlez, kar vodi do zmanjšane proizvodnje encimov trebušne slinavke in alkalnih spojin, potrebnih za nevtralizacijo vsebine, ki prihaja iz želodca, ter za aktivacijo prebavnih encimov trebušne slinavke, pojasni prehranska terapevtka. Pojavi se lahko kopica prebavnih težav, ker je trebušna slinavka zadolžena za sintezo inzulina, pa se težave z njeno funkcijo lahko odražajo tudi pri uravnavanju krvnega sladkorja.

Na udaru so tudi mišice in živci

Leta ne prizanašajo niti mišicam, ki izgubljajo na moči in masi, vezi se lažje poškodujejo in celo natrgajo, ljudje pa postajamo vedno manj gibljivi. Posledično je manj gibljivo tudi naše črevesje, kar lahko vodi v eno najbolj pogostih s starostjo pogojenih prebavnih težav - zaprtje

Po drugi strani lahko slabšanje tonusa gladkih mišic privede do fekalne inkontinence ali zgage - za oboje je kriva manj učinkovito delovanje sfinktrov, ki predstavljajo neke vrste prehod med organi in ob zmanjšanem delovanju ne omogočajo zadrževanje fekalij oziroma želodčne kisline. S staranjem se prav tako zmanjšuje skupno število in gostota enteričnih živčnih vlaken, kar lahko vpliva na oslabljeno obnovo črevesne stene in slabše absorbcije hranil. 

Črevesna mikrobiota z leti lahko postane manj raznolika

Nekje po 60. letu starosti se po besedah prehranske terapevtke začne zmanjševati tudi raznolikost črevesne mikrobiote. Število koristnih bakterij se zmanjšuje, medtem ko se oportunistične patogene bakterije, ki jih je pri mlajših manj, razmnožujejo in prevzemajo vedno večjo vlogo, pojasni gospa Fabjan in doda, da lahko to vodi v poslabšanje integritete črevesne pregrade, povečano prepustnost in zmanjšano protivnetno delovanje imunskega sistema,  ter večjo prisotnost zdravju škodljivih endotoksinov, ki prehajajo skozi bolj prepustno črevesno steno in sprožijo vnetni imunski odziv. 

Posledično imamo v razvitem zahodnem svetu kopico starostnikov z nenalezljivimi kroničnimi, presnovnimi (npr. sladkorna bolezen tipa 2) srčno-žilnimi in nevrodegenerativnimi boleznimi (demenca). Da bi v čim večji meri zmanjšali tveganje za tovrstne bolezni, moramo skrbeti za vzdrževanje ravnovesja črevesne mikrobiote in s tem krepak imunski sistem. 

Naravna mineralna voda Donat podpira prebavo na naraven način.
Naravna mineralna voda Donat podpira prebavo na naraven način. FOTO: Arhiv naročnika

Kako ohranjati ravnovesje črevesne mikrobiote?

Posebne formule in filozofije pri tem ni: dovolj bo, da se držimo glavnih načel zdravega življenjskega sloga, ki vkjučuje pestro, raznoliko in zdravo prehrano, s poudarkom na vnosu vlaknin, ki spodbujajo proizvodnjo koristnih mikrobnih presnovkov, krepijo črevesno pregrado in zmanjšujejo nastajanje vnetnih signalnih molekul. Za čim lažji prehod hranil skozi prebavni sistem je ključnega pomena tudi zadostna hidracija, pri kateri so najbolj optimalna izbira voda ali nesladkani čaji. 

Dodatno lahko prebavni sistem na naraven način podpremo s programom pitja naravne mineralne vode Donat. Skrivnost Donata je edinstvena naravna kombinacija petih mineralov iz raztapljajočih se kamnin – magnezija, kalcija, natrija, sulfatov in hidrogenkarbonatov. Donat celostno podpira normalno delovanje prebave, pomaga pa tudi pri odpravljanju zaprtja in lajšanju zgage. Za najboljši učinek je pomembno upoštevati navodila za pravilno pitje. 

Zaprtje je pogosta in zelo neprijetna prebavna tegoba, še posebej v zrelejših letih. Redna prebava pozitivno vpliva na kakovost življenja, pomembna pa je tudi za ostale prebavne procese. Če je črevesje očiščeno škodljivih snovi in odpadnih produktov presnove, sta olajšana razgradnja in absorbcija hranilnih snovi, kar je ključnega pomena za zdravje. Z rednim pitjem Donata lahko tako ob zdravih življenjskih navadah ohranjamo močan prebavni in imunski sistem ter poskrbimo za bolj zdravo in kakovostno zrelo obdobje našega življenja. 

Zdrav življenjski slog = vitalno življenje

Nasploh je za vitalno in kakovostno življenje ključega pomena, da vse življenje sledimo zdravim življenjskim navadam. Te poleg skrbno izbrane prehrane, zadostne hidracije in  uživanja Donata vključujejo še redno zmerno gibanje, s pomočjo katerega ohranjamo v formi tudi črevesje in pa zadosten ter predvsem kakovosten spanec. Ob tem si je treba redno vzeti čas tudi zase, se sprostiti in pozabiti na vsakodnevne skrbi ter stres. Od vsega naštetega je namreč odvisno, kako dobro bo delovala naša prebava, ki je ključ do zdravja celotnega telesa in dobrega počutja.

Sponzorirana vsebina

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 567