Prebava je zapleten proces spreminjanja hrane, ki jo zaužijete, v hranila, ki jih vaše telo uporablja za energijo, rast in obnovo celic. Pri tem sodeluje niz organov, združenih pod skupnim izrazom prebavni sistem, in prav vsak od njih igra pomembno vlogo pri potovanju hrane od ust do danke, kjer odpadki, ki ostanejo pri presnovi hrane, skozi anus zapustijo telo kot iztrebki.
Cilj delovanja prebave je vzdrževati zdravo črevesje, ki ni le organ za prebavo in absorpcijo, temveč ima tudi ključno vlogo pri ohranjanju splošnega zdravja. A zaradi sodobnega, pretežno sedečega življenjskega sloga, pogoste izpostavljenosti stresnim situacijam in pomanjkanja gibanja prihaja do različnih težav s prebavo, ki lahko precej negativno vplivajo na kakovost življenja.
Nad zaprtje z odvajali
Izjemno pogosta prebavna tegoba je denimo funkcionalno zaprtje, o katerem lahko govorimo, ko posameznik blato odvaja manj kot trikrat na teden, iztrebljanje je neprijetno in boleče, blato pa bolj trdo kot ponavadi. Zaradi nenehnega tiščanja v trebušni votlini in občutka nepopolne izpraznitve črevesja mnogi hitro posežejo po odvajalih. To so običajno tablete, kapsule, vrečke s prahom ali svečke, ki pripomorejo k mehčanju blata ali na splošno spodbujajo iztrebljanje.
Poznamo različne vrste odvajal, ki se razlikujejo po delovanju in učinku. Nekatera povečajo volumen blata, druga ga mehčajo in vlažijo, tretja pospešujejo prebavo in pospešujejo vpijanje vode v tanko črevo oziroma zadrževanje vode v debelem črevesju. Lahko so odlično sredstvo za lajšanje zaprtja, a jih ni priporočljivo jemati predolgo in prepogosto. Tako kot mnoga druga zdravila imajo lahko tudi odvajala neželene učinke, zato se pred pričetkom jemanja velja posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom.
Po pomoč v domačo lekarno ... in naravo!
Seveda pa odvajala niso edini način spopadanja z zaprtjem. Pomaga vam denimo lahko tudi redno pitje naravne mineralne vode Donat z visoko vsebnostjo magnezija, kalcija, hidrogenkarbonatov in sulfatov, ki blagodejno vplivajo na prebavo.

Redno pitje Donata kot del zdravega načina življenja lahko namreč bistveno pripomore k boljši prebavi in rednemu odvajanju. Ob striktnem sledenju programu pitja za odpravljanje zaprtja, Donat deluje kot naravno odvajalo in lahko pomaga odpraviti zaprtje ter vzpostaviti redno in urejeno prebavo.
Zadostuje že 0,5 litra Donata dnevno: zjutraj na prazen želodec 0,2 do 0,3 litra in še 0,2 litra pred večerjo. Piti ga je treba hitro, zjutraj ogretega na 30 – 37 stopinj Celzija, zvečer pa sobne temperature. Donat po tem programu lahko pijete redno ali ponavljajoče pet zaporednih dni z dvema dnevoma odmora. S tem program pitja boste rešili težave zaprtja in vzpostavili redno in urejeno prebavo.
Poleg kure pitja Donata velja pri pijači staviti še na razne zeliščne čaje, kot so kamilica, komarček, ingver, meta in limonska trava, ki lahko pomagajo pomiriti prebavni trakt, zmanjšati napihnjenost ali pospešiti prebavo.
Do zdrave prebave s pestro in raznovrstno prehrano
Zadosten vnos tekočine velja dopolniti s skrbno izbrano in raznovrstno prehrano. Za začetek lahko poskusite povečati dnevni vnos vlaknin, saj te skozi črevesje potujejo skoraj neprebavljene in povečajo volumen blaga, kar spodbuja redno iztrebljanje. Na vašem krožniku naj bo zato veliko stročnic, semen, ovsenih kosmičev, nepredelanih žitaric, jagodičevja in zelene zelenjave, poudariti pa velja, da je vlaknine v prehrano treba dodajati postopoma in ne prehitro, saj lahko sicer pride do nasprotnega učinka.
Prav tako velja pri prehrani staviti na probiotike. Gre za žive mikroorganizme, ki obnavljajo in vzdržujejo ravnovesje črevesne mikrobiote. Ta je sestavljena iz bilijonov bakterij, ki igrajo ključno vlogo pri presnovi hranil, zaščiti pred patogeni in uravnavanju imunskega sistema. Probiotiki, ki jih najdemo v fermentiranih živilih, kot so jogurt, kefir, kislo zelje, kimchi in kombuča, pomagajo vzpostaviti in vzdrževati ravnovesje črevesne mikrobiote in s tem ščitijo pred prebavnimi tegobami.
Jedilnik se splača obogatiti še z raznimi semeni, ki jih lahko dodate v jogurt ali smoothie ali pa jih preprosto zmešate z vodo in popijete. Nekatera semena, npr. lanena in chia semena, namočena v vodi namreč tvorijo gel, ki pomaga mehčati blato in spodbuja redno odvajanje. Tudi namočene suhe slive lahko pomagajo pri spodbujanju prebave in uravnavanju odvajanja, saj so bogate s prehranskimi vlakninami in naravnim sladkorjem sorbitolom, ki ima blag odvajalni učinek.
Ne le vrsta, pomembna je tudi barva hrane
Črevesje ni le organ za prebavo in absorpcijo hranil, temveč vpliva tudi na imunski sistem ter splošno zdravje, zato je pomembno, da deluje brezhibno. Pri tem je v veliko pomoč raznolika in pestra prehrana, predvsem vsakodnevna vključitev najrazličnejših barvitih živil. Barvitost na krožniku namreč ni le estetska prednost, temveč igra pomembno vlogo pri zagotavljanju široke palete hranil, ki jih telo potrebuje za optimalno delovanje.
Rdeča živila (paradižnik, jagode, lubenica, granatno jabolko, rdeča paprika ...) so denimo bogata z likopenom, podskupino karotenoidov, ki delujejo kot antioksidanti, zmanjšujejo vnetja, podpirajo zdravje srca in pomagajo zaščititi črevesne celice pred oksidativnim stresom. Oranžna in rumena živila (korenje, buče, sladki krompir, citrusi, jajčni rumenjak, mango ...) vsebujejo veliko beta karotena, ki se v telesu pretvori v vitamin A ter je ključen za imunski sistem in ohranjanje zdravja črevesne sluznice.
Zelena živila (špinača, brokoli, zelje, ohrovt, kivi ...) vsebujejo pigment klorofil, vlaknine, vitamin K in folate. Vlaknine so ključne za zdravo prebavo, vitamin K je pomemben za strjevanje krvi in zdravje kosti, folati pa podpirajo rast in delitev celic. Modra in vijolična živila (borovnice, grozdje, slive, maline, jajčevci, rdeče zelje ...) so bogati z antocianini, ki pozitivno vplivajo na delovanje črevesne mikrobiote ter ščitijo pred oksidativnim stresom in zmanjšujejo tveganje za z njim povezane kardiovaskularne, nevrodegenerativne in vnetne bolezni.
Bela živila (česen, čebula, por, gobe, cvetača ...) vsebujejo flavonoide in žveplove spojine. ki imajo protimikrobne lastnosti in podpirajo zdravo črevesno floro. Alicin, ki ga najdemo v česnu, ima protivirusne lastnosti, ki pomagajo krepiti imunski sistem in preprečujejo okužbe.

Do bolj vitalnega in kakovostnega življenja s celovitimi programi zdravja – povsem brezplačno!
Vsakodnevno vključevanje raznobarvnih živil je lahko preprost, a učinkovit prvi korak k boljšemu zdravju in dobremu počutju. Če k temu dodate še zadostno hidracijo, redno zmerno gibanje, poskušate omejiti stres in izboljšate kakovost spanja, lahko ustvarite trdne temelje za ohranjanje urejene prebave in odličnega počutja.
Pri tem so vam lahko v pomoč tudi povsem brezplačni vodeni programi zdravja Donat. Ti so del trajnostne strategije Donata, v sklopu katere so se zavezali, da bodo izobraževali širšo družbo o pomenu zdrave prebave za zdravje celotnega telesa in ljudi usmerjali na poti do usvajanja zdravih življenjskih navad.
Na spletni strani Donat vam je vedno na voljo kar 5 povsem brezplačnih celostnih vodenih programov zdravja Donat, ki vam lahko pomagajo stopiti na pot bolj zdravega življenjskega sloga: Donat Detox, Donat Imuno, Donat Vital, V 6 dneh do boljše prebave in Donat Brez zgage. Glede na vaše tegobe in zastavljene cilje lahko izberete tistega, ki vam v določenem obdobju življenja lahko prinese največ koristi.
Do danes je zdrave življenjske navade s pomočjo vodenih programov zdravja Donat usvojilo že preko 253.000 udeležencev. Pridružite se jim tudi vi!
Sponzorirana vsebina