Vizita.si
Prebavni encimi

Prebava

Kaj so prebavni encimi?

N.R.A.
10. 02. 2023 05.00
0

Naravni prebavni encimi so beljakovine, ki jih vaše telo tvori za razgradnjo hrane in pomoč pri prebavi. Prebava je proces uporabe hranil, ki jih najdemo v hrani, da vašemu telesu dajo energijo, mu pomagajo pri rasti in opravljanju vitalnih funkcij.

Prebavni encimi in dodatki k prebavnim encimom

Prebavni encimski dodatki so postali priljubljeni zaradi svojih trditev o zdravljenju pogostih oblik draženja črevesja, zgage in drugih bolezni. Toda kako delujejo prebavni encimi in kdo jih resnično mora dodati svoji prehrani? Morgan Denhard, registrirani dietetik pri Johns Hopkins Medicine, ponuja odgovore, ki jih potrebujete.

''Ko jeste obrok ali prigrizek, se prebava začne v ustih,'' pojasnjuje Denhard. Naša slina začne hrano takoj razgrajevati v obliko, ki jo telo lahko absorbira. V prebavnem procesu je veliko različnih točk, kjer se sproščajo in aktivirajo encimi.

Vaš želodec, tanko črevo in trebušna slinavka proizvajajo prebavne encime. Trebušna slinavka je v resnici encimska elektrarna prebave. Proizvaja najpomembnejše prebavne encime, ki razgrajujejo ogljikove hidrate, beljakovine in maščobe.

Črevesna mikrobiota
Črevesna mikrobiotaFOTO: AdobeStock

Vrste prebavnih encimov

Prebavnih encimov je veliko. Glavni prebavni encimi, ki nastajajo v trebušni slinavki, vključujejo:

- amilazo, ki nastaja v ustih in trebušni slinavki ter razgrajuje kompleksne ogljikove hidrate,

- lipazo, ki nastaja v trebušni slinavki in razgrajuje maščobe,

- proteazo, ki nastaja v trebušni slinavki in razgrajuje beljakovine.

Nekateri drugi pogosti encimi nastajajo v tankem črevesu, vključno z:

- laktazo, ki razgrajuje laktozo,

- saharozo, ki razgrajuje saharozo.

Prebavni encimi
Prebavni encimiFOTO: AdobeStock

Kdaj in zakaj pride do pomanjkanja prebavnih encimov?

Nekateri ljudje nimajo dovolj prebavnih encimov ali pa njihova telesa ne sproščajo encimov, kot bi jih morala. To pomeni, da ne morejo razgraditi določenih živil in absorbirati hranil. Nekaj vrst pomanjkanja prebavnih encimov vključuje:

- prirojeno pomanjkanje saharaze-izomaltaze, ko nimate dovolj saharaze za prebavo določenih sladkorjev,

- eksokrino insuficienco trebušne slinavke, stanje se pojavi, ko trebušna slinavka ne proizvede dovolj encimov, potrebnih za prebavo ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob,

- laktozno intoleranco,  ko vaše telo ne proizvaja dovolj laktaze, zato imate morda težave s prebavo sladkorja, ki je naravno v mleku in mlečnih izdelkih.

Kaj morate vedeti o prebavnem sistemu?
Preberi še
Kaj morate vedeti o prebavnem sistemu?

Simptomi pomanjkanja prebavnih encimov

Pomanjkanje prebavnih encimov lahko povzroči podhranjenost ali draženje prebavil. Pogosti simptomi vključujejo:

- bolečine v trebuhu ali krče,

- napenjanje,

- drisko,

- vetrove,

- mastno blato,

- nepojasnjeno izgubo teže.

Če ti simptomi ne izginejo, se posvetujte s svojim zdravnikom. To so lahko znaki draženja črevesja ali lahko kažejo na resnejše stanje.

Prebavni encimi
Prebavni encimiFOTO: AdobeStock

Prebavni encimi proti probiotikom: Kakšna je razlika?

Včasih ljudje zamenjujejo encime in probiotike. Oboje vpliva na vašo prebavo, vendar na zelo različne načine. 

Probiotiki so živi organizmi, ki sestavljajo dobre bakterije v črevesju. Pomagajo ohranjati vaš prebavni trakt zdrav, zato podpirajo delo vaših encimov. Za razliko od encimov probiotiki nimajo sposobnosti razgradnje ali prebave sestavin hrane.

Brez dobrih črevesnih bakterij se lahko pojavijo simptomi, podobni simptomom pomanjkanja encimov, kot so napenjanje ali plini, zaradi nenormalne prekomerne rasti bakterij ali neravnovesja v črevesju.

Kakšna stanja lahko povzročijo pomanjkanje prebavnih encimov?

Nekatere encimske pomanjkljivosti so genetske, kar pomeni, da so posledica nenormalnega gena. Takšen gen je lahko podedovan od staršev ali pa do mutacije pride brez znanega vzroka. Pomanjkanje encimov je lahko prirojeno (prisotno ob rojstvu) ali se razvije sčasoma. Nekatere motnje ali zdravljenje lahko vodijo do pomanjkanja encima trebušne slinavke:

- kronični pankreatitis,

- cistična fibroza,

- operacije na prebavilih,

- rak trebušne slinavke,

- vsako stanje, ki moti trebušno slinavko.

10 živil, ki se jim je dobro izogibati, če imate Crohnovo bolezen
Preberi še
10 živil, ki se jim je dobro izogibati, če imate Crohnovo bolezen

Dobimo dovolj prebavnih encimov iz hrane, ki jo jemo?

Ni resničnih dokazov, ki bi kazali, da bi živila, bogata z encimi, kot sta ananas in avokado, pomagala vaši prebavi. Bolje je, da ustvarite dobro uravnoteženo prehrano, ki vsebuje sveže sadje in zelenjavo, puste beljakovine in polnozrnata žita. Ta živila bodo naravno pomagala pri delu, ki ga vaši prebavni encimi že opravljajo.

Denhard predlaga, da iz prehrane izločite močno predelano in mastno hrano, zlasti ocvrto hrano.''Veliko bolj verjetno je, da bo nekdo imel draženje prebavnega sistema ali druge težave zaradi nezdrave hrane, ne zaradi pomanjkanja encimov,'' pravi.

Povzeto po hopkinsmedicine

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650