Ta izkušnja je še posebej pogosta po velikih obrokih. Pogovorno se pogosto imenuje prehranska koma. V medicini se temu reče postprandialna somnolenca, kar pomeni 'zaspanost po jedi'. Čeprav obstajajo omejeni znanstveni dokazi o tem, kako ali zakaj pride do te zaspanosti, obstajajo teorije.

Kaj je prehranska koma?
Postprandialna zaspanost ali prehranska koma je občutek utrujenosti po zaužitju obroka. Čutimo lahko zaspanost, letargijo, fizična izčrpanost, nizke ravni energije in slabo koncentracijo. Četudi besedna zveza vsebuje besedo 'koma', ne pride do izgube zavesti. Prehranske kome ne smemo zamenjevati s tem resnim zdravstvenim stanjem.

Kaj povzroča prehransko komo?
Več teorij o vzrokih prehranske kome je bilo izpodbijanih ali ovrženih, medtem ko so druge lahko znanstveno verjetne. Vendar ne pozabite, da je na voljo zelo malo nedavnih raziskav.
Spremembe krvnega obtoka
Dolgo časa je veljalo, da komo zaradi hrane sproži povečan pretok krvi v črevesju, kar povzroči zmanjšanje pretoka krvi v možgane. Vendar je bila ta teorija izpodbijana. Vaše telo je sposobno vzdrževati pretok krvi v možgane v številnih vrstah stresnih situacij, na primer med vadbo, ko vaše mišice potrebujejo več krvi.

Zato je malo verjetno, da pretok krvi v vaše črevesje preusmeri dovolj krvi, da povzroči zaspanost. Pravzaprav starejša študija kaže, da se lahko pretok krvi v možgane poveča po obrokih. Medtem ko je novejša majhna študija odkrila zmanjšanje pretoka krvi v možgane po kosilu, so ta učinek opazili samo pri ljudeh, ki so preskočili zajtrk. Ta študija tudi ni povezala zmanjšanja pretoka krvi z občutkom utrujenosti.
Uživanje velikega obroka
Ljudje se pogosto pritožujejo zaradi prehranske kome po zaužitju velikih ali težkih obrokov. Študije na vinskih mušicah so pokazale, da večji obroki, zlasti tisti z veliko beljakovin in soli, povzročijo daljši spanec po obroku.

V študiji pri moških, ki so jedli pico, so tisti, ki so se prenajedli, poročali o manj energije in večji fizični utrujenosti, zaspanosti in letargiji v štirih urah po jedi, medtem ko tisti, ki so jedli le do prijetne sitosti, niso imeli škodljivih učinkov. Druga starejša, majhna študija je primerjala učinke lahkega kosila z obilnim kosilom, ki je imelo 3-krat več kalorij, na vožnjo in zaspanost. Obilno kosilo je povečalo število voznikov, ki so zavili s svojega voznega pasu, učinki pa so se povečali v 2-urnem obdobju.

Obroki z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, maščob ali beljakovin
Obroki, bogati z ogljikovimi hidrati, maščobami in beljakovinami, so povezani s prehranskimi komami. Ta makrohranila lahko neodvisno spodbujajo zaspanost prek različnih mehanizmov. Lahko tudi vplivajo drug na drugega.
Na primer, obroki z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov lahko zvišajo raven aminokisline triptofan v vaši krvi, kar poveča količino serotonina – hormona, povezanega s spanjem – v vaših možganih.

Poleg tega lahko obroki z visoko vsebnostjo beljakovin tudi povzročijo spanec, če vsebujejo živila z visoko vsebnostjo triptofana. Ta živila vključujejo piščanca, jajca, sir, ribe, purana, mleko in tofu. V kombinaciji kalorično gosti obroki z visoko vsebnostjo maščob in ogljikovimi hidrati povzročijo sproščanje majhnih beljakovin, znanih kot citokini, ki so povezani z utrujenostjo.
Učinki prehranjevanja na možgane in hormone spanja
Druga teorija povezuje zaspanost z aktivacijo centrov za spanje v možganih po jedi. Prehranjevanje sprošča različne hormone in nevrotransmiterje, ki aktivirajo dele vašega živčnega sistema, odgovorne za prebavo.

Nekatere možganske in živčne poti, ki sodelujejo pri prebavi, se prekrivajo s tistimi, ki sodelujejo pri spanju, utrujenosti in zaspanosti. Torej, ko se te poti sprožijo za prebavo, se lahko začnete počutiti zaspani. Poleg tega lahko specifični hormoni, ki se sproščajo ali zmanjšajo ob obroku, vplivajo na spanje.
Na primer, hormon oreksin – ki spodbuja lakoto in budnost – je po zaužitju zavrten. Poleg tega naj bi bil hormon melatonin vpleten v spodbujanje spanja. Proizvajata ga epifiza in črevesje, proizvodnja pa se poveča po obroku.

Evolucijska prilagoditev
Zanimivo je, da postprandialno zaspanost opazimo pri številnih živalskih vrstah, vključno s preprostimi oblikami življenja. To nakazuje, da morda obstajajo globoko zakoreninjeni evolucijski razlogi za zaspanost po jedi.
Na primer, spanje po jedi lahko vašemu telesu omogoči, da shrani energijo, ko jo pozneje potrebuje. Vašim možganom lahko omogoči obdelavo senzoričnih informacij ali naučenega vedenja o zbiranju hrane.

Poleg tega je lahko spanje preprosto privzeto stanje, v katerega se vaše telo vrne, ko jeste. To podpirajo signali lakote, kot sta acetilholin in oreksin, ki sta povezana z budnostjo in budnostjo.
Je prehranska koma škodljiva?
Čeprav znanstveniki še ne razumejo povsem, kaj povzroča prehransko komo, vse predlagane teorije vključujejo naravne fiziološke odzive ali procese vašega telesa. Občutek rahle utrujenosti po jedi je pogost in ni razloga za skrb – čeprav je lahko utrujenost v nekaterih situacijah nevarna, kot je vožnja ali upravljanje težkih strojev.

Nekatere ljudi skrbi, da je utrujenost po jedi znak sladkorne bolezni. Ko jeste ogljikove hidrate ali sladkor, vaše telo proizvaja inzulin, da premakne sladkor iz krvnega obtoka v celico, kjer se porabi za energijo. Kljub temu lahko ljudje z inzulinsko rezistenco ali sladkorno boleznijo doživijo visok krvni sladkor, kar pomeni, da sladkor ne doseže vaših celic in jih pusti brez energije. To lahko povzroči utrujenost, pa tudi žejo in povečano uriniranje.

Poleg tega so lahko ljudje s sladkorno boleznijo, ki jemljejo insulin, bolj dovzetni za nizek krvni sladkor, če ne uživajo dovolj ogljikovih hidratov. Nizek krvni sladkor lahko povzroči zaspanost, pa tudi omotico, lakoto, razdražljivost in zmedenost. Če se po jedi nenehno počutite utrujeni in občutite druge simptome, kot so povečana žeja, povečano uriniranje, utrujenost, izguba teže ali težave z vidom, se pogovorite s svojim zdravnikom, da ugotovi vzrok.

Prehranska koma ni nezdrava, vendar je lahko neprijetna, ko morate delati ali študirati, in potencialno nevarna, ko ste v situacijah z visokim tveganjem, kot je vožnja. Sprejmete lahko preproste ukrepe, da se izognete prehranjevalni komi, vključno z omejitvijo velikosti porcij, izbiro bolj uravnoteženih obrokov, omejitvijo vnosa alkohola, ohranjanjem hidracije, dovolj spanja, uporabo močnih luči ali samo dremežem.
Vizita e-novice
Vir: healthline
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV