Hranljiva prehrana, ki vključuje zelenjavo, naj bi bila učinkovita proti metaboličnemu sindromu. To stanje povečuje tveganje za sladkorno bolezen in bolezni srca, piše index.hr.
Metabolični sindrom, znan tudi kot sindrom inzulinske rezistence, je skupina stanj, ki vključujejo visok krvni tlak, visok krvni sladkor, odvečno maščobo okoli pasu in nenormalne ravni holesterola. Čeprav je to stanje razširjeno, imamo odlične novice: uspešno ga je mogoče obvladovati in celo preprečiti s prijaznimi spremembami življenjskega sloga. Več o sindromu si lahko preberete v spodnjem članku:

Dietetiki priporočajo, da v svojo prehrano vključite določeno zelenjavo za podporo presnovnemu zdravju. Ta živila pomagajo uravnavati krvni sladkor, holesterol in splošno stanje telesa.
Brokoli
Nizkokaloričen, a bogat s sulforafanom, spojino, znano po svojih protivnetnih lastnostih. Čeprav je potrebnih več raziskav na ljudeh, študije na živalih kažejo, da lahko brokoli izboljša občutljivost na inzulin. Odličen je kot priloga, surov v solatah ali kot zvezda kremne juhe.

Artičoke
Srčki artičok so bogati z manganom, mineralom, ki je bistvenega pomena za presnovo glukoze in ogljikovih hidratov, ter kalijem, ki podpira zdrav krvni tlak. Enostavno jih je pripraviti s parjenjem, pečenjem ali segrevanjem v mikrovalovni pečici in so odličen vir vlaknin.

Špinača
Kuhana špinača ponuja impresivne zdravstvene koristi. Že ena skodelica vsebuje znatne količine kalcija, železa in kalija. Da bi izkoristili vse njene koristi, jo je pomembno pravilno shraniti, zamrznjena špinača pa je enako dobra možnost za enolončnice in druge jedi.

Zelje
Metabolični sindrom je povezan z oksidativnim stresom, zelje pa je odličen vir vitamina C, močnega antioksidanta, ki ščiti telo. Bogato je tudi z vlakninami, ki pomagajo nadzorovati krvni sladkor in spodbujajo občutek sitosti.
Čili paprike
Vsebujejo kapsaicin, spojino, odgovorno za pikantnost, ki pomaga povečati HDL ("dober" holesterol) in zmanjšuje tveganje za kronične bolezni, kot je sladkorna bolezen. Bogate so tudi z antioksidanti.

Ohrovt
Tako kot zelje je tudi ohrovt bogat z vitaminom C in vlakninami, ki pomagajo v boju proti oksidativnemu stresu in preprečujejo skoke krvnega sladkorja. Dietetičarka Catherine Gervacio prav tako poudarja vsebnost vitamina K: Vitamin K ima protivnetne lastnosti, povezane z metaboličnim sindromom. Nekatere raziskave povezujejo ta vitamin z občutljivostjo na inzulin.

Zelenjava je skupaj s sadjem glavni vir antioksidantov in polifenolov, ki so povezani z boljšo regulacijo inzulina in glukoze. Vsebuje zelo malo natrija in nasičenih maščob, dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni. Vlaknine iz zelenjave so ključne za uravnavanje krvnega sladkorja in izboljšanje občutljivosti na inzulin.
Kot poudarja strokovnjak za prehrano Derek Lipton, je najboljša zelenjava tista, ki vam osebno najbolj ustreza. Medtem ko je raznolikost ključnega pomena za zagotovitev zadostnega vnosa vseh potrebnih hranil, bo uživanje zelenjave, ki vam je najbolj všeč, pomagalo povečati vnos vlaknin. Vlaknine namreč igrajo pomembno vlogo pri zmanjševanju vnosa kalorij in vzdrževanju normalne ravni holesterola.
Vir: index.hr
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV