Vsako leto se nekje sredi pomladi prične pravi 'festival' iskanja diet in prehranskih režimov, s katerimi želijo ljudje še pred skokom v kopalke izgubiti odvečne kilograme. Kako na tovrstni pristop gledate vi kot nutricionistka?
Cilj izgube telesne teže je pri mnogih eden najmočnejših motivov za spremembo in to samo po sebi ni nič slabega. Vsak razlog ali cilj, ki nas spravi iz cone udobja, je vreden pozornosti. Vendar pa je ključnega pomena, kako se tega lotimo. Takšni sezonski' pristop k prehrani pogosto temelji na ekstremnih dietah, energijskih deficitih, izpuščanju celih skupin živil in načrtih, ki niso prilagojeni posamezniku. Takšne rešitve so dolgoročno nevzdržne in tudi telesu škodujejo, psihično izčrpavajo in pogosto vodijo v ponavljajoče se cikle hujšanja in pridobivanja teže.
Kot nutricionistka ne podpiram pristopa, kjer je izguba kilogramov edini cilj. Menim, da mora biti izguba telesne maščobe pozitiven stranski učinek sprememb. V celotnem procesu pa moramo nasloviti tiste globlje vzroke, ki so do povišane teže sploh pripeljali. To so lahko neprave prehranske navade, neznanje, podzavestni vzorci, stresni odzivi, hormonska neravnovesja ali pa preprosto življenje, ki nam ni pustilo dihati.
Ko ljudje končno začnejo delati na teh globljih vzrokih, postane celoten proces dolgoročno uspešen. Spremembe v miselnosti, odnosu do hrane in lastnega telesa so tiste, ki omogočajo, da se nova teža vzdržuje še dolgo po tem, ko ne razmišljamo več o kopalkah. Cilj naj bo vitalnost, notranja pomirjenost, samosprejemanje in samozavest. Vse ostalo pride zraven.

Opaziti je sicer, da se vse več ljudi, bolj kot z nekimi univerzalnimi dietami, ukvarja s prehrano kot procesom. Kaj konkretno zanima tiste, ki se obrnejo na vas?
Res, tudi sama v svoji praksi opažam premik v razmišljanju. Vedno več ljudi se zaveda neuporabnosti univerzalnih diet in hitrih rešitev ter so pripravljeni narediti nekaj več za spremembo svojih prehranjevalnih navad in podporo zdravja. Ljudi večinoma zanima, kako enostavo sestaviti uravnotežen obrok, s katerim bodo pokrili svoje energijske in hranilne potrebe ter bo obenem dolgoročno vzdržen glede na življenjski tempo. Zanima jih, katera živila so primerna prav zanje, kako naj jih vključijo v svoj dan brez kompliciranja in večurne priprave ter tudi kako v prehrani najti ravnovesje.
Katere pa so, glede na vaše izkušnje, največje zmote, ki jih imajo ljudje o dietah in prehrani?
Zdi se, da se konstantno vrtimo okoli enih in istih vprašanj, kot so ali ogljikovi hidrati redijo. Ko že misliš, da smo ta mit razčistili se pojavi v neki drugi obliki. Trenutno je veliko pozornosti usmerjenje v nihanje krvnega sladkorja, kar spet povzroča strah pred ogljikovimi hidrati. Zadnje čase se na socialnih omrežjih veliko poudarja beljakovine. Seveda so zelo pomembne, a niso edino hranilo na katerega bi morali biti pozorni. Bolj kot beljakovine, Slovencem primankuje vnos vlaknin, ki se jih premalokrat omeni, verjetno ker marketinško niso tako zanimive, kot vsi visoko beljakovinski izdelki na trgu.
Skratka prehranski nasveti, kjer se celotna prehrana reducira samo na eno hranilo, kalorije ali trend, ni pravi pristop, saj vodijo v nepotrebana izločanja koristnih živil, občutke krivde, zmedo slabega odnosa s hrano in izgubo volje. Hrana in človeško telo sta kompleksna sistema in ne gre tako enostavno.
Ravno zato v izzivu 'S podporo črevesja do vitalnosti' poudarjamo celostni pogled. Osredotočamo se na ravnovesje, zmernost in trajnostne navade, ne na ekstremne trende.

Cilj vsakega od nas bi torej moral biti ta, da se prehranjujemo pestro, raznovrstno in uravnoteženo. A besedna zveza 'uravnotežena prehrana' je precej širok pojem, ki si ga lahko vsak razlaga malce po svoje. Kako bi vi nekomu pojasnili, kakšna je uravnotežena prehrana?
Uravnotežena prehrana mora biti preprosta in življenjska. Kot samo poimenovanje pove, gre za ravnovesje posameznih hranil v obrokih, tako da telo dobi vse, kar potrebuje za dobro delovanje vseh telesnih sistemov.
Dovolj belajkovin, kot gradikov telesa, kompleksne ogljikove hidrate kot glavni vir energije in odličen vir fermentabilnih vlaknin za našo črevesno mikrobioto, kakovoste maščobe za podporo hromonov, možganov, srčnožilnega sistema, veliko vlaknin iz zelenjave, storčnic, polnozrnatih žit, ki uravnavajo prebavo in hranijo koristne črevsne bakterije, barvna živila kot odličen vir antioksidantov za zaščito pred oksidativnim stresom. Pa seveda tudi tekočina, ki je nepogrešljiva za vse telesne funkcije.
Pri spreminjanju oziroma izboljševanju prehranskih navad pogosto pozabimo na naš prebavni sistem. Tudi ta ima namreč pomembno vlogo v tem procesu, kajne?
Tako je, prebavni sistem je zagotovo eden najpomembnejših stebrov našega zdravja. To ni le cev skozi katerega potuje hrana, vendar je veliko več kot to. Če uporabim primer iz narave, ki nam je blizu: črevesje je kot koreninski sistem pri rastlini. Korenine ne držijo rastline le pokonci, temveč črpajo hranila iz zemlje. Kakšna je rastlina, če so korenine gnile? Enako velja za črevesje. Če ta ne deluje optimalno, telo ne bo dobilo dovolj hanil, kar se hitro pozna na našem zdravju.
Poleg tega je črevesje močno povezan z drugimi telesnimi sistemi. Je središče imunskega sistema, tu nastaja večina serotonina in drugih nevrotransmiterjev, neposredno komunicira z možgani preko črevesno-možganske, tu se tudi izloča veliko hormonov, zato lahko celo vpliva na hormonsko ravnovesje ... Torej če se zavedamo, da telesni sistemi ne delujejo ločeno, ampak vplivajo en na drugega postane jasno zakaj je črevesje tako ključno. Zato je pomembno, da s pravilno prehrano podpiramo svoje črevesje.
Uravnotežena prehrana sama po sebi ni neka znanstvena fantastika in ob pomoči svetovnega spleta si lahko že z nekaj kliki pomagamo ustvariti seznam živil, ki bi jim morali v prehrani dajati več pozornosti. A težava se običajno pojavi pri prenosu teorije v prakso. Zakaj je, glede na vaše izkušnje, temu tako?
Res je, teorija je dostopna vsakomur, v praksi pa se zatakne. Razlogov za to je kar nekaj in velikokrat 'zajec tiči v večih grmih'. Po mojih opažanjih se ljudje lotijo sprememb brez jasnega cilja in načrta, gredo 'all in' ter želijo spremeniti vse na enkrat, namesto da bi šli korak za korakom. Postavijo si tudi nerealna pričakovanja in pričakujejo popolno disciplino. Potem pa pride realnost (naporen dan, stres v službi ...) in brez jasne strukture hitro vse razpade.
Ko se odločajo za spremembe pogosto tudi izhajajo iz negativnih občutkov, frustracije, jeze do sebe, obupa, sprememba je kot njihova 'kazen' ... in takšna čustva niso ravno najboljši temelj za spremembe. Drugače je, ko izhajamo iz ljubečega odnosa do sebe. Ko si želiš podpreti svoje telo, ker si zaslužiš, da bi se dobro počutil. S takšnim pristopom ne delamo sprememb proti sebi, ampak zase.
Prehranske navade so tudi zelo kompleksne, saj se gradijo celo življenje, zato ne gre samo zato dodal bom to živilo ali izločil bom tega. So močno povezane z našim okoljem, rutino, čustvenim stanjem, spomini, navad iz otroštva (npr. ničesar ne smemo pustiti na krožniku), zato so dobro zakoreninjene.
Spreminjanje navad je velik skok iz cone udobja, naš ego pa želi ostati ravno tam in je pri iskanju izgovorov zelo iznajdliv, zakaj danes ni pravi dan, jutri začnem znova, itak si že tolikokrat poskusil in ti spet ne bo uspelo. Zato je ključno tudi podporno okolje, ali v obliki svetovalca/mentorja, skupnosti ali bližnjega, ki vrjame vate ter te vodi/spodbuja skozi težje faze, ko se ego rad vrne v staro udobje.
Prav s ciljem uravnoteženih obrokov na temeljih razumevanju potreb črevesja je nastal tudi 14-dnevni izziv 'S podporo črevesja do vitalnosti', ki ste ga pripravili v sodelovanju z Donatom. Za kakšne vrste izziv gre?
14-dnevni izziv S podporo črevesja do vitalnosti je brezplačen, strokovno zasnovan program, katerega glavni namen je ozaveščanje o pomembnosti zdravega črevesja kot temelja vitalnosti. Udeleženci se bodo skozi izobraževalne vsebine, strokovno oblikovane prehranske nasvete in praktične usmeritve spoznali s temeljnimi hranili za zdravo črevesje. Izziv je oblikovan tako, da posameznika vodi korak za korakom. V dveh tednih bodo udeleženci:
- uravnotežili svoje obroke na osnovi črevesju prijaznih živil,
- v vsakdan vključili preproste, a učinkovite prehranske navade,
- podprli zdravje črevesja in
- pridobili več energije in izboljšali počutje.

Kako poteka 14-dnevni izziv 'S podporo črevesja do vitalnosti' in za koga je primeren?
14-dnevni izziv 'S podporo črevesja do vitalnosti' poteka preko spleta in je zasnovan tako, da ga lahko vsakdo brez težav vključuje v svoj vsakdanjik. Izziv je namenjen vsem, ki želijo narediti nekaj dobrega zase in primeren ne glede na predznanje, starost in življenjski slog.
Izziv poteka tako, da udeženci vsakih nekaj dni prejmejo:
- izobraževalni video, ki na razumljiv način razloži ključne vidike prehrane in prebave,
- jasna navodila s praktičnimi nasveti in
- manjše naloge, s katerimi bodo brez stresa uvedli spremembe v svojo prehrano.
Izziv je razdeljen na 5 tematskih sklopov, v vsakem pa se osredotočimo na enega od ključnih delov uravnoteženega obroka:
- beljakovine,
- ogljikove hidrate,
- vlaknine,
- maščobe in
- raznolikost prehrane ter fermentirana živila.
Korak za korakom tako skupaj z udeleženci gradimo razumevanje zdravega prehranjevanja in hkrati uravnotežimo obroke na način, ki aktivno podpira črevesno zdravje.
Kakšna pa je vloga naravne mineralne vode Donat pri tem izzivu?
Naravna mineralna voda Donat je odličen spremljevalec izziva 'S podporo črevesja do boljše vitalnosti'. Zaradi svoje visoke vsebnosti minerlanih soli je lahko v pomoč pri tegobah prebavnega sistema, kot je na primer zaprtje. Sulfati v Donatu namreč črpajo vodo iz črevesnih celic, kar povečuje volumen črevesne vsebine in spodbuja gibanje črevesne stene in pomaga pri lažjem odvajanju.
Če nimate težav z zaprtjem, je priporočeno pitje Donata po programu za podporo normalnega delovanja prebave. S prebavo in prebavnimi procesi naše telo dobi energijo in hranila, ki jih potrebuje za normalno delovanje. Prebava telesu zagotavlja vodo, minerale, vitamine in energijo, pri čemer ne smemo pozabiti, da je prebavni sistem središče imunosti. Zato je prebava zelo pomembna, nanjo pa ugodno deluje že že 0,5 l Donata dnevno.
Kakšne spremembe si lahko obeta vsak, ki se bo pridružil izzivu 'S podporo črevesja do vitalnosti'?
Vsak, ki se bo pridružil izzivu in redno sledil programu, lahko pričakuje številne pozitivne spremembe. Tako v počutju, kot tudi v vsakodnevnih navadah. Udeleženci bodo pridobili več jasnosti in se naučili prepoznati kaj telo potrebuje za dobro delovanje. S postopnim uvajanjem uravnoteženih obrokov, bodo razvili nove in bolj zavestne prehranske navade. Te bodo z nadaljnijim izvajanjem tudi po programu postale trajnostne in dolgoročno pripomogle k boljšemu delovanju prebave, uravnoteženi črevesni mikrobioti, večji ravni energije in izboljšanemu počutju in splošni vitalnosti

Sponzorirana vsebina