Vizita.si
Velikonočni zajtrk

Prebava

Največja past velike noči in kako se ji izogniti

Ma.K.
14. 04. 2025 03.01
0

V prihodnjih dneh bo na meniju veliko šunke, pirhov, potice in drugih velikonočnih dobrot. Te so večinoma bolj kalorične od tistih, ki jih redno uživamo, kar povzroči izdaten pritisk na jetra in prebavila. Posledice so običajno napihnjenost, zaprtje in upočasnjena prebava, kar lahko hitro pokvari praznično razpoloženje. A brez skrbi, že z majhnimi prilagoditvami lahko pomembno zmanjšate tveganje za prebavne težave, ne da bi se morali odpovedati prazničnim dobrotam.

Velika noč je največji krščanski praznik in, poleg božiča, tisti del leta,  ko so mize tradicionalno polne slastnih dobrot, ki razvajajo tako oči kot tudi brbončice. Tem se tudi tisti, ki se sicer pred poletjem trudijo izgubiti odvečne kilograme, ne morejo upreti, za kar v bistvu ni nobene potrebe: gre namreč za en dan v letu, ki ne bo pomembneje prispeval k bolj (ali manj) vitki postavi, zato si lahko mirno dovolite uživati v okusih šunke, pirhov in potice. 

Res je, da je praznična hrana večinoma drugačna, tudi bolj kalorična od klasičnih vsakodnevnih obrokov: več je maščob, soli, sladkorja, enostavnih ogljikovih hidratov. Čezmerno uživanje takšne hrane in pijače tako že samo po sebi predstavlja velik pritisk na jetra in prebavila, kar pri mnogih sproža napihnjenost, zaprtje in slabo počutje. Občutek polnosti rada spremlja še upočasnjena prebava, ki kaj hitro pokvari razpoloženje.

Kako poskrbeti, da glavni spomin na veliko noč ne bodo prebavne tegobe?

Če ste v osnovi zdravi, ni nikakršne potrebe, da se v prazničnem času odrekate določeni vrsti živil, temveč je vsa skrivnost v zmernem in optimalnem odmerjanju. Cilj praznične pojedine namreč ni, da se najeste do onemoglosti, temveč da uživate v vsakem grižljaju dobrot, ki so na mizi samo ob posebnih priložnostih, morda le enkrat na leto. Prav zato je ključnega pomena, da dobro poslušate svoje telo, ki vam bo poslalo jasen signal, ko bo mera ravno prav polna. 

Pretiravanje z velikonočnimi dobrotami lahko vodi v napihnjenost, zaprtje in upočasni prebavo, to pa lahko hitro pokvari praznično razpoloženje.
Pretiravanje z velikonočnimi dobrotami lahko vodi v napihnjenost, zaprtje in upočasni prebavo, to pa lahko hitro pokvari praznično razpoloženje.FOTO: Arhiv naročnika

Na praznični jedilnik uvrstite čim več živil, ki so bogata z vlakninami, a imajo nizko vsebnost kalorij. Ta živila vas bodo namreč hitreje nasitila in ne boste čutili tolikšne potrebe po jedeh, s katerimi bi v telo vnesli bistveno več kalorij. Uživanje hrane z več vlakninami vas bo obenem nasitilo za dlje časa. 

Tudi s prilagajanjem sestavin lahko pomembno prispevate k lažjemu presnavljanju velikonočne pojedine. Mnogi se denimo poskušajo v celoti upreti ogljikovim hidratom, čeprav gre za pomemben vir energije. Namesto, da se jim odpoveste, jih tako samo vključite v primerni količini in iz primernih virov. Potico in praznični kruh specite iz polnozrnate moke, namesto mastne šunke uporabite pusto meso z zelo malo vidne maščobe, uživanje pirhov si razporedite skozi več dni. Konec koncev gre za kuhana jajca, ki jih lahko primešate tudi regratovi solati čez nekaj dni. 

Praznični krožnik v mislih razdelite na tretjine in bodite pozorni na to, kolikšen delež predstavlja katera skupina živil. Ena tretjina krožnika naj bo rezervirana za bogat vir beljakovin (npr. pusto meso in jajca), drugo tretjino zapolnite s polnovrednim virom ogljikovih hidratov (polnozrnati kruh), tretjo tretjino pa naj zasede ena ali več vrst zelenjave oziroma sadja. Prav tako ne pretiravajte s potico in drugimi sladkimi dobrotami - gre za sladice, zato si jih privoščite ob koncu obroka, v majhnih količinah. 

Odlična ideja za velikonočno pojedino, ki ne bo obtežila želodca

Če vas torej skrbi, da ob bogato obloženi mizi ne boste zmogli nadzorovati količine zaužite hrane, velja uvesti nekaj manjših sprememb v sestavi tradicionalnega velikonočnega obroka. Kot idejo vam prilagamo recept za solato iz špargljev, redkvic in mladega krompirja s pečenim svinjskim flamom, ki zadosti vsem prej naštetim kriterijem. Gre za svežo, sezonsko jed, ki je lahko odlično nadomestilo (ali popestritev) tradicionalne velikonočne pojedine. 

Za pripravo solate za eno osebo potrebujete: 
2 cm sveže lupine ekološke limone
3 vejice sveže mete
120 g mladega krompirja
120 g zelenih ali divjih belušev
sol
poper
oljčno olje
1 žlico gorčice
1 žlico soka limone
1 žlico sesekljanega drobnjaka
20 g suhega ali svežega pehtrana (lahko brez, a ni enako okusno)
40 g mladih rdečih redkvic
1 mlado čebulo
2 žlici popraženih, grobo sesekljanih mandljev
5 listov mehke solate
150 g svinjskega flama

Solata iz špargljev, redkvic in mladega krompirja s pečenim svinjskim flamom
Solata iz špargljev, redkvic in mladega krompirja s pečenim svinjskim flamomFOTO: Shutterstock

Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Svinjski flam operite in dobro osušite. V globok pekač položite kos mesa, tako da je stran s kožo obrnjena navzgor. Meso pokapajte z oljem ter postrosite z grobo mletim poprom in soljo. V ogreti pečici pecite 1 h.

Mladi krompir zdrgnite in ga dajte z lupino vred kuhat v mrzlo slano vodo skupaj z 1 vejico mete in lupino sveže limone. Ko zavre, ga kuhajte še 12–15 minut oz. dokler se krompir ne zmehča.

Med tem pripravite beluše. Očistite jih, odrežite olesenele dele, namastite z oljem, posolite z grobo soljo in jih na 200 stopinj Celzija v pečici pecite 10–15 minut, odvisno od debeline poganjkov. Če so tanki, bo dovolj 6–8 minut. 

Odcejenemu kuhanemu krompirju odstranite meto, limonino lupinico pa lahko tudi pustite. Dodajte na kolobarje narezane redkvice in pehtran. 

Za preliv zmešajte pinjenec, gorčico, sok limone, sesekljano meto in drobnjak, sol in poper.

Prelijte čez še topel krompir in dodajte beluše. Ponovno na rahlo pomešajte. Počakajte, da se krompir ohladi. 

Na liste mehke solate dajte hladno krompirjevo solato s šparglji in priložite kos svinjskega flama, pečenega v pečici.

Še več odličnih idej za praznične pojedine, pa tudi hitre, okusne in lahke vsakodnevne obroke najdete TUKAJ

Nikar ne pozabite na hidracijo

Izjemno pomemben sestavni del prazničnih pojedin je tudi tekočina, še posebej voda, pa tudi druge nizkokalorične pijače, kot so nesladkane limonade ali čaji. Tovrstni napitki imajo namreč pomemben vplin na zmernost. Če denimo pred in med jedjo pijete vodo, se bo vaš želodec razširil in boste prej odložili jedilni pribor. Seveda ne bo nič narobe, če si za praznike privoščite tudi kak kozarec alkohola, a nikar ne pretiravajte, saj alkoholne pijače spodbujajo apetit in povzročajo dehidracijo. 

Obenem tekočina pomemebno pomaga tudi pri prebavnih procesih. Še posebej, če vas vednarle nekoliko zanese in pojeste več težje prebavljivih dobrot. V takih primerih si lahko pomagate z uživanjem naravne mineralne vode Donat, ki ima vlogo naravnega osmotskega odvajala, za izvrsten učinek katerega so zaslužne predvsem sulfatne soli. Te v debelo črevo pritegnejo vodo, s čimer se poveča volumen blata, kar spodbudi delovanje črevesja. Povečana količina vode v debelem črevesu zmehča blato, kar občutno olajša iztrebljanje in vas odreši občutka napihnjenosti, zaprtja ter splošne utesnjenosti v predelu trebuha – izjemno pogostih posledic obilnih pojedin. 

Naravna mineralna voda Donat podpira prebavo na naraven način.
Naravna mineralna voda Donat podpira prebavo na naraven način.FOTO: Arhiv naročnika

Za zdravo prihodnost

Ljudje smo zanimiva bitja. Čeprav vemo, da nam lahko določena hrana (ali pretiravanje z njo) povzroči precej prebavnih nevšečnosti, se ji morda ne bomo mogli ali želeli odpovedati. A brez skrbi, tudi v takih primerih ne bo konec sveta. Napihnjenost, upočasnjeno prebavo in zaprtje lahko pomagate pregnati z Donatom, telesno aktivnostjo in pazljivostjo pri naslednjih obrokih. 

Če omenjeni 'ukrepi' ne bodo prinesli želene odrešitve, velja razmisliti o izvajanju katerega od petih povsem brezplačnih vodenih programov zdravja Donat. Ti so del trajnostne strategije Donata, v sklopu katere so se zavezali, da bodo izobraževali širšo družbo o pomenu zdrave prebave za zdravje celotnega telesa in ljudi usmerjali na poti do usvajanja zdravih življenjskih navad. Do danes je zdrave življenjske navade s pomočjo vodenih programov zdravja Donat usvojilo že preko 253.000 udeležencev. Pridružite se jim tudi vi!

Sponzorirana vsebina

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 859