A prebavne težave so pogosto znak, da telo potrebuje več pozornosti. Po 40. letu se prebava naravno upočasni, naša prehrana pa po navadi ostane ista. Ko dodamo še premalo gibanja, neprespane noči in kavo na tešče, se hitro znajdemo v začaranem krogu napetega želodca, pekoče zgage in občutka teže, ki nas spremlja ves dan.
Zakaj nas zgaga pogosteje muči po kosilu?
Zgaga ni le kratkotrajen pekoč občutek. Gre za vračanje želodčne kisline v požiralnik, kar se pogosto zgodi po večjih obrokih ali pozno zvečer. Mastna hrana, sladice, alkohol in kava povečajo kislost želodčnega soka, kar lahko vodi do neprijetnega draženja in občutka gorenja za prsnico.
Stres in hiter tempo življenja težavo še poslabšata. Telo v stanju napetosti izloča več kisline, obenem pa se zmanjša naravna gibljivost želodca. Ni naključje, da zgago pogosteje občutimo prav po napornih delovnikih ali ob koncu tedna, ko si privoščimo obilnejši obrok. Dobra novica pa je, da obstajajo povsem naravni načini, kako to kislino umiriti (brez tablet in nepotrebnih posegov).
Kateri so najpogostejši vzroki za zaprtje?
Zaprtje ni le posledica težke hrane. Najpogosteje ga povzročijo stres, sedeč način življenja in premalo tekočine. Ko telo ne dobi dovolj vode, črevesje težje opravlja svojo nalogo, hrana se v njem zadržuje predolgo in s tem nastane občutek napihnjenosti ter nepopolnega izpraznjenja.
Pri ženskah na težave pogosto vplivajo hormonske spremembe: še posebej v nosečnosti ali menopavzi. V teh obdobjih se gibanje črevesja naravno upočasni, zato ni presenetljivo, da se zaprtje pojavlja pogosteje. In čeprav mnogi posežejo po odvajalih, to dolgoročno ni rešitev, saj telo postane odvisno od umetne pomoči.

Naravni pristopi, ki pomagajo
Osnova za zdravo prebavo je preprosta: dovolj tekočine, dovolj vlaknin in redno gibanje. Že kozarec vode na tešče pomaga spodbuditi črevesje, medtem ko živila, bogata z vlakninami (kot so ovseni kosmiči, lanena semena, sadje in zelenjava), poskrbijo, da se hrana hitreje premika po prebavilih.
Pomembno je tudi, da zmanjšamo vnos kave in alkohola, ki dehidrirata telo in povečujeta kislino v želodcu. In čeprav se zdi samoumevno, pogosto pozabimo na temeljno pravilo: jesti počasi, z zavedanjem in brez hitenja. Naš prebavni sistem ima rad ritem, ne pa naglice.
Naravni mineralni zaklad, ki pomirja želodec in pospešuje prebavo
Med naravnimi načini, ki dokazano pomagajo pri zaprtju in zgagi, izstopa ena rešitev, ki jo pozna več generacij: naravna mineralna voda Donat. Njena edinstvena sestava mineralov, predvsem magnezija, sulfata in hidrogenkarbonata, pomaga uravnavati prebavo in hkrati zmanjšuje kislino v želodcu.
Donat je popolnoma naravna voda, ki se v globinah zemlje obogati z minerali, zato ne vsebuje nobenih umetnih dodatkov. Donat se lahko pije vsak dan brez strahu pred zasvojenostjo. Zaradi svoje nežne, a učinkovite sestave jo lahko brez skrbi pijejo tudi nosečnice – prav v obdobju, ko sta zaprtje in zgaga še posebej pogosta spremljevalca. Priporoča se, da se Donat pred pitjem nekoliko ogreje ali močno premeša v kozarcu, da del ogljikovega dioksida izhlapi. Na ta način se prepreči napihnjenost pri občutljivejših osebah.

Kako piti Donat: za zaprtje ali za zgago
Za omilitev zgage se priporoča, da spijete 0,1 do 0,2 litra Donata približno 20 minut pred obrokom, nato pa še nekaj požirkov, če se pekoč občutek ponovno pojavi. Pomembno je, da ga pijete počasi in na sobni temperaturi, saj tako najbolj učinkovito nevtralizira želodčno kislino in v trenutku odpravi pekoči občutek.
Za zaprtje pa velja nekoliko drugačen pristop. Zjutraj na tešče spijte 2 do 3 decilitre toplega Donata, hitro, v nekaj požirkih. Postopek ponovite pred večerjo, tokrat z vodo sobne temperature. Podrobnejša navodila so na voljo TUKAJ.
Voda Donat vsebuje visoko vsebnost naravnega magnezija, ki sprošča mišice črevesja in pospešuje njegovo gibanje. Hkrati pa hidrogenkarbonati pomagajo uravnavati kislost želodca, kar prinaša dvojni učinek: lažjo prebavo in manj zgage. Donat je sestavni del pravilne prehrane in zdravega načina življenja, kar je vedno prva linija obrambe pri prebavnih težavah.
Namesto da trpite v tišini
Čeprav se nam zdi, da so težave s prebavo nekaj, kar 'ima vsak'', jih ni treba sprejeti kot del vsakdana. Na prebavo lahko močno vplivamo sami: že z nekaj preprostimi spremembami v vsakdanjih navadah. Uravnotežena prehrana, bogata z vlakninami, zadostna količina tekočine in redno gibanje spodbujajo delovanje prebavil ter pomagajo preprečevati težave, kot so zaprtje ali zgaga. Poleg tega lahko pri vzpostavljanju naravnega ravnovesja v prebavnem sistemu pomaga tudi redno pitje naravne mineralne vode Donat.
Telo nam hvaležno povrne ravnovesje, energijo in lahkotnost, ki smo ju morda že pozabili. Zato, namesto da trpite v tišini, poskusite z majhnimi koraki in s kozarcem prave vode, ki jo narava oblikuje že tisočletja.
Sponzorirana vsebina












