Čeprav je v mesecih pred poletjem v ospredju predvsem vizualna podoba, pa se raznih diet in programov dobrega počutja veliko ljudi primarno loti iz povsem drugih razlogov: nizke samopodobe, posledično pomanjkanja samozavesti, slabega počutja, tudi neurejene prebave. Ker se teh dejavnikov pogosto niti ne zavedamo, jih zrcalimo v zunanji videz, kar pa je dvorezen meč. Če si namreč ob začetku izbranega programa za glavni cilj zastavimo prevelik minus na tehtnici, je zelo malo verjetno, da ga bomo dosegli, zato lahko že med programom izgubimo motivacijo ter obupamo nad svojimi načrti.
Potem je tukaj še tisoč izgovorov glede prehrane in gibanja. Mnogokrat nam namreč zmanjka časa za pripravo in uživanje hranljivih in uravnoteženih obrokov, zato jemo takrat, ko imamo nekaj minutk časa, da skočimo v bližnjo trgovino ali pekarno in potešimo lakoto s tistim, kar imajo v danem trenutku pač na voljo. Nič hudega, a z nekaj organizacije je mogoče tovrstne izzive rešiti tudi na drugačen način.
Res je, da sodoben življenjski slog ni ravno radodaren s časom, zato se vam splača pripraviti obroke vnaprej, saj vam tako ne bo treba vsak dan znova razmišljati, kaj skuhati oziroma s čim na hitro potešiti lakoto, prav tako boste manj dovzetni za hitre instant diete, ki dolgoročno ne prinašajo želenih učinkov. Veliko bolje je staviti na skrbno dodelane programe zdravja, kot je 60-dnevni strokovni program Donat Vital, ki lahko pomaga izboljšati delovanje vašega prebavnega sistema in vas pripravi do tega, da v svoj vsakdan vnesete pomembne zdrave navade, na ta način izboljšate kakovost življenja in posledično dosežete tudi bolj zdravo telesno težo.
Kako se lotiti priprave obrokov vnaprej?
Zelo veliko jedi v programu Donat Vital lahko deloma ali v celoti pripravite vnaprej, jih zložite v plastične posodice in shranite v hladilnik ter jih zaužijete v naslednjih nekaj dneh. Najprej velja izbrati vse obroke (zajtrk/kosilo/malica/večerja), ki jih nameravate zaužiti v naslednjem tednu ali nekaj dneh, in si priskrbeti sestavine, ki jih boste potrebovali za njihovo pripravo. Pri tem bodite pozorni na to, ali pripravljate obroke samo zase ali tudi za druge člane gospodinjstva, in ustrezno prilagodite količine sestavin. Določite dan ali dva v tednu (npr. med vikendom in sredi tedna), ko lahko nekaj časa namenite za pripravo teh obrokov, jih razdelite na porcije ter shranite v hladilniku ali zamrznete, če jih nimate namena porabiti v naslednjih nekaj dneh.
Juhe, enolončnice ter razne jedi iz pečice lahko denimo v zaprti posodi v hladilniku hranite do 5 dni ali pa jih zamrznete in pojeste v naslednjih tednih. Zelenjavne enolončnice lahko zmešate v kremne juhe ali goste omake, ohlajene goste enolončnice iz stročnic pa lahko zmešate v okusne namaze. Omake in prikuhe na načrtovani dan zaužitja vzamete iz hladilnika ter jih zmešate s sveže kuhanimi testeninami, njoki, rižem ali kakšno drugo osnovo.
Tudi žitne kaše lahko pripravite 3 ali 4 dni pred zaužitjem, če pa recept vključuje sadje, je to priporočljivo pripraviti posebej in ga kaši dodati na dan, ko boste zaužili ta obrok. Zaradi oksidacije je tudi sadne solate in smutije najbolje pripraviti največ večer pred zaužitjem, če veste, da zjutraj ne bo časa. Zelenjavne solate lahko po drugi strani pripravite tudi 2 ali 3 dni pred zaužitjem in jih shranite v zaprti posodi v hladilniku, a jih ne začinite, temveč preliv pripravite ločeno ali solato začinite neposredno pred zaužitjem.
Sendviče lahko pripravite večer pred zaužitjem, zelenjavo, ki jo nameravate dodati, pa je bolje pripraviti (oprati/olupiti/narezati) ločeno in jo hraniti v zaprti posodi v hladilniku (zlasti zelenjavo, ki vsebuje več vode, denimo paradižnik in kumare). Kuhano ali pečeno meso ter ribe lahko natrgate ali narežete na tanke rezine, jih shranite v zaprti posodi v hladilniku ter uporabite kot sestavino solat, namazov ali sendvičev v 2 do 3 dneh. Prav tako si lahko vnaprej pripravite tudi razne namaze in omake, jih shranite v zaprti posodi (po možnosti v manjših kozarcih) v hladilniku in jih porabite v 5 dneh.
Spremenite svoje vsakodnevne navade
Program Donat Vital vam je povsem brezplačno na voljo TUKAJ, obsega pa priročnik z nasveti za zdravo prehrano, gibanje, pravilno pitje Donata in ohranjanje motivacije; zdrave jedilnike s 30 recepti za vsak obrok, ki jih lahko prilagodite glede na svoje potrebe (moški/ženska, mesni/veganski); predloge športnih vaj za izboljšanje kondicije in moči; aplikacijo Donat, ki omogoča jasen pregled nad programom ter dostop do zaprte Facebook skupine.
Donat Vital traja 60 dni – ravno toliko naj bi namreč potrebovali, da v svoje zakoreninjene življenjske navade vnesemo določene spremembe v prehrani, gibanju ter drugih vsakodnevnih ritualih, med katere sodi tudi redno pitje naravne mineralne vode Donat, ki telo očisti ostankov odpadnih snovi. Donat Vital strokovnjaki priporočajo zlasti zdravim ljudem s prekomerno telesno težo, tistim, ki proaktivno skrbijo za svoje zdravje, in vsem, ki si želijo resnično spremeniti odnos do svojega življenja in biti boljša različica sebe.
Za zdravo prihodnost
Vodeni programi zdravja Donat so del trajnostne strategije Donata, v sklopu katere so se zavezali, da bodo izobraževali širšo družbo o pomenu zdrave prebave za zdravje celotnega telesa in ljudi usmerjali na poti do usvajanja zdravih življenjskih navad. Do danes je zdrave življenjske navade s pomočjo vodenih programov zdravja Donat usvojilo že več kot 200.000 udeležencev. Pridružite se jim tudi vi, prijavite se na donat.com
Sponzorirana vsebina