Prihaja čas, ko bomo ustaljeno vsakodnevno rutino v veliki meri zamenjali za peko piškotov, dekoriranje doma, obisk prazničnih sejmov in druženje z najdražjimi ob dobri hrani ter pijači. S tem seveda ni nič narobe, saj je to pravzaprav cilj prazničnega časa. A glede na to, da bo to najbrž pomenilo kar konkretno količino težke in mastne hrane, obilo sladkih dobrot in morda tudi kar nekaj alkohola, je dobro, da se zavedate, kako utegne na vse to reagirati vaše telo.
Kaj hitro se namreč lahko zgodi, da vas bo po obilni pojedini nenadoma začelo peči ter stiskati v prsih in nobenega razloga ni, da takoj pomislite na srčni napad. Precej bolj verjetno je namreč, da bo za opisana simptoma kriva zgaga.
Gre za neprijeten občutek, ki se pojavi, ko se želodčna kislina znajde v grlu in ustih. Običajno se začne kot boleč ali pekoč občutek v zgornjem delu trebuha oziroma sredini prsnega koša, in se nato širi navzgor, navadno proti grlu, ali celo proti čeljustim in rokam. Včasih ta občutek izgine zelo hitro, pri hudi ali dolgotrajni zgagi pa nas lahko spremlja več ur.
Kako se želodčna kislina znajde v ustih?
Želodčna kislina ima ključno vlogo pri prebavi, prav tako ščiti pred okužbami, zato je njena prisotnost v želodcu nujna. Da tam tudi ostane, skrbi mišica, imenovana spodnja zapiralka požiralnika, ki se nahaja na vhodu iz požiralnika v želodec in ima vlogo vratarja - odpre se, da lahko hrana iz požiralnika vstopi v želodec, in zapre, da vsebina želodca ne more priti nazaj v požiralnik.
A včasih se zgodi, da se ta mišica preveč sprosti ali prepogosto odpira in tako omogoči želodčni kislini, da zaide v požiralnik, kjer pride v stik s sluznico in povzroča vnetje. To stanje se imenuje refluks kisline in je vzrok za neprijeten občutek, splošno znan kot zgaga. Velikokrat ga spremljajo še kiselkast okus v ustih, kašelj in hripavost, pride pa lahko celo do težav pri požiranju.
Seveda ne gre pričakovati, da se bomo zaradi bojazni pred zgago odpovedali prazničnim dobrotam, kakšnemu kozarcu alkohola in sladkim ter omamno dišečim mandarinam, pomarančam in ostalim agrumom, ki jih povezujemo z zimskim časom in za katere verjamemo, da pomagajo krepiti naš imunski sistem. Tudi za počitek po obilnem obroku najbrž nihče med nami ne more zagotoviti, da si ga ne bo privoščil – ker enostavno 'sede', zgaga gor ali dol!
Kako poskrbeti, da nam zgaga ne pokvari prazničnega veselja?
Na določene dejavnike pojava zgage, kot je denimo starost, žal nimamo vpliva. Na druge k sreči lahko vplivamo, a je tako, kot v vsaki življenjski situaciji, tudi z zgago treba skleniti nek kompromis, če želimo, da nam v prihajajočih dneh in tednih ne bo kratila življenja. Večina najbrž najprej pomisli na farmacevtske izdelke, ki pomagajo lajšati zgago, a veliko lahko storimo tudi sami, brez zdravil in prehranskih dodatkov.
Veliko bomo naredili že s tem, da se ne bomo najedli do sitega. Obilne količine hrane lahko namreč oslabijo delovanje mišice zapiralke in povzročijo vračanje kisline v požiralnik, zato je zmanjšanje velikosti obrokov eden najbolj preprostih načinov zdravljenja zgage. Če takoj po obroku začutite neprijeten pekoč občutek v prsih ali grlu, poskusite naslednjič pojesti manj.
Kar zadeva živil, se je dobro držati stran od mastnih in močno začinjenih jedi ter hrane, ki vsebuje paradižnik oziroma paradižnikovoomako. Prav tako se previdnost svetuje pri uživanju agrumov, čokolade, (surove) čebule, gaziranih pijač in sadnih sokov, na minimum je dobro zmanjšati vnos kofeina in alkohola. Ker pa noben organizem ni enak drugemo, bo najbolje, da nekaj dni vodite dnevnik prehrane. Na ta način boste namreč najlažje ugotovili, katera živila konkretno pri vas povzročajo zgago.
Prav tako poskrbite, da boste obrok pojedli v miru in boste hrano dobro prežvečili ter tako prebavnemu sistemu pomagali, da jo lažje prebavi. Pomagate si lahko tudi s posebnim režimom pitja naravne mineralne vode Donat, ki ima visoko vsebnost mineralov (natrij, magnezij, sulfat, hidrogenkarbonat). Hidrogenkarbonati v obliki natrijevih, kalcijevih ali magnezijevih soli delno nevtralizirajo želodčno kislino, zato Donat navadno že takoj po pitju ublaži pekoč občutek v želodcu in/ali požiralniku.
V 7 dneh do trdnih temeljev za dolgoročno slovo od zgage in bolj kakovosten življenjski slog
Strokovnjaki Medical centra Rogaška, ki so pripravili program pitja Donata v boju proti zgagi, priporočajo pitje 0,1–0,2 l Donata večkrat na dan, 20 minut pred obrokom. V primeru zgage (1–2 uri po obroku) lahko pijete po 0,1 l Donata tudi med posameznimi obroki. Pustite ga pri sobni temperaturi in ga pijte počasi, požirek za požirkom.
Še izdatneje si boste pomagali, če se pridružite brezplačnemu 7-dnevnemu programu zdravja Donat Brez zgage, ki je nastal v sodelovanju s strokovnjaki z namenom lajšanja zgage ter vzpostavitve zdravih življenjskih navad. S pomočjo programa Donat Brez zgage boste uspeli prepoznati in na naraven način lajšati zgago, usvojili boste pravilne prehranske navade in tako preprečili ponoven pojav te prebavne tegobe ter hkrati pomembno izboljšali kakovost svojega življenja.
V okviru programa brezplačno prejmete priročnik z nasveti za pravilno prehrano s katero lahko olajšate zgago, zdrave jedilnike s 7 recepti za vsak obrok dneva, ki so prehransko bogati in vsebujejo živila, ki ne povzročajo zgage oziroma jo lahko ublažijo, deset dodatnih nasvetov za lajšanje zgage in napotke za izvajanje preproste tehnike dihanja, dnevnik prehrane, s katerim boste brez težav lahko prepoznali živila, ki vam povzročajo zgago ter načrt pravilnega pitja Donata.
Ne pozabite na zdrave življenjske navade
Proti zgagi se lahko uspešno borite tudi z rednim gibanjem. Ni treba, da opravite visokointenzivno vadbo ali vsak dan pretečete nekaj kilometrov, dovolj bo že sproščen vsakodnevni sprehod, ki bo pospešil prebavo in poskrbel, da se hrana ne bo predolgo zadrževala v želodcu.
Obenem redno gibanje lahko pomaga tudi pri izgubi kakšnega odvečnega kilograma, kar bo še dodatna bonus točka v boju proti zgagi. Preveč trebušne maščobe lahko namreč pritiska na trebuh in povzroči, da se spodnja zapiralka požiralnika loči od trebušne prepone. To stanje se imenuje hiatalna kila in je glavni dejavnik povečanega tveganja za dolgotrajno zgago pri ljudeh s prekomerno telesno težo in nosečnicah.
Če se le da, takoj po obilnem obroku ne lezite k počitku, saj bo to želodčni kislini še dodatno olajšalo pot v požiralnik, v kolikor pa imate težave tudi z nočno zgago, lahko simptome najbolje in najhitreje olajšate tako, privzdignete vzglavje – bodisi z dodatnimi vzglavniki, bodisi tako, da pod vzmetnico namestite leseno desko, klado ali kar debelo staro knjigo. Lahko pa tudi pišete Božičku in ga prosite za posteljo z nastavljivim vzglavjem. Če ste bili pridni, se vam želja morda uresniči.
Sponzorirana vsebina