Prebavne motnje so pogost pojav, s katerim se srečujemo vsi. Obstaja veliko različnih dejavnikov, ki vplivajo na našo prebavo, in eden izmed njih je tudi prehrana.
1. Ultra procesirana živila
Ultra procesirana hrana so vsa živila z dolgim seznamom sestavin z zapletenimi, kemično zvenečimi imeni. Ta živila vsebujejo veliko konzervansov, sladil, umetnih barvil in arom ter drugih dodatkov, ki spreminjajo teksturo in videz hrane.
To je hrana, ki navadno ne zahteva veliko priprave, kot na primer prigrizki, zamrznjeni obroki, sladke in energijske pijače. Največja težava pri ulta predelani hrani je, da ni bogata s hranili in vsebuje emulgatorje, ki porušijo črevesni mikrobiom. Uživanje večje količine teh živil lahko povzroči prebavne simptome, kot so plini, napihnjenost in krči.
2. Sladkor in umetna sladila
Dodani sladkor, vključno z belim in rjavim sladkorjem, v telesu dolgoročno povzroča vnetja, ki dražijo črevesje in poškodujejo zaščitno plast sluzi. Prekomerno uživanje sladkorja je povezano s povečanim tveganjem za razvoj sladkorne bolezni, bolezni srca in ožilja ter raka.
Marsikomu se zdijo umetna sladila bolj zdrava alternativa sladkorju, vendar pri tem ni za zanemariti dejstva, da so ta sladila sestavljena iz umetnih kemikalij, katerih naš črevesni mikrobiom ne zna razgraditi. Številna priljubljena sladila vsebujejo sorbitol. To je sladilo, ki se uporablja kot odvajalo, zato so posledice uživanja umetnih sladil med drugim napenjanje, plini in driska.
3. Globoko ocvrta hrana
Živila, ki so globoko ocvrta med pripravo absorbirajo veliko nezdravih maščob, ki jih naše telo zelo težko prebavi in lahko zato povzročijo bolečine v trebuhu, napihnjenost in zaprtje. Poleg tega se za cvrtje uporabljajo visoke temperature, ki povzročijo nastanek škodljivih spojin, ki so povezane z nastankom vnetji v telesu.
Povečanje telesne mase, visok krvni tlak in povečano tveganje za bolezni srca ter sladkorno bolezen so posledice, do katerih lahko pride zaradi prekomernega uživanja ocvrte hrane.
4. Alkohol
Alkohol poleg negativnega vpliva na jetra, draži tudi sluznico prebavnega trakta, hkrati pa sprošča mišice na koncu požiralnika, kar poveča verjetnost refluksa kisline – zgage. Prekomerno pitje poruši normalno ravnovesje, saj poveča število bakterij, ki povzročajo vnetje in draženje v črevesju, istočasno pa zmanjša število dobrih bakterij, ki so ključne pri dobri prebavi.
5. Beljakovinske ploščice in napitki
Beljakovinska dopolnila so postala nekaj vsakdanjega, vendar so nutricionisti enotni, da veliko dopolnil na trgu ni prijaznih za naše črevesje. Beljakovinske ploščice in napitki spadajo med procesirano hrano, ki vsebuje veliko umetnih sladil, zato je treba biti pri izbiri pozoren. Spisek sestavin naj bo čim krajši, s čim manj dodatki sladkorja.
Da bi ohranili prebavni sistem zdrav, rajši posezite po polnovrednih živilih, bogatih s hranili. Osredotočite se na raznoliko prehrano rastlinskega izvora, ki je polna vlaknin, katere hranijo dobre bakterije, ki so ključne za prebavo. Ne pozabite na fermentirana živila, ki so bogata s črevesju prijaznimi probiotiki ter na zadostno hidracijo.
Vizita e-novice
Vir: express.co.uk, healthline.com
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV