Vizita.si
Izguba občutka, mravljinčenje, odrevenelost in bolečine v rokah in nogah so izjemno neprijetne posledice težav povezanih z živci.

Dieta

To lahko ublaži dolgotrajne bolečine, ki so povezane z živci

Katja Benčina
02. 03. 2018 12.29
0

Izguba občutka, mravljinčenje, odrevenelost in bolečine v rokah in nogah so izjemno neprijetne posledice težav povezanih z živci. Pojavi se lahko tudi bolečina v hrbtu, vratu, obrazu. A zadnja študija Univerze Sheffield je pokazala, da bi te težave lahko ublažili z brezglutensko dieto.

Izguba občutka, mravljinčenje, odrevenelost in bolečine v rokah in nogah so izjemno neprijetne posledice težav povezanih z živci.
Izguba občutka, mravljinčenje, odrevenelost in bolečine v rokah in nogah so izjemno neprijetne posledice težav povezanih z živci.FOTO: iStock
Brezglutenska dieta bi lahko preprečila bolečine, ki so povezane z živci, je pokazala nova študija Univerze Sheffield. V njihovi raziskavi se je pokazalo, da bi lahko samo s prehrano, kjer izločimo beljakovino gluten, ki je v pšenici in nekaterih drugih žitaricah, ublažili simptome, ki so povezani z nevropatsko bolečino. Občutljivost na gluten je sicer najbolj poznana po bolečinah v trebuhu, napihnjenosti in napenjaju, a nekatere intolerance na hrano lahko vodijo tudi do nevropatske bolečine.

Strokovnjaki iz Univerze Sheffield pravijo, da je njihovo odkritje pomembno, ker kaže, da bi lahko že majhne spremembe v prehrani skoraj popolnoma izločile izjemno neprijetne simptome, ki spremljajo te bolečine. ''Študija je obetavna, saj kaže, da lahko brezglutenska dieta pomaga zmanjšati bolečino pri ljudeh z glutensko nevropatijo,'' je dejal vodja razisakve dr. Panagiotis Zis iz Univerze Sheffield.

Strokovnjaki so odkrili, da je intoleranca na gluten lahko povezana z okvaro živčnih celic izven možganov in hrbtenjače.
Strokovnjaki so odkrili, da je intoleranca na gluten lahko povezana z okvaro živčnih celic izven možganov in hrbtenjače. FOTO: iStock

Raziskovalci so namreč odkrili, da je lahko intoleranca na gluten povezana tudi z okvaro živcev izven možganov in hrbtenjače. V študiji, ki je bila objavljena v strokovni reviji JAMA Neurology, so odkrili, da je 32 odstotkov ljudi s perferno nevropatijo občutljivih na gluten. Podoben vzrok za to bolezen je tudi sladkorna bolezen, pri kateri pride do motenj prekrvavitev in okvare živcev ter se lahko pojavi diabetično stopalo. A ko bolečine v živcih niso pojasnjene, strokovnjaki pravijo, da moramo pomisliti tudi na glutensko intoleranco, in s tem na glutensko nevropatijo.

Kaj so pokazali rezultati študije?

V študiji so raziskovalci zbirali podatke 60 ljudi starih okoli 70 let, ki so se spopadali z glutensko nevropatijo. Spraševali so jih o intenzivnosti njihovih bolečin, drugih simptomov okvare živcev in o mentalnem zdravju. Odkrili so, da so tisti, ki so sledili brezglutenski dieti, imeli manj verjetno bolečine kot tisti, ki so zavrnili brezglutensko prehrano.

Skoraj 56 odstotkov tistih, ki so bili po raziskavi brez bolečin, je bilo na brezglutenski dieti, v primerjavi z 21 odstotkov tistih, ki so bili v bolečinah. Ko so strokovnjaki prilagodili podatke glede na starost, spol in duševno zdravje, so odkrili, da so ljudje, ki so se striktno držali brezglutenske diete, imeli 89 odstotkov manj bolečin kot ljudje, ki so uživali gluten.

Pokazalo se je tudi, da so ljudje z bolečo glutensko nevropatijo imeli veliko slabše rezultate na ocenjenjevanju kognitivnih sposobnosti, kjer so starostnike ocenjevali od 0 do 100 točk. Tisti, ki so se najbolje izkazali, so prejeli 100 točk. Prostovoljci v študiji, ki so imeli bolečo glutensko nevropatijo, so v povprečju doseglu 76 točk, tisti, ki so imeli nebolečo glutensko nevropatijo pa 87 točk.

To pa ni prva študija, ki je brezglutensko dieto povezala z zmanjševanjem bolečine. Študija, objavljena v strokovni reviji Neurology, je odkrila, da je 15 pacientov, ki so se spopadali z nevropatsko bolečino šlo na brezglutensko dieto in kar 11 od njih jih jeuspelo stabilizirati svoje stanje.

Kljub temu raziskovalci trenutne študije pravijo, da čeprav njihova raziskava kaže povezavo med brezglutensko dieto in manj bolečinami, še nimajo trdnih dokazov za to. ''Več raziskav bo potrebnih, da bi lahko potrdili te rezultate in odločili, ali lahko brezglutenska dieta vodi do zmanjšanja bolečine,'' je še zapisal dr. Zis.

Ljudje, ki so se v raziskavi striktno držali brezglutenske diete, so imeli 89 odstotkov manj bolečin kot ljudje, ki so uživali gluten.
Ljudje, ki so se v raziskavi striktno držali brezglutenske diete, so imeli 89 odstotkov manj bolečin kot ljudje, ki so uživali gluten.FOTO: iStock

Kaj je gluten?

Gluten je snov, zaradi karere kruh postane prožen in ima primerno teksturo. To je razlog, da iz moke, ki ji odstranijo večino glutena, nastane lepljivo testo in posledično lepljiv kruh. Ljudje s celiakijo se morajo glutenu striktno izogibati, saj je brezglutenska dieta trenutno edina možnost zdravljenja. Vse pogosteje pa se mu izogibajo tudi ljudje, ki imajo intoleranco na gluten in se spopadajo z napihnjenostjo, bolečinami v trebuhu, prebavnimi težavami. Nekateri po izločitvi glutena iz prehrane občutijo olajšanje in izboljšanje simptomov, zato se te prehrane držijo dlje časa.

Gluten sicer najdemo v pšenici, ječemnu, ržu, piri, kamutu in tritikali. Lahko pa ljudje s celiakijo ali glutensko intoleranco uživajo žita brez glutena, kot so ajdova kaša, riž, koruza, amarant, kvinoja, proso, manioka. Mnogi s celiakijo oves sicer dobro prenašajo, vendar je ta pogosto onesnažen z drugimi žiti, zato za ljudi, ki imajo na novo diagnosticirano celiakijo, ni priporočljiv.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650