Prehrana in telesna (ne)aktivnost v otroštvu in mladosti močno vplivata na moč in gostoto kostne mase v naših odraslih in zrelih letih. Zato je pomembno, da že svoje otroke navajamo na zdrav način življenja, ki je v bistvu dokaj preprost: veliko gibanja in dobra prehrana. V današnjem članku pa bomo povzeli, katera hrana je odlična za naše kosti. Več v nadaljevanju.
Mleko in mlečni izdelki
Mnenja o mleku in mlečnih izdelkih so v zadnjem desetletju močno deljena, posebej, ko je govor o zdravju naših kosti. Nekateri trdijo, da denimo kravje mleko ni namenjeno odraslim, saj je težje prebavljivo, vsebovalo naj bi antibiotike in povzročalo alergije.
Kar zadeva prebavljivost mleka, imajo ljudje, ki ne proizvajajo laktaze (encima za razgradnjo mlečnega sladkorja laktoze), v resnici težave. A ne moremo zanikati dejstva, da so mleko in mlečni izdelki odličen vir kalcija. Poleg tega jih telo v obliki kalcijevega kazeinata zlahka absorbira in porabi. Pri gradnji in obnovi kostne mase sodeluje tudi magnezij.
Zelena zelenjava
Vsebuje kalij in vitamin K, hranili, ki sta pomembni za zdrave kosti, zato ne čudi, da redno vključevanje ohrovta, brstičnega ohrovta, špinače in kopra v prehrano dobiva vse večji pomen. H kuhani zeleni zelenjavi se dobro podajo ribe, za katere vemo, da so prav tako bogat vir kalcija.
Sadje
V strukturi kosti je vezivno tkivo – kolagen. Za njegovo tvorbo je potreben vitamin C, zato je sadje kot njegov bogat vir izjemno pomembno za izgradnjo in vzdrževanje zdrave kostne mase.
Pijače
Ko pomislimo na pijače, ne bomo nikoli zgrešili z vodo, mlekom, čajem, jogurtom, kefirjem, sirotko ali sveže iztisnjenimi nesladkanimi sokovi, gazirane pijače pa lahko poškodujejo kosti. V telesu ustvarijo kislo reakcijo, ki jo kalcij nevtralizira. Če gazirane pijače pijemo iz dneva v dan, dolgoročno slabo vplivajo na strukturo in trdnost kosti.
Vadba
Zdrave življenjske navade so ključ do zdravih kosti. Vadba, denimo tek in skakanje, povečuje trdnost kosti. Preprosto povedano, kost se okrepi in njena masa se poveča, pri tem pa se zmanjša tveganje za zlom. Zato je pomembno, da smo vse življenje telesno aktivni, tudi v starosti, kolikor nam telo dopušča. Gibanje na soncu je še posebej koristno spomladi in poleti, saj izpostavljanje kože soncu v našem telesu ustvarja vitamin D, pomemben dejavnik ohranjanja zdravih kosti.
Prehrana starejših in zdravje kosti
Tudi v poznejših letih se lahko zdravje kosti izboljša. Vsa naša tkiva, vključno s kostmi, se nenehno obnavljajo. Nove celice odmrejo in nastanejo nove. V resnici je pri starejši populaciji razgradnja tkiva izrazitejša od regeneracije, vendar se ne smemo predati! Izboljšave so vedno možne. Naš organizem ima izjemno moč obnove, vendar potrebuje kvaliteten 'gradbeni material'. Kar zadeva kosti, je treba telesu zagotoviti celo vrsto hranil: beljakovine, kalcij, vitamina C in K, kalij, magnezij itd. Po drugi strani pa je potreba po energiji pri starejših manjša, jedo manj, zato mora biti vse, kar jedo, hranljivo in kakovostno.
Vizita e-novice
Povzeto po Adiva.hr
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV