Ne glede na to, ali gre za kronično ali akutno vnetje ali oboje, se je skoraj vsakdo srečal s to tegobo. Preprosto povedano, lahko si to predstavljate kot odziv telesa na poškodbo ali bakterijsko okužbo – bolečino, rdečino, oteklino, vročino in podobno.
Po eni strani je vnetje bistveni del obrambnega mehanizma vašega telesa. Ko doživite akutno poškodbo ali bakterijsko bolezen, vaš imunski sistem pošlje vnetne celice na prizadeto območje kot način za začetek zdravljenja. Toda če vaše telo začne dosledno oddajati te signale, ko nimate poškodbe ali okužbe, je to lahko znak tako imenovanega kroničnega vnetja.
Mnogi dejavniki lahko povzročijo kronično vnetje, kot so stres, kajenje, obstoječa bolezen, prekomerno uživanje alkohola in slaba prehrana. Toda ko gre za vašo prehrano, katere točno prehranjevalne navade lahko povzročijo večje vnetje?
Uživate preveč dodanega sladkorja
Uživanje veliko hrane, bogate s sladkorjem, povzroči povečano vnetje. Dodani sladkorji, zlasti tisti, ki jih najdemo v predelani hrani in pijači, so močno povezani z vnetjem, in ti sladkorji lahko zvišajo ravni prenašalcev vnetja, imenovanih citokini.
Poročilo, objavljeno v Frontiers in Immunology, prav tako poudarja, da lahko diete z visoko vsebnostjo predelanega sladkorja prispevajo k vnetnim boleznim, kot so revmatoidni artritis, vnetna črevesna bolezen, luskavica in multipla skleroza.
Ne uživate dovolj sadja in zelenjave
Če doživljate prekomerno vnetje, je to lahko znak, da morate v svojo prehrano vključiti več sadja in zelenjave. Vključitev sadja in zelenjave v prehrano je močna strategija za boj proti vnetjem, ker so te skupine živil bogate z antioksidanti in protivnetnimi spojinami, ki lahko znatno zmanjšajo vnetne označevalce v telesu.
Poročilo, objavljeno v The American Journal of Clinical Nutrition, pravi, da lahko poleg zmanjšanja vnetnih markerjev uživanje več pridelkov izboljša vaše imunske celice.
Ne jeste dovolj morske hrane
Morski sadeži, zlasti mastne ribe, kot so losos, skuša, sardine in postrv, so zelo koristni pri protivnetni dieti. Te vrste rib so bogate z omega-3 maščobnimi kislinami, za katere je bilo ugotovljeno, da imajo močne protivnetne lastnosti.
Druga pomembna stvar, ki jo je treba upoštevati, je, da ima uživanje ocvrtih rib ali morskih sadežev lahko nasprotni učinek in poslabša vnetje, zato je najbolje, da se držite pečene na žaru ali pečene hrane.
Uživanje prevelikih količin hitre hrane
Hitra hrana je običajno močno ocvrta in predelana. Študija, objavljena v reviji Cell, kaže, da dieta, bogata s hitro hrano, sproži vnetni odziv in lahko celo povzroči škodo vašemu imunskemu sistemu.
Zaužijete več predelanega mesa kot svežega mesa
Predelano meso, pomislite na slanino, klobase in podobno, vsebuje napredne končne produkte glikacije, komponento, ki lahko povzroči vnetje v telesu.
Predelano meso je priročna izbira, ko iščete hitre, cenovno dostopne možnosti, ki so dobrega okusa in trajajo dlje kot običajno meso, vendar je najbolje, da omejite porabo, če se želite izogniti povečanemu vnetju.
Uživanje hrane pozno zvečer
Včasih ne gre samo za to, kaj jeste, ampak kdaj. Če imate veliko poznih večerij ali prigrizkov pred spanjem, se lahko pojavi povečano vnetje.
Študija, objavljena v PLOS One, je odkrila povezavo med uživanjem večjih obrokov zvečer in povečanimi stopnjami vnetja. Ugotovljeno je bilo tudi, da naše ravni CRP (naravni biomarker vnetij in drugih kroničnih bolezni) naraščajo s številom zaužitih kalorij po 17. uri.
Vizita e-novice
Vir: eatthis
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV