Vizita.si
Dobri sosedje špargljev so krompir, solata, motovilec, špinača in paradižnik (ta odganja špargljevo muho).

Prehrana

10 prebiotičnih živil za boljše črevesno zdravje

N.R.A.
01. 08. 2024 04.50
0

Probiotiki v črevesju opravljajo številne funkcije, od pomoči pri prebavi do uravnavanja telesne teže. Da pa te črevesne stenice uspevajo, potrebujejo prebiotična živila kot vir goriva. Čeprav se lahko odločite za dodatek za povečanje vnosa prebiotikov, mnoga vsakodnevna živila naravno zagotavljajo to specifično obliko vlaknin. Poglejmo si, katera.

Koren cikorije

Ima okus, podoben kavi, in je znana po visoki vsebnosti antioksidantov. Poleg tega je vir prebiotičnih vlaknin inulina. Ta inulin lahko pomaga pri prebavi in lahko koristi tudi ravni glukoze v krvi.

Vsak njen del je zdravilen, še posebej korenina
Preberi še
Vsak njen del je zdravilen, še posebej korenina

Čebula

Čebula, znana po svojem močnem okusu in vonju, vsebuje inulin ter vrsto ogljikovih hidratov, imenovanih fruktooligosaharidi. To obliko ogljikovih hidratov lahko uporabimo kot nizkokalorično alternativo sladkorju, če jo pridobimo iz hrane, služi pa tudi kot prebiotik. Dodajanje surove ali kuhane čebule vašim obrokom je odličen način za povečanje prebiotikov in antioksidantov.

Ste že poskusili dati čebulo v nogavice?
Preberi še
Ste že poskusili dati čebulo v nogavice?

Česen

Čeprav česen ni znan kot bogat vir prehranskih vlaknin, vašemu črevesju vseeno koristi na druge načine. Česen služi kot prebiotik, saj podpira rast koristnih črevesnih bakterij. Hkrati lahko česen prepreči rast škodljivih bakterij v črevesju. Samo na podlagi teh dveh mehanizmov je lahko česen dobra hrana za spodbujanje zdravja črevesja.

Česen
ČesenFOTO: Dreamstime

Banane

Če iščete preproste prigrizke, ki služijo kot prebiotik, naj bodo banane na vrhu vašega seznama. Ne samo, da so vir vlaknin, vitaminov in mineralov, banane vsebujejo tudi odporen škrob. 

Kaj se zgodi, če mesec dni vsak dan pojeste 2 banani?
Preberi še
Kaj se zgodi, če mesec dni vsak dan pojeste 2 banani?

Ovseni kosmiči

Če govorimo o zajtrku, je oves odličen vir vlaknin in vsebuje tudi nekaj odpornega škroba. Dokumentirano je, da ti prebiotični učinki ovsenih kosmičev in zlasti beta-glukanske vlaknine, ki jih vsebujejo, podpirajo zdrave črevesne bakterije in izboljšujejo raven holesterola v krvi.

Kaj se zgodi, če vsak dan jeste ovsene kosmiče?
Preberi še
Kaj se zgodi, če vsak dan jeste ovsene kosmiče?

Jabolka

Še eno sadje s prebiotičnimi koristmi, jabolka lahko enostavno vključite v obroke in prigrizke zaradi njihove naravne sladkosti, zadovoljive hrustljavosti in koristi za zdravje. Jabolka vsebujejo pektin, ki je še en vir topnih vlaknin, ki služi kot prebiotik.

Jabolka
JabolkaFOTO: Dreamstime

Lanena semena

Če uživate v smutijih, so lanena semena odlična sestavina za mešanico. Ta semena zagotavljajo koristne omega-3 maščobe in antioksidante ter so tudi vir prebiotikov. Zaradi vsebnosti vlaknin lahko lanena semena podpirajo zdrave črevesne bakterije in spodbujajo pravilno prebavo.

Zakaj bi morali jesti več lanenih semen?
Preberi še
Zakaj bi morali jesti več lanenih semen?

Šparglji

Ta zelena zelenjava vsebuje inulin, topno vlakno, ki služi kot prebiotik. Ta vlaknina hrani bifidobakterije v vašem črevesju, ki so le eden izmed koristnih črevesnih mikrobov v vašem prebavnem traktu. Raziskave tudi kažejo, da imajo šparglji lahko protivnetne lastnosti, kar jim omogoča, da poleg prebiotične funkcije zagotavljajo še eno raven koristi za zdravje.

Če jih še niste, je skrajni čas, da jih naberete
Preberi še
Če jih še niste, je skrajni čas, da jih naberete

Pšenični izdelki

Živila, narejena iz pšeničnih otrobov, ki vključujejo žitarice, kruh in še veliko več, zagotavljajo tudi prebiotične funkcije. Posebna oblika vlaken v pšeničnih otrobih podpira zdrave bifidobakterije v črevesju, kar lahko spodbudi splošno dobro prebavo in lahko ublaži nekatere prebavne težave.

Najboljše živilo, če želite izgubiti kak kilogram
Preberi še
Najboljše živilo, če želite izgubiti kak kilogram

Fižol

S številnimi sortami, med katerimi lahko izbirate v tej kategoriji, je fižol odličen vir vlaknin in prebiotikov. V eni študiji je bilo ugotovljeno, da redno uživanje morskega fižola vodi k izboljšanju črevesnega mikrobioma. Ta rezultat naj bi preprečil raka in lahko koristil drugim področjem prebavnega zdravja.

Vir: eatthis

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662