Vizita.si
LOSOS

Prehrana

10 živil za zdravo prebavo

Ma.K.
31. 03. 2022 12.33
0

Zdrava prebava je ključnega pomena za naše splošno počutje, saj prebavni proces telesu zagotavlja energijo in pomembne hranilne snovi, potrebne za normalno delovanje. Čeprav se vsi trudimo uživati raznoliko hrano, je določena hranila včasih težko pridobiti v količinah, ki jih organizem potrebuje za optimalno delovanje, zato je dobro vedeti, katera živila se morajo pogosteje znajti na naših jedilnikih, da ne bomo trpeli za leno prebavo, zaprtjem in drugimi prebavnimi tegobami sodobnega časa.

Prebava je središče našega počutja in skrbi za pravilno delovanje celotnega organizma. Pri tem se ne smemo osredotočiti zgolj na tanko in debelo črevo – prebavni trakt namreč sestavljajo še želodec, jetra, žolč in trebušna slinavka in prav vsi so enako pomembni za zdrav organizem. Zaradi vse hitrejšega življenjskega tempa pogosto razvijemo nezdrave navade, ki se nam lahko hitro maščujejo. Ker se telo avtomatično odziva na to, kako ravnamo z njim, se mnogi med nami srečujejo s funkcionalnimi tegobami prebavnega sistema: zaprtjem, zgago, napihnjenostjo in počasno oziroma leno prebavo. 

Če stanje ni bolezensko, je zdrava prebava skoraj zagotovo dosegljiva – potrebuje le nekaj podpore, predvsem v obliki zdravih življenjskih navad. Mednje sodi redna telesna aktivnost, ki pomaga izboljšati prebavo in nas obenem umirja. Gibanje namreč pomaga zagnati prebavni sistem, spodbuja delovanje črevesja in lajša tvorjenje prebavnih encimov. Že 30-minutni vsakodnevni sprehod bo odlično vplival na našo prebavo, nato pa velja narediti še nekaj vaj z zasuki, saj te izdatno stimulirajo črevesje in poskrbijo, da bodo naši obiski stranišča spet prijetnejši. Ob tem ne smemo pozabiti na zadosten in kakovosten spanec, vsakodnevno sproščanje in izogibanje negativnemu stresu, ki se v zadnjih letih omenja kot eden ključnih vzrokov za slabšanje splošnega zdravstvenega stanja prebivalstva. Kronične stresne obremenitve namreč povečujejo tveganje za celo množico bolezni in motenj, tudi v prebavnem traktu. 

Pomembno je, da uživamo zadostne količine sadja in zelenjave ter polnozrnatih žit.
Pomembno je, da uživamo zadostne količine sadja in zelenjave ter polnozrnatih žit. FOTO: Urša Premik

Za ta živila vam bo prebavni sistem najbolj hvaležen

A vse našteto ne bo imelo prave koristi, če ne bomo pozorni na prehrano, ki je eden od najpomembnejših dejavnikov boljše in zdrave prebave. Pomembno je, da je uravnotežena in raznolika ter da na dan uživamo zadostne količine sadja, zelenjave in polnozrnatih žit, ki so bogata s prehranskimi vlakninami. Hranljivi, a lahki obroki so ključ do lahkotne prebave, saj z njimi ne obremenimo prebavnega sistema, hkrati pa imamo dovolj energije za dobro počutje. Izjemno pozitivno na naš prebavni sistem vpliva zlasti teh deset živil oziroma skupin živil: 

Avokado je bogat vir netopnih vlaknin, ki se ob stiku z vodo ne stopijo, zato pospešujejo pretok hrane skozi prebavni sistem in izboljšajo prebavo;

Izdelki iz polnozrnatih žitaric (bulgur, ajda, oves, pira, rjavi riž) – Polnozrnata žita so bogata z vlakninami, ki pomagajo pri prebavi. Telo namreč potrebuje dlje časa, da jih razgradi, to pa mu pomaga nadzorovati raven sladkorja v krvi. Poleg tega vlakna povečajo količino blata in tako olajšajo njegov prehod skozi telo;

Modre ribe (sardele, inčuni, skuša, rožnati losos, kraljevska tuna, palamida in mečarica) so bogat vir omega-3-maščobnih kislin, ki jih naše telo ne more graditi samo, so pa izjemnega pomena, saj lahko pomagajo zmanjšati in ublažiti vnetje v črevesju in izboljšati prebavni proces;

Hruške so bogat vir netopnih vlaknin, ki poskrbijo, da hrana lažje pride skozi črevesje, zaščitijo debelo črevo pred škodljivimi prostimi radikali, skrbijo pa tudi za izločanje želodčnih in drugih prebavnih sokov ter s tem hitrejšo prebavo;

Buča je bogata z vlakninami, ki nase vlečejo vodo in tako v želodcu dlje časa ohranjajo občutek sitosti, ob tem pa še blagodejno vplivajo na prebavo ter lajšajo težave, kot so zaprtje, napihnjenost in driska;

Zelje je polno vlaknin, vitaminov in mineralov. Še posebej priporočljivo je uživati okisano zelje, saj velja za bogat vir probiotikov in različnih encimov, ki telesu pomagajo razgraditi hranilne snovi v manjše molekule, da jih je lažje prebaviti. Poleg tega s svojimi mikroorganizmi pospešuje izločanje strupenih snovi iz črevesja in poskrbi za razstrupljanje telesa;

Prebavni sistem je središče našega počutja.
Prebavni sistem je središče našega počutja.FOTO: Arhiv naročnika

Stročnice (različne vrste fižola in leče, soja, grah, čičerika) vsebujejo veliko beljakovin ter vlaknin, ki ugodno vplivajo na prebavo in oblikovanje črevesne mikrobiote, s tem pa tudi na zdravje celotnega prebavnega sistema; 

Ohrovt (brstični ohrovt) vsebuje veliko magnezija in vlaknin ter spodbuja dobre črevesne bakterije, s čimer poskrbi, da naš prebavni sistem ostane zdrav;

Polenta/koruzni zdrob ne vsebuje glutena, zato je primeren za preobčutljive za to beljakovino, ker pa je bogat še z zdravimi maščobami, fosforjem, magnezijem, cinkom, kalijem, bakrom, selenom, karotenoidi, vlakninami in manganom, zagotavlja dobro delovanje prebavil;

Gobe so odličen vir vitamina D in številnih antioksidantov, ki premagujejo proste radikale ter s tem manjšajo tveganje za vnetja in skrbijo za močan imunski sistem. Vsebujejo tudi probiotične kulture, ki pozitivno vplivajo na črevesno floro, in s tem ne koristijo le prebavi, temveč zdravju celega telesa.

Brez vode ne bo šlo

Ob tem pa seveda ne smemo pozabiti še na zadosten vnos tekočine v telo. Brez tega namreč pri prebavi ne bo šlo, saj voda sestavlja kar 70 odstotkov človeškega telesa, ob tem pa stalno izhlapeva s potenjem, dihanjem, urinom in blatom. Če je sproti ne nadomeščamo, nastopi žeja, ki je znak dehidracije. Že 2-odstotna izsušitev telesa lahko bistveno zmanjša telesne in miselne sposobnosti, tudi do 20 odstotkov, zato bi moral odrasel posameznik popiti dva do tri litre tekočine na dan, predvsem vode, nesladkanih zeliščnih čajev, pa tudi juhe in sadnih ter zelenjavnih smutijev z veliko vsebnostjo vode. Mnogi sicer verjamejo, da lahko pitje vode med obrokom povzroči prebavne težave. Toda pitje vode pred uživanjem in med njim, pa tudi po obrokih lahko telesu v resnici pomaga hitreje in lažje razgraditi zaužito hrano ter absorbirati hranilne snovi, ki jih najdemo v hrani. 

Če ste nagnjeni k pitju gaziranih pijač, brez skrbi, ni se vam treba odpovedati mehurčkom. Brez slabe vesti si lahko večkrat na dan privoščite mineralno vodo, ki lahko telesu pomaga hitreje prebaviti druga živila, saj pospeši gibanje črevesja, minerali v njej pa telesu zagotovi tudi bistvena hranila, kot sta kalcij ali magnezij. Še posebej blagodejno na prebavo vpliva naravna mineralna voda Donat, ki na naraven način podpira delovanje prebave in s tem skrbi za dobro počutje celotnega telesa. Skrivnost se skriva v edinstveni naravni kombinaciji petih mineralov iz raztapljajočih se kamnin – magneziju, kalciju, natriju, sulfatih in hidrogenkarbonatih – ki povečajo volumen črevesja in ga sproščajo. Učinki so mehanski, zato se telo nanj ne navadi in je povsem varen za pitje. Za kar največji učinek je bistveno, da Donat pravilno uživate, pri čemer vam odlično pomaga priročna mobilna aplikacija.

Sponzorirana objava

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662