Seveda obstajajo živila, ki so bolj zdrava kot druga, a ključ je tudi v zmernosti in ravnovesju. Občasne pregrehe nikakor niso škodljive, če se ne spremenijo v navade. Zato naj bodo naslednja živila na vašem jedilniku pogosteje kot hitra hrana in druge pregrehe.
1. GRŠKI JOGURT
Jogurt je poln kalcija, pa tudi probiotikov, ki ščitijo imunski sistem. Grški jogurt naj bi imel kar dvakrat več beljakovin kot običajen jogurt.
2. JAJCA
Rumenjaki so polni esencialnih hranil, ki jih sicer težko najdemo v hrani. Jajca sicer odsvetujejo nekaterim bolnikom, a če niste med njimi, so odlično živilo za vaše telo!
3. LOSOS
Losos je bogat z velikimi količinami omega-3-maščobnih kislin, ki ščitijo celice pred poškodbami zaradi prostih radikalov, njegovo uživanje pa naj bi zmanjševalo tveganje za srčni infarkt in možgansko kap, hipertenzijo in razvoj drugih resnih bolezni. Bogat je tudi z vitaminom D, ki je najpomembnejši element pri izgradnji močnih in zdravih kosti.
4. FIŽOL
Samo ena kuhana skodelica fižola lahko zagotovi do 17 g vlaknin, in ker je fižol poln beljakovin in hranil, kot so kalcij, kalij in magnezij, naj bi ga znanost povezovala tudi z manjšim tveganjem za razvoj bolezni srca, visokega krvnega tlaka, črevesja in raka dojk.
5. OVSENI KOSMIČI
Poleg tega, da je oves bogat z beljakovinami, pomembnimi za proizvodnjo energije v telesu, je tudi odličen vir dobrih ogljikovih hidratov, ki pomagajo uravnotežiti raven sladkorja v krvi. Oves je 'balzam' za telo zaradi obilice mineralov (predvsem železa in kalcija), vitamina B in vitamina E ter aminokislin.
6. OLJČNO OLJE
Oljčno olje je uvrščeno med zaželen vir maščob v vsakodnevni prehrani. Dokazano naj bi bilo, da oljčno olje in sadeži oljk s svojimi antioksidativnimi lastnostmi ščitijo naše celice in pomagajo v boju proti staranju. Sestavine oljk imajo tudi protivnetne lastnosti in tako bojda zmanjšujejo tveganje za raka. Oljčno olje vsebuje oleinsko in linolensko kislino, ki čistita kri in pomagata zniževati visok krvni tlak. Oleinska kislina zvišuje tudi raven dobrega holesterola.
7. AVOKADO
Avokado je sadež, poln maščobe. Te maščobe oleinske kisline so enake tistim, ki jih najdemo v olivnem olju. Avokado je tudi bogat vir prehranskih vlaknin, ki lahko pomagajo pri izgubi teže in lahko vplivajo na raven sladkorja v krvi.
8. ŠPINAČA
Špinača vsebuje predvsem lutein, poleg tega, da preprečuje razvoj makularne degeneracije, pa lahko bojda prepreči tudi srčni infarkt, ker ščiti stene žil pred holesterolom. Špinača je bogata z železom in folati ter vitaminom D.
9. PARADIŽNIK
Najbolj znana korist paradižnika je, da vsebuje likopen, najmočnejši antioksidant iz skupine karotenoidov, ki pomagajo v boju proti rakavim celicam in ščitijo zdravje srca. Paradižnik vsebuje vitamine A in C, kalcij in kalij. Bogata je tudi z vlakninami in z niacinom, ki se že leta uporablja kot naraven način za zdravljenje visokega holesterola.
10. ČESEN
Česen je zaradi posebnega okusa mnogim najljubši dodatek jedem. Vsebuje več kot 70 aktivnih fitokemikalin, med drugim alicin, ki dokazano znižuje krvni tlak, bori pa se tudi proti okužbam in bakterijam.
11. RDEČA PAPRIKA
Paprika je zelo hranljiva hrana: 100 gramov sveže rdeče paprike naj bi vsebovalo 92 odstotkov vode, 6 gramov ogljikovih hidratov, 0,99 grama beljakovin, 0,3 grama maščob in 1,2 grama prehranskih vlaknin. Paprika je tudi odličen vir vitamina C!
12. FIGE
Fige ugodno vplivajo na zdravje debelega črevesa in izboljšujejo prebavo. Vsebujejo tudi veliko kalija in kalcija.
13. JABOLKA
Eno najbolj zdravih sadežev, ki jih morate jesti, je jabolko in zagotovo ga imate doma.
14. BANANA
Ena manjša banana vam bo ponudila približno 400 mg kalija, kar je približno 10 odstotkov zahtevanega dnevnega vnosa.
Vizita e-novice
Povzeto po Ordinacija.hr
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV