Številne študije povezujejo prehrano z visoko vsebnostjo ultra predelanih izdelkov s povečanim tveganjem za kronične zdravstvene težave, kot so bolezni srca, debelost in rak, piše health.

Študija iz leta 2024 v The Lancet Regional Health – Americas je razkrila, da nekatera ultra predelana živila, kot so kruh, hladni kosmiči, jogurt, mlečne sladice in slani prigrizki, niso povezana s slabim kardiovaskularnim zdravjem na enak način kot druga, kot so s sladkorjem sladkane pijače in predelano meso. V nadaljevanju predstavljamo pet živil, ki tehnično veljajo za ultra predelano hrano, vendar niso nujno slaba.

Polnozrnat kruh
Razen če se zjutraj zbudite in žvečite steblo pšenice, je kruh, ki ga jeste – četudi je polnozrnat, ekološki in naraven – visoko predelan. Toda predelava ne izniči zdravstvenih koristi celih zrn. Ameriško združenje za prehrano poroča, da polnozrnata pšenica med mletjem in peko ohrani veliko večjo hranilno vrednost kot rafinirana moka in kruh iz nje. Polnozrnat kruh zagotavlja vlaknine, vitamine B in bistvena hranila, ki lahko pomagajo podpirati prebavo in zmanjšajo tveganje za bolezni srca.

Predelano meso, hranjeno s travo
Predelano meso, hranjeno s travo, je boljša izbira kot meso, hranjeno z žiti. Raziskave iz leta 2022 so na primer pokazale, da ima govedina, vzrejena na pašnikih, veliko višjo vsebnost za srce zdravih omega-3-maščobnih kislin in alfa-linolne kisline kot govedina, hranjena z žiti. Ko izbirate predelano meso, kot so delikatesne rezine ali slanina, lahko povečate hranilno vrednost z izbiro govedine, hranjene s travo.

Humus
Humus lahko včasih vsebuje množico dodatkov, zaradi katerih je ultra predelan (kot so dodani konzervansi, arome in natrij). Vendar preprost humus na osnovi čičerike pogosto vsebuje le peščico sestavin. Poleg tega zagotavlja vlaknine in kanček beljakovin.

Jogurt
Jogurt je na voljo v številnih možnostih, od navadnih, nesladkanih vrst do živobarvnih kock s koščki piškotov ali drugimi sladkimi mešanicami. Jogurt je predelana hrana in nekateri jogurti, ki vsebujejo veliko sladkorja, so kot sladkarije v posodi. A tudi sladkan jogurt je odličen vir probiotikov ter dober vir kalcija in beljakovin. Uživanje več jogurta je povezano s koristmi za zdravje, kot sta zmanjšano tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 in nižja umrljivost zaradi vseh vzrokov.

Konzervirani fižol
Konzervirani fižol včasih velja za ultra predelano hrano, odvisno od metod priprave in dodanih sestavin. Vendar je fižol, v pločevinkah ali drugače, eno najbolj zdravih živil. Fižol v pločevinkah vsebuje rastlinske beljakovine, vlaknine in bistvena hranila, kot sta železo in magnezij. So priročni in se zlahka prilegajo vsakemu obroku ali prigrizku.
Vizita e-novice
Vir: health
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV