Sodobni način življenja ima lahko neprijetne posledice tudi za naš metabolizem in prebavo, še posebej, če so na našem jedilniku pogosto znajdejo živila, ki našemu telesu ne odgovarjajo, pa naj si bo to zaradi tega, ker so predelana, polna sladkorjev, sladil, konzervansov in aditivov. Če imamo težave s krči, napenjanjem, slabostjo in bolečinami v trebuhu, je skrajni čas, da izboljšamo svojo prehrano in posežemo po živilih, ki spodbujajo našo prebavo.
Koristna živila za boljšo prebavo
Uravnotežena prehrana je ključ do boljšega počutja, hkrati pa določena živila pozitivno vplivajo tudi na prebavo, zato si jih lahko privoščimo brez slabe vesti – večkrat.
Kefir
Vsebuje različne probiotike, ki ugodno vplivajo na prebavo, hkrati pa je idealen za vse, ki imajo bolj občutljiv želodec. Mlečni sladkor pospešeno deluje na prebavni trak, a če nismo ljubitelji mleka, si lahko privoščimo tudi kefir na vodni osnovi. Vodni kefir v postopku fermentacije ustvarja vrsto dobrih mikroorganizmov, encimov, bakterij, glivic, ki lahko dodatno obogatijo našo črevesno floro.
Oreščki
Polni so vlaknin, ki so odgovorne za zdravo prebavo, hkrati pa nam dajejo občutek sitosti, zato lahko zaradi njih izgubimo še kakšen odvečni kilogram. Vzrok slabe prebave in redkega odvajanja blata se namreč pogosto skriva v tem, da ne zaužijemo dovolj vlaknin. Poleg mandljev, lanenih semen, čičerike, stročnic in tako naprej bomo dobre vlaknine našli celo v temni čokoladi.
Maline
Maline niso samo izjemno okusne, ampak so bogate tudi s številnimi antioksidanti, zato veljajo za pravi eliksir zdravja. Ob tem vsebujejo tudi prehranske vlaknine, ki nam dajejo daljši občutek sitosti, medtem ko nam visoka vsebnost mangana pomaga do boljše presnove, zaradi česar pokurimo več maščobe.
Slive
Pomagajo lahko pri težavah z zaprtostjo ali pri napihnjenosti, pa tudi pri presnovi ogljikovih hidratov. Vsebujejo pektin, ki v črevesju nabrekne, zato poskrbijo za mehkejše blato in delujejo odvajalno. Na sploh so dobre za izboljšanje prebave in za vse, ki imajo črevesne težave.
Zelena listnata zelenjava
Ni skrivnost, da zelena listnata zelenjava, pa naj si bo to solata, brokoli, ohrovt, špinača in še in še, vsebuje ogromno koristnih snovi; od vitaminov, mineralov, vlaknin do klorofila, med drugim pa je odlična za uravnavanje prebave in blagodejno vpliva na naše vsesplošno počutje.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV