Brusnice veljajo za eno najbolj antioksidativnih živil, a kot piše Health, je resnica precej bolj fascinantna: obstaja več živil, ki jih po antioksidativni moči prekašajo, včasih tudi za več razredov. Antioksidanti so ključni za zaščito celic pred oksidativnim stresom, ki je povezan s staranjem, vnetji in kroničnimi boleznimi.
Strokovnjaki iz MedicineNet poudarjajo, da antioksidanti prihajajo iz različnih skupin, od vitaminov do polifenolov, zato je raznolikost ključna za optimalno zaščito. Prav zato je poznavanje živil, ki presegajo brusnice, izjemno dragoceno.

1. Borovnice, temni biseri z izjemno antioksidativno močjo
Kot poroča Eat This, Not That!, borovnice vsebujejo visoke koncentracije antocianinov, ki dokazano zmanjšujejo oksidativni stres in podpirajo zdravje možganov. Strokovnjaki jih pogosto opisujejo kot "najbolj raziskano antioksidativno sadje".

2. Črni ribez, skriti prvak severa
Črni ribez vsebuje več antocianinov kot večina jagodičevja. Health navaja, da je njegova antioksidativna vrednost bistveno višja od brusnic, predvsem zaradi izjemno visoke vsebnosti polifenolov.

3. Aronija, ena najmočnejših antioksidativnih rastlin na svetu
Aronija je pogosto na vrhu ORAC lestvice. Čeprav ni omenjena v vsakdanjih virih, jo strokovnjaki pogosto primerjajo z "koncentratom antioksidantov". Njena moč izhaja iz antocianinov in proantocianidinov.

4. Temna čokolada, antioksidativna kraljica med živili
Kot poroča Eat This, Not That!, kakovostna temna čokolada vsebuje flavonoide, ki presegajo antioksidativno moč večine sadežev. Strokovnjaki poudarjajo, da je ključ v visoki vsebnosti kakava.

5. Robide, divje jagodičevje z izjemno koncentracijo polifenolov
Robide sodijo med najmočnejše naravne vire antioksidantov. Kot piše Health, vsebujejo visoke ravni antocianinov, elagične kisline in drugih polifenolov, ki dokazano zmanjšujejo oksidativni stres in podpirajo zdravje celic. Verywell Health poroča, da so temno obarvana jagodičevja, kot so robide, med najbogatejšimi z antioksidanti, saj pigmenti, ki jim dajejo barvo, delujejo kot močni zaščitni rastlinski ščiti. Strokovnjaki iz Harvard Health dodajajo, da polifenoli v robidah pomembno prispevajo k zdravju srca in možganov.

6. Češnje – presenetljivo močnejše od brusnic
Kot poroča Verywell Health, imajo češnje, zlasti višnje, izjemno antioksidativno moč, ki presega brusnice, predvsem zaradi visoke vsebnosti antocianinov in melatonina. Strokovnjaki jih pogosto priporočajo tudi za regeneracijo po vadbi.

7. Rdeče grozdje, vir resveratrola in močnih polifenolov
Rdeče grozdje vsebuje resveratrol, enega najbolj raziskanih antioksidantov. Čeprav ni najmočnejše na seznamu, njegova kombinacija polifenolov presega antioksidativno vrednost brusnic.

Zakaj so ta živila tako močna?
Kot piše MedicineNet, antioksidanti delujejo sinergijsko, različne vrste polifenolov, vitaminov in mineralov skupaj ustvarjajo močnejši zaščitni učinek kot posamezne spojine. Zato živila, ki vsebujejo širok spekter antioksidantov, prekašajo tista, ki so bogata le z eno vrsto. Strokovnjaki iz Health poudarjajo, da temno obarvana živila vsebujejo najmočnejše antioksidante, saj barvni pigmenti (antocianini) delujejo kot naravni ščit pred oksidativnim stresom.
Brusnice so zdrave, a niso najmočnejši antioksidativni vir. Borovnice, črni ribez, aronija, temna čokolada, robide, češnje in rdeče grozdje jih po antioksidativni moči prekašajo. Če želimo okrepiti imunski sistem, zaščititi celice in upočasniti staranje, je vključevanje teh živil v prehrano eden najpreprostejših korakov.
Viri: Health, MedicineNet, Eat This, Not That!, Verywell Health






















Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV