Čeprav je uživanje v zmernih količinah v redu, je prekomerno uživanje sladkorja tisto, ki lahko vodi do nekaterih zdravstvenih zapletov. Kaj se zgodi, če jeste preveč sladkorja?
''Pomembno je, da ste pozorni na vnos sladkorja in poskušati omejiti uživanje dodatnih sladkorjev v vaši prehrani,'' pravi dietetičarka Amy Goodson.
Če občasno zaužijete več od priporočenih dnevnih omejitev, najverjetneje ne boste imeli preveč stranskih učinkov, vsekakor pa so raziskave pokazale, da lahko redno uživanje preveč sladkorja povzroči resne zdravstvene zaplete.
Prvič, dodan sladkor je povezan s povečanim tveganjem za kronično vnetje. Raziskave kažejo, da lahko čezmerno uživanje sladkorja sčasoma poveča tveganje za bolezni, kot so bolezni srca in sladkorno bolezen tipa 2. Poleg vsega pa lahko preveč sladkorja tudi negativno vpliva na vaš črevesni mikrobiom, kar ima lahko tudi protivnetne učinke.
Če redno uživate preveč sladkorja, vam bo telo začelo pošiljati signale, da nekaj ni v redu, kar vam lahko pomaga, da začnete delati spremembe in upajmo, da se izognete nekaterim negativnim stranskim učinkom prekomernega uživanja. Tukaj je nekaj znakov, da morda jeste preveč dodanega sladkorja v vaši prehrani.
Nenehno hrepenite po sladkorju
Če nenehno hrepenite po sladki hrani ali pijači, je to lahko znak, da zaužijete preveč sladkorja. To je zato, ker lahko visok vnos sladkorja povzroči cikel hrepenenja in prekomernega uživanja zaradi skokov in padcev krvnega sladkorja.
Vaš krvni sladkor se bo dvignil in znižal hitreje, kar bo povzročilo zlom, ko boste uživali hrano z visoko vsebnostjo sladkorja in brez drugih hranil, kot so vlaknine ali beljakovine.
To lahko pomaga pojasniti glikemični indeks. Če ima živilo visoko glikemično oceno, pomeni, da ga vaše telo hitro absorbira in bo povzročilo hiter skok krvnega sladkorja, kar bo povzročilo večjo željo. Če ima živilo nizko glikemično oceno, to pomeni, da vsebuje vlaknine, ki pomagajo telesu, da jih počasneje absorbira in bo tako ustvarilo bolj uravnotežen odziv krvnega sladkorja. Ta živila vključujejo zelenjavo, polnozrnate žitarice, stročnice in podobno.
Uživanje hrane z visoko vsebnostjo sladkorja (znane tudi kot živila z visokim glikemičnim indeksom) lahko poviša krvni sladkor in povzroči hrepenenje po še več.
Vaše ravni energije so nihale
Ko že govorimo o padcih krvnega sladkorja, je še en simptom, ki ga lahko doživite po zaužitju preveč sladkorja, nihanje ravni energije, kar lahko povzročijo hitri skoki ravni sladkorja v krvi. Prehrana z visoko vsebnostjo sladkorja lahko privede do energetskih skokov in padcev, in če doživljate pogosta nihanja energije, se počutite hiperaktivni in nato nenadoma utrujeni, je to lahko posledica prekomernega uživanja sladkorja.
Morda imate težave z zobmi
Če imate težave z ustnim zdravjem, je lahko krivec sladkor. Sladkor je glavni povzročitelj zobne gnilobe in kariesa, tako da če imate pogoste težave z zobmi, je to lahko znak prekomernega uživanja sladkorja.
Raziskava Frontiers in Oral Health pravi, da je čezmerno uživanje sladkorja glavni vzrok za nastanek zobnih kariesov – imenovanih karies. Svetovna zdravstvena organizacija pravi, da je sladkor kriv za zobne votline in da se razvijejo, ko bakterije v ustih vzamejo sladkor in ga presnavljajo, kar ustvarja kislino, ki oslabi zobno sklenino.
Morda ste se zredili
Če redno uživate preveč sladkorja, boste morda opazili, da se redite. Visok sladkor lahko moti metabolizem in lahko poškoduje ekosistem našega črevesnega mikrobioma. Pomembno je tudi vedeti, da uživanje hrane z visoko vsebnostjo sladkorja ne bo povzročilo občutka zadovoljstva ali vam zagotovilo hranil, ki jih vaše telo potrebuje.
Dodan sladkor je vir praznih kalorij, kar pomeni, da zagotavlja samo kalorije in ne vsebuje koristnih hranil. Izdelki z dodanim sladkorjem imajo več kalorij in slabšo kakovost hranil, kar lahko ob pogostem uživanju povzroči povečanje telesne mase.
Morda doživljate kronično bolečino
Na žalost lahko redno uživanje preveč sladke hrane in pijače povzroči kronično bolečino. Poročilo, objavljeno v Journal of Clinical Medicine, kaže, da lahko preveč maščob in sladkorja pri bolnikih z osteoartritisom povzroči povečano kronično bolečino, medtem ko drugo poročilo, objavljeno v Frontiers in Nutrition, pravi, da je dodan sladkor 'sokrivec vnetja' in zato lahko prispeva k nastanku kronične bolečine.
Lahko se nenehno počutite lačni in nezadovoljni
Sladka živila so znana po tem, da povzročajo občutek lakote, zato je pomembno opaziti, kako siti se počutite po obroku. Sladkor je običajno visoko kaloričen, zato se lahko vaše telo, ko ga pojeste, počuti sito - vendar le za kratek čas. Telo hitro pokuri sladkor, ker mu primanjkuje pravih hranil, kot so beljakovine in vlaknine.
Velike količine sladkorja lahko tudi motijo hormon v našem telesu, imenovan leptin, ki je znan po uravnavanju lakote. Zmanjšanje ravni leptina običajno povzroči večjo lakoto in povečan apetit.
Morda imate visok krvni tlak
Nazadnje, uživanje preveč sladkorja lahko pri nekaterih ljudeh prispeva k zvišanju ravni krvnega tlaka. Študija, objavljena v Nutrients, je na primer pokazala, da obstaja močna povezava med povečanim vnosom dodanega sladkorja in višjimi ravnmi krvnega tlaka pri udeležencih, starih od 65 do 80 let.
Vizita e-novice
Vir: eatthis
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV