Jabolčni kis ima številne prednosti, predvsem za prebavo. Dietetičarka Julia Zumpano razkriva, kako koristen je v resnici jabolčni kis in ali so z njegovim uživanjem povezana kakšna tveganja, piše index.hr.

Kaj je jabolčni kis?
Jabolčni kis je narejen s fermentacijo jabolk in vsebuje vitamina B in C, ocetno kislino (ki pomaga v boju proti škodljivim bakterijam), naravne probiotike in antioksidante. Poleg tega ima tudi številne koristi za zdravje. Kakšne so prednosti?

Znižuje holesterol
Jabolčni kis lahko poveča raven HDL ali dobrega holesterola, ki pomaga odstraniti slab holesterol iz krvnega obtoka in zmanjša tveganje za bolezni srca. Študije so pokazale, da lahko uživanje jabolčnega kisa na tešče zmanjša skupni holesterol in trigliceride ter raven glukoze v krvi.

Uravnava raven sladkorja
Kis upočasni proces prebave, kar upočasni sproščanje glukoze v telesu. Glede na študije lahko redno uživanje jabolčnega kisa na tešče več kot osem tednov zniža raven glukoze v krvi.

Podpira zdravje črevesja
Ker je jabolčni kis probiotik, spodbuja rast dobrih bakterij v črevesju. To lahko pomaga vzdrževati pravilno prebavo, okrepiti imunost in zmanjšati težave z refluksom.

Uporablja se lahko tudi kot ''razkužilo''
Jabolčni kis lahko odstrani določene vrste patogenov iz telesa, vendar ni učinkovit proti vsem. Raziskave so pokazale, da učinkovito zatira določene bakterije.

Ni pa dovolj dokazov, da jabolčni kis pomaga pri hujšanju, a študija iz leta 2024 je pokazala, da lahko njegovo vsakodnevno uživanje zmanjša telesno težo, ITM ter raven glukoze, trigliceridov in holesterola.

Koliko jabolčnega kisa bi morali zaužiti dnevno?
Ena do dve žlici sta dovolj, pravi Zumpanova, včasih pa je koristno tudi manj kot to. Začnete lahko z eno čajno žličko in postopoma povečujete odmerek na eno do dve žlici na dan.

Zumpano priporoča, da ga za lažje uživanje zmešate z vodo. Za lažjo prebavo ga lahko uživamo pred obroki ali takoj po obroku. Kako ga vzamete, je odvisno od tega, kako dobro ga prenašate in kaj želite doseči. Uporabimo ga lahko tudi za pripravo solatnih prelivov.

Kakšna pa so tveganja uživanja jabolčnega kisa?
Če ni razredčen, lahko poškoduje sluznico požiralnika in zobno sklenino. Lahko povzroči tudi prebavne motnje in zmanjša raven kalija, kar lahko moti učinke nekaterih zdravil. Čeprav je jabolčni kis varen, če ga uživate na pravilen način: razredčenega, v majhnih količinah.

Priporoča se, da se tudi posvetujete s svojim zdravnikom, da se prepričate, ali je varen za vas in če denimo ne bo vplival na zdravila, ki jih jemljete, ali pa vam poslabšal določene obstoječe zdravstvene težave.
Vizita e-novice
Vir: index.hr
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV