Vizita.si
Jabolčni kis

Prehrana

Ali je dobro piti jabolčni kis? Strokovnjaki predstavljajo prednosti in tveganja

N.R.A.
09. 04. 2025 03.49
0

Pijete jabolčni kis? Razmišljate, da bi začeli? To so vse prednosti in slabosti, ki se jih morate zavedati.

Jabolčni kis ima številne prednosti, predvsem za prebavo. Dietetičarka Julia Zumpano razkriva, kako koristen je v resnici jabolčni kis in ali so z njegovim uživanjem povezana kakšna tveganja, piše index.hr.

Previdno pri uživanju jabolčnega kisa
Preberi še
Previdno pri uživanju jabolčnega kisa

Kaj je jabolčni kis?

Jabolčni kis je narejen s fermentacijo jabolk in vsebuje vitamina B in C, ocetno kislino (ki pomaga v boju proti škodljivim bakterijam), naravne probiotike in antioksidante. Poleg tega ima tudi številne koristi za zdravje. Kakšne so prednosti?

Jabolčni kis
Jabolčni kisFOTO: Profimedia

Znižuje holesterol

Jabolčni kis lahko poveča raven HDL ali dobrega holesterola, ki pomaga odstraniti slab holesterol iz krvnega obtoka in zmanjša tveganje za bolezni srca. Študije so pokazale, da lahko uživanje jabolčnega kisa na tešče zmanjša skupni holesterol in trigliceride ter raven glukoze v krvi. 

Jabolčni kis zjutraj na tešče. Napaka, ki jo delamo prepogosto
Preberi še
Jabolčni kis zjutraj na tešče. Napaka, ki jo delamo prepogosto

Uravnava raven sladkorja

Kis upočasni proces prebave, kar upočasni sproščanje glukoze v telesu. Glede na študije lahko redno uživanje jabolčnega kisa na tešče več kot osem tednov zniža raven glukoze v krvi. 

Jabolčni kis
Jabolčni kisFOTO: iStock

Podpira zdravje črevesja

Ker je jabolčni kis probiotik, spodbuja rast dobrih bakterij v črevesju. To lahko pomaga vzdrževati pravilno prebavo, okrepiti imunost in zmanjšati težave z refluksom.

Preprost napitek, ki bo okrepil imunski sistem
Preberi še
Preprost napitek, ki bo okrepil imunski sistem

Uporablja se lahko tudi kot ''razkužilo''

Jabolčni kis lahko odstrani določene vrste patogenov iz telesa, vendar ni učinkovit proti vsem. Raziskave so pokazale, da učinkovito zatira določene bakterije.

Jabolčni kis
Jabolčni kisFOTO: Thinkstock

Ni pa dovolj dokazov, da jabolčni kis pomaga pri hujšanju, a študija iz leta 2024 je pokazala, da lahko njegovo vsakodnevno uživanje zmanjša telesno težo, ITM ter raven glukoze, trigliceridov in holesterola.

Zdravniki opozarjajo: mesojeda dieta povečuje tveganje za raka in druge zdravstvene zaplete
Preberi še
Zdravniki opozarjajo: mesojeda dieta povečuje tveganje za raka in druge zdravstvene zaplete

Koliko jabolčnega kisa bi morali zaužiti dnevno?

Ena do dve žlici sta dovolj, pravi Zumpanova, včasih pa je koristno tudi manj kot to. Začnete lahko z eno čajno žličko in postopoma povečujete odmerek na eno do dve žlici na dan.

Jabolčni kis
Jabolčni kisFOTO: Dreamstime

Zumpano priporoča, da ga za lažje uživanje zmešate z vodo. Za lažjo prebavo ga lahko uživamo pred obroki ali takoj po obroku. Kako ga vzamete, je odvisno od tega, kako dobro ga prenašate in kaj želite doseči. Uporabimo ga lahko tudi za pripravo solatnih prelivov.

Vplivajo na srce, kožo in prebavo: zakaj jesti jagode vsak dan?
Preberi še
Vplivajo na srce, kožo in prebavo: zakaj jesti jagode vsak dan?

Kakšna pa so tveganja uživanja jabolčnega kisa?

Če ni razredčen, lahko poškoduje sluznico požiralnika in zobno sklenino. Lahko povzroči tudi prebavne motnje in zmanjša raven kalija, kar lahko moti učinke nekaterih zdravil. Čeprav je jabolčni kis varen, če ga uživate na pravilen način: razredčenega, v majhnih količinah.

Živila, ki vas napolnijo z energijo. Kaj jesti spomladi za dobro počutje?
Preberi še
Živila, ki vas napolnijo z energijo. Kaj jesti spomladi za dobro počutje?

Priporoča se, da se tudi posvetujete s svojim zdravnikom, da se prepričate, ali je varen za vas in če denimo ne bo vplival na zdravila, ki jih jemljete, ali pa vam poslabšal določene obstoječe zdravstvene težave. 

Vir: index.hr

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 859