Tuna v pločevinkah ni samo okusna. Je tudi ena najbolj hranljivih pripravkov: v eni sami pločevinki dobite ogromno beljakovin. "Je poceni vir beljakovin in ima relativno malo kalorij," pravi Susan Taylor, registrirana dietetičarka.
Strokovnjaki pojasnjujejo, zakaj je tuna zdrav dodatek k vaši prehrani. "Dodatno pa obstaja veliko vrst konzervirane tune," pravi registrirana dietetičarka za prehrano Jen Bruning.
"Sicer pa je tuna riba, pri kateri je potrebno povedati, da vsebuje tudi veliko količino živega srebra. Je t. i. 'zadnja' riba v prehranjevalni verigi. A brez panike – dokler ne pretiravamo, je vse dobro. Hkrati vsebuje tudi (četudi ne veliko) natrij – ima ga približno 200 miligramov na porcijo. To navadno povemo zgolj zato, da ljudje tune pri različnih receptih ne solijo še dodatno," dodaja Bruningova.
Od kod prihaja tuna v pločevinkah?
Tuna v vaši pločevinki lahko izvira iz različnih krajev. Večina jih prihaja iz Tihega oceana; drugi viri ribolova pa vključujejo Indijski ocean, Atlantski ocean in Sredozemsko morje, glede na podatke Colorado School of Public Health.
Koristi konzervirane tune
Z uživanjem konzervirane tune boste pridobili številne koristi za zdravje. Tuna zagotavlja beljakovine in maščobe, ki so odlične za pomoč pri uravnavanju krvnega sladkorja. Natančneje, tuna naj bi zagotavljala omega-3 maščobne kisline, ki so povezane z nešteto koristmi za zdravje. Omega-3 v morski hrani lahko pomagajo znižati trigliceride in vnetje ter pomagajo povečati 'dober' HDL holesterol.
Poleg tega dobite iz tune cel kup vitaminov in mineralov. Eden od mineralov, ki morda ne dobi toliko pozornosti, kot si zasluži, je selen, ki pomaga zaščititi pred poškodbami celic. Tuna v pločevinkah vsebuje tudi železo, vitamin B12 in vitamin D.
Tveganja in stranski učinki konzervirane tune
Glavna skrb pri tuni je, kot že omenjeno, pretiravanje in vnos prevelike količine živega srebra. Redno uživanje preveč rib z visoko vsebnostjo živega srebra lahko povzroči kopičenje živega srebra v telesnih tkivih. To je predvsem vprašanje za nosečnice in majhne otroke, saj lahko živo srebro vpliva na razvoj možganov.
Čeprav se tuna ponaša z omega-3 maščobnimi kislinami, jih nima toliko kot nekateri drugi morski sadeži, kot so losos, sardele in inčuni. Zato: uživajte tuno, saj je zelo zdrava, nikakor pa ne pretiravajte. Kakor pri vseh drugih stvareh je tudi tukaj pomembno, da ne pretiravamo in da skrbimo za zdravo in uravnoteženo prehrano.
Vizita e-novice
Povzeto po TheHealthy
KOMENTARJI (3)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV