Ni vseeno, kaj dajemo na krožnik – določena živila lahko spodbujajo vnetja, razgradnjo kolagena, oksidativni stres in hormonska nihanja, ki vodijo v prezgodnje staranje. Če želiš upočasniti ta proces, se nekaterim sestavinam raje izogni.

1. SLADKOR - SOVRAŽNIK KOLAGENA
Sladkor sproži proces, imenovan glikacija – to je vezava sladkornih molekul na beljakovine, vključno s kolagenom in elastinom. Kot opozarja Health, ta proces oslabi kožno strukturo, povzroča povešanje, gube in izgubo prožnosti. Poleg tega presežek sladkorja spodbuja vnetja in moti hormonsko ravnovesje. Pasti niso le v tortah – sladkor je pogosto skrit v jogurtih, omakah, kruhu, kosmičih.

2. TRANSMAŠČOBE - VNETJE V 'EMBALAŽI'
Najdemo jih v margarini, predelanih prigrizkih, zamrznjenih picah in pekovskih izdelkih. Po podatkih Mayo Clinic transmaščobe povečujejo vnetne označevalce v telesu, zmanjšujejo celično elastičnost in povečujejo tveganje za srčno-žilne bolezni. Poleg notranjih učinkov negativno vplivajo tudi na kožo – zmanjšajo prekrvavitev in s tem dotok hranil do celic.

3.ALKOHOL - TIHI DEHIDRATOR IN UNIČEVALEC JETER
Prekomerno uživanje alkohola dehidrira kožo, zmanjšuje njeno elastičnost in pospešuje nastanek gub. Po navedbah Cleveland Clinic alkohol vpliva tudi na delovanje jeter – organa, ki je ključen za razstrupljanje. Ko jetra ne morejo učinkovito opravljati svoje funkcije, se strupi začnejo kopičiti in to se hitro pokaže tudi na koži: sivkast ten, zabuhlost, rdečica, akne.

4. PREDELANE MESNINE - VNETNI 'LOTO'
Hrenovke, salame, paštete in slanina vsebujejo veliko soli, konzervansov (npr. nitritov) in nasičenih maščob. Kot pojasnjuje WebMD, tovrstna živila povzročajo sistemska vnetja, pospešujejo staranje ožilja in kože ter so povezani z večjim tveganjem za kronične bolezni. Poleg tega sol zadržuje vodo in prispeva k zabuhlosti ter oteklemu videzu obraza.

5. OCVRTA HRANA - NAPAD PROSTIH RADIKALOV
Pomfri, ocvrti prigrizki in panirani zrezki so nasičeni z oksidiranimi maščobami, ki v telesu sprožajo proste radikale. Ti poškodujejo celice, beljakovine in DNA. Kot navaja Johns Hopkins Medicine, dolgotrajna izpostavljenost prostim radikalom močno pospeši staranje – tako kože kot notranjih organov.

6. BELA MOKA IN RAFINIRANI OGLJIKOVI HIDRATI
Kruh, pecivo, testenine in keksi iz bele moke imajo visok glikemični indeks, kar pomeni hiter dvig krvnega sladkorja. To sproža inzulinska nihanja, pospešuje glikacijo in povečuje vnetne procese v telesu. Po podatkih WebMD so tovrstna živila pogosto osnova "tihega vnetja", ki dolgotrajno obremenjuje telo in pospešuje degeneracijo tkiv.

7. OJAČEVALCI IN ADITIVI
Glutamat, umetna sladila, barvila in konzervansi so pogosto prisotni v instant juhah, čipsih, predelanih omakah in brezalkoholnih pijačah. Čeprav so količine lahko nizke, jih zlahka zaužijemo v presežku. Kot opozarja Cleveland Clinic, tovrstni aditivi sprožajo oksidativni stres, motijo hormonsko signalizacijo in obremenjujejo živčni sistem – kar dolgoročno vpliva na počutje, kognitivne sposobnosti in videz kože.

KAJ IZBRATI?
Če želiš prehrano, ki podpira mladosten videz in dolgoživost, se osredotoči na živila z antioksidativnim, protivnetnim in regenerativnim učinkom:
- sadje in zelenjavo v vseh barvah,
- mastne ribe (losos, skuša),
- oreščke in semena (zlasti lanena in chia),
- polnovredna žita,
- fermentirana živila (kefir, kislo zelje),
- zelišča in začimbe (kurkuma, cimet, rožmarin),
- veliko vode in nesladkanih čajev.

DOBRO STARANJE NI ZGOLJ STVAR GENETIKE
Genetika ima vlogo, a prehrana vsak dan znova usmerja, kako hitro se bodo znaki staranja pokazali navzven in znotraj telesa. Živila, ki jih uživamo, so lahko naši največji zavezniki – ali pa tihi saboterji. Izbira je tvoja.
Viri: Health, WebMD, Mayo Clinic, Cleveland Clinic, Johns Hopkins Medicine
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV