Zaradi te zmožnosti se domneva, da so antioksidanti eden od glavnih razlogov, zakaj lahko uživanje rastlinske prehrane z visokim vnosom sadja, zelenjave in drugih živil, bogatih s hranili, zmanjša tveganje za bolezni, povezane z oksidativnim stresom, kot so bolezni srca, določene vrste raka, Alzheimerjeva bolezen in številna druga stanja.
Pregled, objavljen v reviji Public Health Nutrition, je povezal diete, bogate s sadjem in zelenjavo, z nižjimi stopnjami umrljivosti, pojav, ki so ga poimenovali 'antioksidativna hipoteza'. Raziskovalci predlagajo, da skupna prisotnost antioksidantov, vlaknin in drugih bistvenih hranil v teh živilih pomaga zaščititi pred številnimi kroničnimi boleznimi in vnetji, kar vam lahko podaljša življenje.
Jagode
Jagode so odličen vir flavonoidnih antioksidantov in vitamina C. Zagotavljajo tudi vlaknine, kalij in folate. Študija, objavljena v Critical Reviews of Food Science and Nutrition, je poročala, da so jagode vir elaginske kisline, antocianinov, kvercetina in katehinov, sadje pa ima visoko antioksidativno zmogljivost. Študije kažejo, da so jagode zdrave za srce, pomagajo uravnavati raven sladkorja v krvi in blažijo vnetja.
Artičoke
Poleg antioksidantov artičoke zagotavljajo tudi vrsto bioaktivnih spojin, vključno s cinarinom, klorogensko kislino, kofeinsko kislino in flavonoidi. Artičoke so uporabljali za izboljšanje prebave in zdravja jeter ter zniževanje krvnega tlaka in holesterola.
Ohrovt
Znano je, da je zelenjava iz družine križnic, vključno z ohrovtom, bogata z antioksidanti. Ohrovt zagotavlja vitamin C, karotenoide, folate, kalcij, kalij in vlaknine, zaradi česar je izbira, bogata s hranili. Ena študija je poročala, da je ohrovt bogat tudi s polifenolnimi spojinami, ki povečujejo njegovo antioksidativno sposobnost.
Zamrznjena špinača
Ta listnata zelena zelenjava lahko poveča antioksidante v vaši prehrani. Temno zelena zelenjava, kot je špinača, je odličen vir vitaminov, mineralov in antioksidantov. Špinača zagotavlja vitamine A, C, K, folate in vlaknine. Karotenoidi v špinači, kot sta lutein in zeaksantin, so močni antioksidanti, ki koristijo zdravju oči. Ena študija, objavljena v European Journal of Clinical Nutrition, je poročala, da špinača ščiti pred oksidativnimi poškodbami DNK.
100 % sok granatnega jabolka
Semena granatnega jabolka so bila uvrščena visoko v tabeli antioksidantnih živil z 1,9 mmol antioksidantov na 3,5 unče, vendar je sok granatnega jabolka še bolj koncentriran način za vnos antioksidantov v vašo prehrano. 100-odstotni sok granatnega jabolka sodi, poleg rdečega vina in črnega čaja, med pijače z najvišjo vsebnostjo antioksidantov.
Črne olive
Morda mislite na oljke kot na zdravo, nenasičeno maščobo, vendar so to majhen sadež, ki raste na oljkah. Ne bi smelo biti presenečenje, da so živila temno vijoličastih ali črnih odtenkov ponavadi bogata s koristnimi antioksidanti, vključno z vitaminom E, in črne olive so odličen primer. Vse olive vsebujejo antioksidante, zato je ekstra deviško oljčno olje ena najbolj zdravih maščob, ki jih lahko vključite v svojo prehrano.
Posušene marelice
Študija, objavljena v reviji Foods, je poročala, da so suhe marelice bogate s flavonoidi, karotenoidi in fenoli ter imajo močno antioksidativno delovanje. Marelice zagotavljajo tudi vitamine A, C in E; vitamini skupine B, kalij, magnezij in številna druga bistvena hranila.
Suhe slive
Številne študije vključujejo suhe slive med izdelke, ki vsebujejo veliko antioksidantov. V tabeli antioksidantnih živil so se suhe slive uvrstile na 11. mesto med 3100 živili in pijačami, vključenimi v analizo. Ena študija v reviji Biofactors je pokazala, da suhe slive vsebujejo veliko spojin, ki prispevajo k njihovi antioksidativni sposobnosti.
Zaradi spojin, ki vključujejo cimetovo kislino, benzojsko kislino, lignane in flavonoide, so suhe slive odličen dodatek k vaši prehrani, saj pomagajo povečati antioksidativno zmogljivost vaših obrokov in prigrizkov. Suhe slive zagotavljajo nešteto drugih koristnih hranil, vključno z vlakninami, ki pomagajo ohranjati zdrav prebavni trakt in druge koristi za zdravje.
Posušena jabolka
Posušeno sadje ima običajno več antioksidantov kot sveže, ker je bolj koncentriran vir sadja. Antioxidant Food Table poroča, da imajo posušena jabolka večjo antioksidativno zmogljivost kot sveža jabolka; pri uživanju suhega sadja pa je pomembno, da spremljate velikost porcij, saj se kalorije v suhem sadju hitro povečajo.
Vizita e-novice
Vir: eatthis
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV