Konec poletja prinaša skromno, a izjemno koristno jagodičevje, ki nudi znaten blagodejen vpliv na kardiovaskularni sistem, krvno sliko in prebavo, piše index.hr. Z iztekom poletja se narava postopoma prelaga v zrelejšo fazo, kjer ponuja plodove, ki niso le cenjeni zaradi svoje okusnosti, temveč tudi zaradi svojih zdravilnih lastnosti. Med temi izjemnimi darili narave izstopa aronija – majhno, intenzivno vijolično jagodičevje, ki ga od konca avgusta vse pogosteje odkrivamo na tržnicah in domačih vrtovih. Kljub svoji sprva neizrazni pojavi, je aronija vedno bolj prepoznana kot ena najbogatejših virov hranilnih snovi, ki jih lahko optimalno vključite v svojo vsakdanjo prehrano.

Majhna velikost, izjemna moč
Aronija je predstavnica grmovnih rastlin, ki izhaja iz območja Severne Amerike, vendar se je uspešno prilagodila in razširila tudi na evropska tla, vključno z našimi kraji. Kmalu po fazi dozorevanja njeni temni, skoraj črni plodovi postanejo bogat vir antioksidantov, vitaminov ter prehranskih vlaknin. Kljub temu, da sveži plodovi izkazujejo izrazito trpek in nekoliko grenak okus, jih strokovnjaki za prehrano visoko cenijo prav zaradi njihove izjemne koncentracije polifenolov, ki delujejo kot močni protivnetni in zaščitni dejavniki.

Obdobje sezone
Sezona aronije se praviloma prične s koncem meseca avgusta in traja več tednov. Plodove je najustrezneje obirati, ko dosežejo svojo značilno temno barvo, postanejo sočni in mehki, vendar še niso prešli v fazo prezrelosti. Optimalen čas za nabiranje je zgodnje jutro, ko so plodovi najbujnejši. V primeru, da svežih jagod ne morete takoj zaužiti, dobro prenašajo proces zamrzovanja, kar dodatno ublaži njihovo naravno trpko noto.

Ključne zdravstvene koristi aronije
Aronija ni zgolj kratek modni trend, njene obsežne zdravilne lastnosti so potrjene z množico znanstvenih študij. Sledi pojasnilo, zakaj je vključitev aronije v vaš jedilnik izjemno priporočljiva:

Izjemno močan antioksidant
Aronija vsebuje izjemno visoke koncentracije antocianinov – rastlinskih pigmentov, ki nudijo celicam zaščito pred oksidativnim stresom in tako upočasnjujejo proces staranja.
Podpora imunskemu sistemu
Zahvaljujoč sinergističnemu delovanju vitaminov C in E ter cinka, aronija prispeva h krepitvi splošne odpornosti telesa in lahko zmanjša pogostost prehladnih obolenj, zlasti med obdobji prehodov med letnimi časi.

Delovanje proti vnetjem
Redno uživanje aronije je povezano z znižanimi ravnmi vnetnih markerjev v organizmu, kar je ključnega pomena za preventivo kroničnih obolenj.
Koristi za srčno-žilni sistem
Redno uživanje plodov aronije lahko prispeva k znižanju krvnega tlaka in ravni holesterola, kar predstavlja dolgoročno zaščito za kardiovaskularni sistem.

Uravnoteženje prebave
S svojo bogato vsebnostjo vlaknin aronija spodbuja peristaltiko črevesja ter tako podpira zdravo prebavo, hkrati pa ima blagodejen učinek na delovanje jeter.
Uporabnost aronije v prehrani
Čeprav zaradi svoje naravne trpke note redko uživamo večje količine svežih, je aronija izjemen dodatek k različnim pripravkom: pripravi smoothijev in sokov, izdelavi marmelad, sirupov in kompotov, dodajanju v jogurte, ovsene kaše ali peciva. Že zmerna dnevna količina, bodisi v sveži obliki ali kot predelana sestavina, lahko ima pozitiven vpliv na telesno delovanje.

Čas za nabiranje zdravilnih plodov
S prihajajočim koncem poletja izkoristite aktualno sezono aronije za naravno krepitev telesa pred prihajajočimi jesenskimi meseci. Ne glede na to, ali se odločite za samostojno nabiranje, nakup pri lokalnih pridelovalcih ali uporabo v obliki prehranskih dopolnil – to dragoceno jagodičevje predstavlja zanesljivega zaveznika za vaše celostno zdravje.
Vir: index.hr
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV