Vizita.si
Avokado

Prehrana

Za kaj vse je dober avokado?

V.H.
22. 07. 2022 05.00
0

Avokada je v naši prehrani vse bolj priljubljen, saj ni skrivnost, da ima mnogo koristnih snovi, ki blagodejno delujejo na naše zdravje. Več o njegovih prednostih si lahko preberete v nadaljevanju.

Avokado
Avokado FOTO: Adobe Stock

Ta izjemen sadež, ki po obliki nekoliko spominja na hruško, izvira iz Južne Amerike, a smo ga vzeli za svojega tudi pri nas, saj pravijo, da naj bi že eno jabolko na dan odgnalo zdravnika stran, medtem ko za avokado velja, da odžene stran kardiologa. 

Odličen vir zdravih maščob 

Vsebuje veliko maščob in čeprav bi nas na prvo žogo to lahko prestrašilo, moramo vedeti, da jih naše telo nujno potrebuje, med drugim za energijo, presnovo in absorpcijo vitaminov, a govorimo o zdravih maščobah, ki jih lahko najdemo tudi v avokadu. 

Maščobne oleinske kisline so namreč podobne tistim v olivnem olju in naj bi pomagale pri zniževanju skupnega holesterola, slabega holesterola (LDL) ter trigliceridov. In prav zato avokado zmanjšuje tveganje za srčno žilne bolezni ter pomaga ohranjati zdravo srce.

Avokado
AvokadoFOTO: Adobe Stock

Poln vitaminov in mineralov 

Poln je antioksidantov, saj je bogat z vitamini in minerali, kot so vitamin K, E, B5 (pantotenska kislina), vitamin C, niacin (B3), riboflavin B2 in še in še. Že polovica avokada pa lahko pokrije približno 15 odstotkov dnevnih potreb po folni kislini, 10 odstotkov dnevnih potreb po kaliju in 5 odstotkov dnevnih potreb po magneziju. V njem se skrivajo tudi fitokemikalije, ki naj bi celo uničevale rakave celice. 

Odličen vir kalija

Avokado vsebuje veliko kalija, in sicer 100 gramov avokada vsebuje 485 mg kalija, medtem ko je kalij pomemben za normalno delovanje srca, živčnega sistema, kot tudi pri krčenju mišic in vzdrževanju normalnega krvnega tlaka. 

Vsebuje koristne prehranske vlaknine

Velja za pravo zakladnico prehranskih vlaknin, ki nam lahko pomagajo izgubiti tudi kakšen odvečni kilogram, saj podaljšujejo občutek sitosti, ugodno vplivajo na prebavo in preprečujejo zaprtje. 

Torej, čas je za avokado. Bledo zeleno meso avokada je kremaste teksture in ima nežen okus, zato je vsestransko uporaben. Lahko ga vključimo v solate, omake, namaze, kreme, smutije in tako naprej. Še najbolje je, da ga uživamo surovega, a mora biti ravno prav dozorel.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650