Čičerika
Čičerika (znana tudi kot fižol garbanzo) zagotavlja skoraj 8 gramov beljakovin na polovico povprečno velike skodelice. Ljudje so jo uživali že od časov starega Egipta. Danes je morda še najbolj znana kot osnova za humus.
Skuta
Ta hranljiv vir beljakovin vsebuje skoraj 12 gramov beljakovin na pol skodelice. Dodatna prednost je, da sama po sebi skuta nima močnega okusa. Uporabite skuto z nizko vsebnostjo maščob, da bo bolj zdrava.
Mandljevo maslo
Ta kremasti namaz ni tako znan kot njegov sorodnik iz arašidov. Toda s 7 grami beljakovin v dveh žlicah bi moral biti. Z veliko maščobami, ki so zdrave za srce, je odličen način za oskrbo z energijo pred denimo vadbo.
Čedar sir
Ta živahni sir je poln beljakovin ter drugih hranil, kot so kalcij, cink, fosfor ter vitamina A in B12. Vendar naj bodo vaše porcije majhne ali izberite različico z manj maščobe. Maščobe, ki jih najdemo v mlečnih izdelkih, niso zdrave za srce. Sir ima lahko tudi veliko soli.
Leča
Pol skodelice teh stročnic vam daje 8 gramov beljakovin, približno toliko, kot bi jih dobili s povprečno velikim pustim zrezkom.
Bučna semena
Bučna semena vsebujejo veliko beljakovin, hkrati pa so tudi dober vir cinka, železa, bakra, magnezija, kalija in selena.
Kvinoja
To polnozrnato žito vsebuje veliko beljakovin na skodelico. Je tudi dober vir vlaknin. Kvinoja, ki je naravno brez glutena, je tako enostavna za pripravo kot riž. Ker je sama po sebi precej blagega okusa, jo dodajte solatam ali skledam.
Vizita e-novice
Vir: webmd
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV