Bezeg je rastlina, ki jo večina ljudi naravnost obožuje. In to ne brez razloga! Dolga stoletja se že uporablja v gospodinjstvu, denimo v obliki čaja in sirupa ali kako drugače. O njegovih zdravilnih lastnostih je pisal že slavni Kneipp, nemški ljudski zdravnik.
Pri tej vsestranski in zdravilni rastlini uporabljamo predvsem cvetove, ki jih sušimo za čaj. Cvetove, ki so namenjen sušenju za čaj, poberemo, preden se popolnoma odprejo.
Pomaga pri različnih boleznih
Učinek bezgovega čaja je cenjen, saj naj bi krepil obrambne sposobnosti telesa. Dve skodelici vročega bezgovega čaja zadostujeta za spodbujanje telesa k znojenju, izločanje toksinov iz telesa in preprečevanje razvoja gripe in prehlada. Enak učinek lahko dosežemo s čajem iz enake količine cvetov bezga in lipe, kar naj bi dodatno pomagalo pri vnetem grlu. Bezeg spodbudi presnovo v telesu in je še posebej učinkovit pri različnih revmatskih boleznih.
Recept za preprost bezgov sirup
Za bezgov sirup boste potrebovali 30 velikih cvetov bezga, tri kilograme kakovostnega medu, tri litre vode in sok treh limon. Bezgove cvetove prelijte s temi litri vode in pustite, da se namakajo približno 24 ur. Precedite in dodajte med. Na nizkem ognju kuhajte približno 4–5 minut, pri čemer pogosto mešajte, dokler ne zavre. Odstavite z ognja, dodajte sok treh limon in shranite v pripravljenih steklenicah. Shranjujte v hladnem in temnem prostoru.
Vizita e-novice
Povzeto po Ordinacija.hr.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV