Zdrava in uravnotežena prehrani je včasih pravi izziv, saj obstaja malo morje nasvetov, kaj jesti, katera živila so koristna in podobno. Med ljudmi se je razširilo prepričanje, da je gluten škodljiv, zato so izjemno priljubljeni brezglutenski izdelki, ob tem pa je treba vedeti, da z uživanjem hrane brez glutena izločite tudi nekatera pomembna mikro in makro hranila, kot so vlaknine, vitamini, predvsem skupine B, določeni minerali in podobno.
Nina Zupanič, Inštitut za nutricionistiko: "Za zdrave ljudi poseganje po brezglutenskih izdelkih ni smiselno, saj izdelki z glutenom vsebujejo tudi polnozrnata žita in s tem več vlaknin, kar je ugodno za zdravje. Pred nakupom izdelka preverimo seznam sestavin in njegovo hranilno vrednost in med žitnimi izdelki izbirajmo tiste z večjim deležem polnozrnatih žit in vlaknin."
Kdaj izločiti gluten iz prehrane in zakaj?
Gluten najdemo v nekaterih žitih, kot so pšenica, oves, rž, ječmen in tako naprej. Gre za mešanico beljakovin, na katere so preobčutljivi ljudje z alergijo ali celiakijo, ki je ena od najpogostejših kroničnih bolezni, tako pri otrocih kot pri odraslih. Gre za avtoimunsko bolezen, zaradi katere se imunski sistem napačno odziva, črevesne resice se ob stiku z glutenom stanjšajo, kar telesu onemogoča, da bi dobil dovolj hranilnih snovi za oskrbo organov. V teh primerih umik glutena iz prehrane lajša neprijetne simptome in pripomore k boljšemu počutju.
Simptomi, ki kažejo, da ste lahko preobčutljivi na gluten
Najbolj običajni simptomi, po katerih lahko prepoznate celiakijo, so driska, obilno blato, slabost, bruhanje, napenjanje, razdražljivost, utrujenost in tudi hujšanje, saj je oteženo vsrkavanje hranilnih snovi. Vsi omenjeni znaki so posledica preobčutljivega odziva na prolamin, ki je sestavina glutena.
"Če se vam zdi, da vam živila z glutenom povzročajo težave, se posvetujte s svojim zdravnikom. Če se težave z glutenom izključijo, se vam živil z glutenom ni treba izogibati. Pogosto ljudje za težave s prebavo okrivijo gluten, čeprav krivec tiči drugje (porušena črevesna mikrobiota, laktozna intoleranca, sindrom razdražljivega črevesa itd.). V nekaterih živilih, npr. žitih, sadju, zelenjavi, stročnicah, so prisotne določene snovi, kot so fruktooligosahardi, ki jih nekateri posamezniki težje prebavijo in povzročajo napihnjenost in druge prebavne težave, ki niso povezane z glutenom," opozarja Nina Zupanič iz raziskovalne skupine Prehrana in javno zdravje. "Če sumite, da bi lahko imeli celiakijo, nemudoma obiščite svojega zdravnika, ki vas bo napotil na potrebne preiskave, saj je ključna zgodnja diagnoza, na podlagi katere vam bodo predpisali ustrezno dieto."
Brezglutenska dieta
Po postavitvi diagnoze se morajo bolniki vse življenje držati predpisane diete. "Brezglutenska dieta je primerna za ljudi z diagnosticirano celiakijo ali preobčutljivostjo na gluten," pojasni Nina Zupanič. "Ljudje s celiakijo, ki je imunsko pogojena sistemska bolezen, se morajo v izogib simptomov držati stroge brezglutenske diete, kar pomeni, da se morajo izogibati tudi živil, ki vsebujejo gluten v sledovih. Gluten je sicer beljakovina, ki je zdravim ljudem popolnoma neškodljiva. Nahaja se le v nekaterih žitih, to so pšenica in vse njene različice (pira, kamut, tritikale, bulgur ali njihove križane vrste), rž in ječmen. Posamezniki, ki ne uživajo glutenskih žit, naj bodo sicer pozorni na zadosten vnos prehranskih vlaknin, ki jih največ najdemo v polnozrnatih žitih, pa tudi v stročnicah, zelenjavi in sadju."
Živila, ki se jih je treba izogibati
Bolniki s celiakijo se morajo izogibati vseh vrst žit, ki vsebujejo gluten, kot so pšenica, rž, oves, ječmen, in tudi vseh izdelkov, ki so narejeni iz njih, na primer moka, pšenični zdrob, kruh, testenine, pice, sladice in podobno.
Gluten lahko najdemo celo v živilih, kjer naj ne bi bil prisoten, na primer v določenih sirih, paštetah, juhah iz vrečke, ribah v konzervi, omakah in celo v sladkarijah, saj ga nekateri proizvajalci radi dodajajo kot aditiv.
Pazljivi bodite pri sestavinah, kot je modificiran škrob, ki je lahko pšenični, koruzni ali krompirjev.
Živila, ki jih lahko uvrstite na svoj jedilnik
V svojo prehrano vključite brezglutenska živila, torej najrazličnejšo zelenjavo in sadje, riž, ajdo, proso, koruzo ter izdelke iz njih, kot je polenta, koruzni zdrob in tako naprej. Namesto klasične pšenične moke, uporabite ajdovo, sojino, krompirjevo, grahovo ali fižolovo.
Uživate lahko tudi ribe in živalske izdelke, kot so meso, mleko, jajca, jogurt, skuta, smetana, maslo, margarina …
Na voljo je kar nekaj brezglutenskih izdelkov, ki so alternativa običajnemu kruhu, testeninam in drugim, pri vseh pa vedno preverite deklaracije. Po standardih Evropske unije mora biti na izdelku jasno označeno, ali vsebuje gluten ali ne.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV