Znanstveniki z univerze Penn State so opravili teste na miših in odkrili, da se molekule v brokoliju vežejo na receptor, ki pomaga zaščititi sluznico njihovega črevesja. Ugotovili so, da prav to sproži vrsto aktivnosti, ki vplivajo na delovanje črevesnih celic, pojasnjujejo avtorji omenjene študije. Druge študije so že pokazale, da lahko uživanje zelenjave, kot je brokoli, pomaga zmanjšati stopnjo raka in diabetesa tipa 2.
Dejstva o hranilni vrednosti
Surov brokoli vsebuje skoraj 90 odstotkov vode, sedem odstotkov ogljikovih hidratov, tri odstotke beljakovin in skoraj nič maščob.
Brokoli ima zelo nizko vsebnost kalorij, saj zagotavlja le 35 kalorij na skodelico ali 90 gramov.
Podatki o hranilni vrednosti skodelice (90 gramov) surovega brokolija so po healthline:
Beljakovine: 2,3 grama
Ogljikovi hidrati: 5,6 grama
Vlaknine: 2,2 grama
Maščoba: 0,3 grama
Vitamin C: 91 odstotkov dnevne vrednosti (DV)
Vitamin K: 77 odstotkov DV
Folat: 15 odstotkov DV
Vsaka porcija vsebuje tudi manjše količine kalija, magnezija, železa in kalcija.
Vizita e-novice
Vir: healthline & index.hr
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV