Bučke zagotovo imajo svoj prostor v vrtu, nekateri jih gojijo celo na balkonu ali terasi. So ene najmanj zahtevnih vrtnin za gojenje, okusne in nadvse zdrave. Bučke se v ljudski medicini uporabljajo tudi za zdravljenje prehladov, bolečin in različnih zdravstvenih stanj.
Preberite, zakaj so še koristne:
1. Bogate so s številnimi hranili
Bučke so bogate z vitamini (A, C, K, B6), minerali (mangan, kalij, magnezij ...) in drugimi koristnimi rastlinskimi spojinami. Vsebujejo tudi majhne količine železa, kalcija, cinka in več drugih vitaminov skupine B.
2. Vsebujejo veliko antioksidantov
Bučke so prav tako bogate z antioksidanti. To so koristne rastlinske spojine, ki telesu pomagajo, da se zaščiti pred poškodbami prostih radikalov. Vsebujejo karotenoide, kot so lutein, zeaksantin in betakaroten, ki lahko koristijo vašim očem, koži in srcu ter nudijo nekaj zaščite pred nekaterimi vrstami raka, kot je rak prostate.
Raziskave kažejo, da koža rastline vsebuje največ antioksidantov. Rumene bučke jih lahko vsebujejo nekoliko več kot svetlo zelene.
3. Pomagajo pri zdravi prebavi
Bučke lahko spodbujajo zdravo prebavo na več načinov. Za začetek so bogate z vodo, ki redči blato. Tako zmanjšujejo zaprtje. Bučke vsebujejo tudi topne in netopne vlaknine. Netopne vlaknine pomagajo pri lažjem premiku hrane skozi črevesje, kar še dodatno zmanjša tveganje zaprtja. Topne vlaknine pa hranijo koristne bakterije, ki živijo v vašem črevesju. Te prijazne bakterije proizvajajo tudi kratke verige maščobnih kislin, ki hranijo vaše črevesne celice, piše spletna stran Healthline.
4. Lahko znižajo raven sladkorja v krvi
Bučke lahko pomagajo znižati raven sladkorja v krvi pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2. S 3 grami ogljikovih hidratov na kuhano skodelico (232 gramov) so odlična alternativa testeninam za tiste, ki želijo zmanjšati vnos ogljikovih hidratov. Dieta z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov lahko znatno zniža raven sladkorja v krvi in inzulina, oboje pa lahko ohranja raven sladkorja v krvi in zmanjša potrebo po zdravilih pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2.
Še več, bučkine vlaknine pomagajo stabilizirati krvni sladkor in preprečujejo ravneh po obroku. Diete, bogate z vlakninami iz sadja in zelenjave, vključno z bučkami, so stalno povezane z manjšim tveganjem za sladkorno bolezen tipa 2. Vlaknine, ki jih najdemo v bučah, lahko prav tako pomagajo povečati občutljivost na inzulin, kar lahko pomaga tudi stabilizirati krvni sladkor.
5. Lahko izboljša zdravje srca
Opazovalne študije kažejo, da imajo ljudje, ki jedo več vlaknin, manjše tveganje za srčne bolezni. Pektin, vrsta topnih vlaknin, ki jih najdemo v bučah, se zdi še posebej učinkovit pri zmanjšanju skupne in "slabe" ravni LDL-holesterola.
Bučke so prav tako bogate s kalijem, kar lahko pomaga znižati visok krvni tlak z razširitvijo krvnih žil. Zdrav krvni tlak je povezan z manjšim tveganjem za srčne bolezni in možgansko kap.
6. Lahko okrepijo vaš vid
Če dodate bučke v svojo prehrano, vam lahko pomagajo pri boljšem vidu. Delno zato, ker so bučke bogate z vitaminom C in betakarotenom – dvema hranilnima snovema, pomembnima za zdravje oči, delno pa zaradi tega, ker vsebujejo tudi antioksidanta lutein in zeaksantin. Raziskave kažejo, da se antioksidanta lahko kopičita v očesni mrežnici, kar izboljša vaš vid in zmanjša tveganje za starostne očesne bolezni.
7. Lahko pomagajo pri izgubi teže
Bučke so bogate z vodo in imajo nizko kalorično gostoto, kar vam lahko pomaga, da se hitro počutite polni. Vsebnost vlaknin tudi lahko tudi zmanjša lakoto.
8. Dobre so za kosti
Bučke so bogate z antioksidantoma, kot sta lutein in zeaksantinom, pa tudi vitaminom K in magnezijem, kar lahko pomaga pri krepitvi kosti.
9. Dobre v boju proti raku
Študije v epruvetah in na živalih kažejo, da lahko izvlečki bučk pomagajo ubiti ali omejiti rast nekaterih rakavih celic.
10. Za zdravo prostato
Raziskave na živalih kažejo, da lahko izvlečki iz semen bučk pomagajo omejiti hiperplazijo prostate, povečanje prostate, ki pri starejših moških pogosto povzroča težave pri uriniranju in spolnosti.
11. Ščitijo ščitnico
Testiranje na podganah razkriva, da lahko izvlečki lupin iz bučk pomagajo ohranjati stabilnost ravni ščitničnih hormonov.
12. Enostavne za dodajanje k prehrani
Bučke so neverjetno vsestranske in jih lahko jemo surove ali kuhane. Tu je nekaj načinov, kako jih lahko vključite v svoje obroke:
- Nadevajte jih z rižem, lečo ali drugo zelenjavo, nato pa jo specite.
- Postrezite jih kot prilogo, na žaru ali omako z malo česna in olja.
- Špagete ali lističe za lazanjo nadomestite z bučkami.
- cvet bučke velja za poslastico. Lahko ga ocvrete, jih surove potresete po solatah, juhah in enolončnicah, lahko jih tudi nadevate.
- Skuhajte juho.
- Dodajte jih surove v solate.
- Naredite ratatouillee.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV