Bulgur se tradicionalno uporablja za pripravo različnih jedi. Ker ima zelo blag okus, je primeren za številne jedi in ga je mogoče enostavno pripraviti, poleg tega pa ima številne zdravstvene koristi.
Kaj je bulgur?
Bulgur je žito, narejeno iz posušene, zdrobljene pšenice. Najpogosteje je narejen iz trde pšenice, lahko pa tudi iz drugih vrst pšenice, kot je denimo enozrna pšenica. Bulgur je včasih enostavno zamenjati z zdrobljeno pšenico, ker je narejen iz zdrobljenega pšeničnega zdroba.
Zanj je značilno, da ga pred mletjem skuhamo in posušimo, kar pa ne velja za lomljeno pšenico. Ker je kuhan ali delno kuhan, je bulgur mogoče pripraviti razmeroma hitro, veliko hitreje kot številne druge polnozrnate žitarice. Ko je kuhan, ima konsistenco podobno kot kuskus ali kvinoja.
Prehranske vrednosti bulgurja
Bulgur ni le okusen in hiter za pripravo, ampak je tudi zelo hranljiv. Ker je polnozrnat, vsebuje kalčke, endosperm in otrobe, zato lahko dobite vse hranilne snovi, ki jih ima. Za primerjavo, rafinirani pšenični izdelki imajo nižjo hranilno vrednost, ker odstranijo kalčke in otrobe, bogate s hranili, za seboj pa pustijo le endosperm, ki je bogat z ogljikovimi hidrati.
Bulgur vsebuje različne vitamine in minerale ter dobro količino beljakovin in vlaknin. Prav tako je še posebej dober vir mangana, magnezija in železa ter ima nekoliko manj kalorij kot podobne polnozrnate žitarice, kot sta rjavi riž ali kvinoja.
100 gramov bulgurja vsebuje:
◾ 1.466 kJ (350 kalorij)
◾ 1,5 g maščobe
◾ 0,27 g nasičenih maščobnih kislin
◾ 69,8 g ogljikovih hidratov
◾ 0,8 g sladkorja
◾ 18 gramov vlaknin
◾ 12,5 g beljakovin
◾ 0,009 g soli
Zdravstvene koristi bulgurja
Dnevna poraba polnozrnatih žit, bogatih z vlakninami, kot je bulgur, je povezana z več zdravstvenimi koristmi, vključno s preprečevanjem bolezni in izboljšano prebavo:
◾ Lahko izboljša zdravje srca.
◾ Lahko pomaga nadzorovati krvni sladkor.
◾ Lahko izboljša prebavo in zdravje črevesja.
◾ Lahko spodbuja izgubo teže. Številne študije so povezale visok vnos vlaknin z izgubo teže in zmanjšano nagnjenostjo k pridobivanju telesne teže.
◾ Uživanje bulgurja z drugimi živili z visoko vsebnostjo vlaknin kot del uravnotežene prehrane lahko podpira zmerno telesno težo in optimalno zdravje.
Ali bulgur vsebuje gluten?
Čeprav je bulgur varen za večino ljudi, morda ni najboljša izbira za vse. Ker je bulgur izdelek iz pšenice, bi se ga morali ljudje z alergijo na pšenico ali motnjo, povezano z glutenom, izogibati. Namesto tega lahko jedo poljubno število drugih hranljivih zrn brez glutena.
Nekateri ljudje s kroničnimi črevesnimi motnjami, kot je vnetna črevesna bolezen (IBD) ali sindrom razdražljivega črevesja (IBS), morda ne prenašajo bulgurja zaradi vsebnosti netopnih vlaknin. Če niste prepričani, kako se boste odzvali na bulgur, začnite z majhno količino, da vidite, kako se vaše telo odzove.
Tudi če imate kakršne koli akutne prebavne simptome zaradi okužbe ali bolezni, je najbolje počakati, da se simptomi izboljšajo, preden uvedete hrano, bogato z vlakninami. Če uživate veliko vlaknin in opazite, da imate intoleranco na živila z veliko vlakninami, lahko ta živila uvajate počasi, v manjših količinah, dokler se vaša toleranca ne izboljša. Poskusite lahko tudi piti več vode, da boste lažje prebavili vlaknine.
Vizita e-novice
Povzeto po miss7zdrava
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV