Ljubitelji čaja bi morali preveriti, iz česa so narejene čajne vrečke, saj morda s svojo najljubšo pijačo pijejo mikroskopske plastične delce, je pokazala kanadska študija, ki je pred tremi leti dvignila veliko prahu, tako med potrošniki kot proizvajalci.
Ekipa z univerze McGill je namreč nabavljala čaje štirih znamk, pakirane v plastične vrečke. Vsebino so vzeli ven in prazne vrečke potopili v vodo, segreto na 95 stopinj Celzija, kot bi kuhali čaj.
Eksperiment je pokazal, da lahko ena plastična čajna vrečka sprosti znatne količine plastike v skodelico, medtem ko jo namakate v zelo vroči vodi.
Natančneje, šlo je za 11,6 milijarde mikroplastičnih delcev in 3,1 milijarde nanoplastičnih delcev, popolnoma nevidnih s prostim očesom. Te količine so tisočkrat večje od tistih, ki jih najdemo v drugih živilih, je pokazala študija, objavljena leta 2019 v reviji Environmental Science & Technology.
Čaji iz suhih zelišč
Vodja raziskovalne ekipe Laura Hernandez je medijem povedala, da so bili presenečeni nad količino sproščene plastike v primerjavi s tisto, ki so jo zabeležili v raziskavi z vodo v plastičnih steklenicah. Po njenem mnenju je število odkritih delcev veliko, ker so se raziskave osredotočile na dve najmanjši vrsti delcev – mikroplastiko in nanoplastiko. Drugi možen vzrok je dejstvo, da je bila v njihovi raziskavi plastika izpostavljena skoraj vreli vodi, ne vodi sobne temperature, je še poudarila Hernandezova.
Javnost ni seznanjena z blagovnimi znamkami in proizvajalci čajev, ki so bili uporabljeni v raziskavi. ''Potrošniki bi se morali izogibati plastični embalaži, ne določeni znamki ali vrsti čaja,'' je dejala. ''Potrošnike spodbujamo k nakupu čaja iz suhih zelišč, ki se prodajajo brez embalaže ali v papirnatih vrečkah. Izogibanje plastičnim čajnim vrečkam ima tudi okoljsko razsežnost, saj upočasnjuje naraščajoče onesnaževanje s plastiko.''
Kako lahko čaje pripravite sami?
Čaj, bodisi 'pravi', iz azijske rastline Camellia sinensis ali iz drugih rastlin, pripravimo tako, da suhe in zdrobljene liste namočimo v vroči vodi. Spojine, ki so odgovorne za vonj in okus, se skoraj v trenutku raztopijo v vodi, lažji polifenoli, kofein in spojine, povezane s teksturo, nekoliko počasneje, najtežje spojine (težji polifenoli, flavanoli in tanini) pa najpočasneje. Dlje ko je čaj v vodi, več tanina se sprosti.
Zmerna količina tanina obogati okus, prevelika pa daje grenkobo. Če imate radi močan čaj, je bolje, da uporabite več listov ali vrečk, kot da mešanico pustite namakati dlje, saj bi tako le še okrepili grenak okus.
Vizita e-novice
Povzeto po adiva.hr
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV